Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Změny v Praze 8: Vítězství ODS i skok Pirátů. Starosta Petrus do Senátu nepůjde

Autor: dvi, ČTK - 
8. října 2018
15:41

Výsledky komunálních voleb přinášejí změny do vedení Prahy 8. V Libeňském zámku dosud seděl starosta Roman Petrus (ČSSD), jehož strana však nezískala ani potřebné minimum pro účast v zastupitelstvu městské části. Dosavadní šéf radnice neuspěl ani ve volbách do Senátu. Zvítězila ODS se Svobodnými, úspěšných stran je ale v této lokalitě víc.

Výsledky voleb v Praze 8:

  • ODS + Svobodní – 17,38 %, 9 mandátů
  • Piráti – 15,86 %, 8 mandátů
  • OSMIČKA ŽIJE, Nestraníci – 14,7 %, 8 mandátů
  • ANO 2011 – 14,43 %, 8 mandátů
  • TOP 09 a STAN – spojené síly – 11,29 %, 6 mandátů
  • OSMIČKA SOBĚ – 6,06 %, 3 mandáty
  • PATRIOTI PRO PRAHU 8 – 5,63 %, 3 mandáty

Komunální volby v Praze 8 vyhrála koalice ODS a Svobodných, kterou do boje o radnici vedla Vladimíra Ludková. Pozoruhodný nárůst hlasů získali Piráti pod vedením Alice Hamalové, kteří dostali 15,86 % hlasů; v roce 2014 se přitom v rámci této městské části strana krčila na výsledku 0,64 %. Na třetím místě skončilo uskupení OSMIČKA ŽIJE s podporou Nestraníků, které vede Tomáš Němeček.

Komunální volby roku 2014 vyhrálo ANO, které šlo nakonec do koalice s ČSSD a Stranou zelených. V zastupitelstvu tato koalice měla menšinové zastoupení 20 hlasů, zbylé jim však dodali komunisté, kteří podpořili vznik nové rady. Tato situace se v novém volebním období určitě opakovat nebude; do zastupitelstva Prahy 8 se totiž nedostala KSČM, stopku obyvatelé vystavili také ČSSD, která získala pouhých 4,18 % hlasů.

Na území Prahy 8 za svou stranu nekandidoval dosavadní starosta Roman Petrus, který se ale v městské části snažil dostat do druhého kola voleb do Senátu. Neuspěl však, když dostal jen 5,48 % hlasů. Do druhého kola se probojoval Lukáš Wagenknecht za Piráty, který získal 18,15 % hlasů, a Pavel Dungl (TOP 09 + STAN) s 15,29 % hlasů.

Array

Půjdou Piráti s ODS?

Vítězná ODS nabídla Pirátům vznik tzv. koalice změny, jejíž součástí by bylo ještě sdružení Osmička žije. Sociální demokraté by se v tom případě vzdali míst v radě a chtěli by jen posty předsedy kontrolního a finančního výboru a komise pro sociální oblast. Radními by byli Piráti a zástupci uskupení Osmička žije. pokud se strany na koalici domluví, budou mít v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa