Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babišovu favoritovi jdou po krku mafián, advokátka i kickboxer. Brno čeká volební řež

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. září 2018
05:13

Petr Vokřál je nejen primátorem města Brna, ale i lídrem pro nadcházející volby, ve kterých je ANO dle průzkumů favoritem i na jihu Moravy. Do volebního klání se tam přihlásilo 22 uskupení. Vedle ANO a tradičních stran typu ODS v čele s advokátkou Markétou Vaňkovou či již zaběhlého Žít Brno, které vede taktéž žena Barbora Antonová, jsou to třeba Slušní Češi v čele s kixkboxerem Zdeňkem Pernicou či recesistický spolek Luboše Pospíchala Maffie.cz, který se netají tím, že má své kmotry. Podívejte se na přehled všech 22 uskupení a jejích lídrů dle čísel, jaká jim přidělila volební komise.

1) Sportovci - lídr Jiří Pospíšil (68)

Jiří Pospíšil je na kandidátce veden jako OSVČ. Legendární basketbalista s přezdívkou Áda je bronzovým medailistou z ME Evropy 1977 v Lutychu a účastníkem olympiád v Mnichově (1972) či Montrealu (1976), který za tehdy československou reprezentaci odehrál 276 zápasů a dlouhá léta působil ve Spartaku Brno. Za hnutím Sportovci stojí podnikatel a někdejší senátor za ODS Vlastimil Sehnal, exšéf brněnské fotbalové Zbrojovky. Hnutí založil loni před sněmovními volbami.

Složení brněnských kandidátek zveřejnil Český statistický úřad na stránkách volby.cz.

2) Zvířata jsou můj život - Ivona Galová (56)

Invalidní důchodkyně a ochránkyně zvířat je na této kandidátce zcela osamocená. Kandiduje s podporou DZS a NK (Demokratická strana zelených a Nezávislí kandidáti).

3) Moravané - Šárka Konečná (39)

Redaktorka a bývalá místopředsedkyně strany kandiduje jako nezávislá s podporou strany Moravané. Je rodačkou z MČ Brno - Vinohrady, kde se také uchází o mandát v zastupitelstvu.

„Přijala jsem kandidaturu do zastupitelstva Brna - Vinohrad za stranu Moravané, coby nezávislá kandidátka. Totéž v případě do zastupitelstva Města Brna. Podpořit Moravany ve volbách je mi ctí, neboť věřím v to, že jihomoravská metropole má velký potenciál znovu stát se i přes své současné nedostatky důstojným městem. V prvé řadě bych si přála to, aby se Brno znovu stalo příjemným pro bydlení všech Brňanů,“ napsala v červenci na Facebooku.

4) ČSSD - Oliver Pospíšil (48)

Obchodní manažer výzkumného centra při VUT v Brně je v ČSSD již roku 1995. „Byla to tenkrát hodně jiná strana, s dominantně seniorskou členskou základnou a kverulantskou atmosférou na schůzích,“ vzpomíná na svých stránkách.

Je místostarostou MČ Brno - Řečkovice a Mokrá Hora, dlouhá léta působil (2006 - 2014) jako náměstek primátora. V minulosti se 10 let věnoval oceňování nemovitostí či sanacím železobetonových konstrukcí. „O opravách dukovanských chladících věží bych dokázal mluvit docela dlouho,“ poznamenává.

5) KSČM - Martin Říha (49)

Brněnský zastupitel Martin Říha je členem KSČM a dle kandidátky „politickým pracovníkem“, původní profesí pak stavebním technikem. A také kovaným komunistou. Čas od času se mu přitom zasteskne po předrevoluční době.

„Československo patřilo do roku 1989 mezi vyspělé státy světa. Měli jsme fungující zemědělství, které uživilo celý národ. Měli jsme rozvinutý průmysl, který byl schopný exportovat do celého světa. Měli jsme bezplatné školství i zdravotnictví, levné bydlení, sociální jistoty, zdravé potraviny, levnou pitnou vodu a práci pro všechny, kteří chtěli pracovat. Po dvaadvaceti letech ′kapitalismu bez přívlastků′ máme statisíce nezaměstnaných, žoldáky v zahraničí, tuneláře a bílé koně, novodobé zbohatlíky bez skrupulí, rozkradenou republiku, bezdomovce a žebráky, státní dluh téměř 1,5 bilionu korun, morálně a ekonomicky zdevastovaný národ. To způsobily všechny polistopadové vlády,“ postěžoval si na stránkách KSČM Brno v roce 2012.

6) Slušní lidé a Soukromníci - Zdeněk Pernica (32)

Slušní lidé vzbudili v Brně pořádný rozruch bojkotem kontroverzního představení Divadla Husa na provázku, ve kterém mj. Ježíš znásilňoval muslimku. Hnutí vede exreprezentant ČR v kickboxu Zdeněk Pernica, jednička kandidátky. „Být fit a slušně žít,“ je motto člověka, který se od třinácti let věnoval bojovým sportům - kickboxu, thaiboxu, klasickému boxu i MMA.

„Jsem dvojnásobným mistrem ČR v kickboxu a trojnásobným mistrem ČR v thaiboxu. Jsem držitelem bronzové medaile z Mistrovství Evropy v thaiboxu. Celkem mám za sebou skoro 80 profesionálních zápasů,“ píše o sobě Pernica na stránkách. Vlastní bezpečnostní firmu a vede tělocvičnu, ve které působí i jako trenér. „Prvořadým cílem pro mne je, aby se středobodem zájmu vedení města zase stal slušný člověk. Aby přestali řešit zájmy svých neziskovovek, spolků a nebo nepřizpůsobivých lidí někde ze slovenských kotárů,“ dodává představitel strany, považované politology za tíhnoucí ke krajní pravici.

7) Romská demokratická strana - Rastislav Lučanský (47)

Jednatel společnosti a jediný kandidát v Brně Rastislav Lučanský je také někdejší boxer. Vedle toho pak Olašský Rom a brněnský podnikatel, který se v minulosti pokusil dostat se i do europarlamentu.

Je předsedou Asociace společenství Romů - ta se zaměřuje mj. na pomoc při integraci Romů a vylepšení prestiže Romů v očích majority. V roce 2014 všal vzbudil kontroverzi výrokem, na který upozornil server romea.cz: „Romové sice hlasitě hovoří o špatných životních podmínkách, předražených ubytovnách a nemožnosti si najít práci, ale ve stávajícím systému, kdy si zvykli na život na dávkách, je jim vlastně dobře. Jsem však šokován tím, jak jim tento život (na dávkách) vyhovuje. Nechce se jim vstávat do práce, každý den usilovně pracovat a poctivě živit rodinu. Jsem Rom, ale musím přiznat, že je na nás potřeba tvrdá ruka bez výjimek. Mělo by se s tím něco dělat.“

8) ANO - Petr Vokřál (54)

Brněnský primátor Petr Vokřál je místopředseda ANO a jeden ze tří lídrů, kterým Andrej Babiš před komunálními volbami dle svých slov nejvíc věří coby nejúspěšnějším. Považuje se prý za „klidného, trpělivého a uvážlivého člověka se silným strategickým myšlením“. Je rozvedený a má čtyři děti.

„Nebyl jsem nikdy trestán a proti mé osobě nebyla nikdy vedena žádná soudní řízení. (...) Díky pozici, kterou jsem dlouhé roky zastával, je má finanční situace zcela stabilní,“ upozorňuje ve svém medailonku. Vokřál působil v minulosti coby manažer, jednatel a později generální ředitel ve skupině .A.S.A. Group a ve svém životopisu tak má „řízení Holdingu s obratem 370 mil. EUR a 4 600 zaměstnanci v 8 zemích střední a východní Evropy“. Dle dosavadních průzkumů Phoenix Research pro Blesk před komunálními volbami je ANO jasným favoritem voleb v Brně. 

9) Smart Moravská Metropole - Jaroslav Kacer (41)

Náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer vystudoval Fakultu strojního inžernýrství na VUT v Brně. Manažer a zakladatel reklamní agentury byl v minulosti členem ODS, poté TOP 09, kde byl v roce 2013 zvolen členem předsednictva. Měl být jednou z hlavních tváří brněnské Topky i pro blížící se komunální volby, strana si však za svého lídra vybrala lékaře a poslance Vlastimila Válka. Důsledkem byl však i rozkol s Kacerem, který z TOP 09 vystoupil a kandiduje coby nestraník. Již z názvu sdružení je patrné, že cílem je mít Brno co nejvíce „smart“, tedy plné chytrých řešení pro život v 21. století.

10) Strana zelených - Jasna Flamiková (49)

Místostarostka MČ Brno-střed Jasna Flamiková zaujme nejen netradičním jménem. U političky ze Strany zelených však nepřekvapí, že vystudovala ochranu životního prostředí na Přírodovědecké fakultě MU v Brně. „Po mateřské jsem pracovala jako ředitelka Nadace Veronica, kde se mi podařilo založit síť Obchodů Nadace Veronica, které vrací použité věci zpátky do života,“ prozrazuje na sebe.

Členkou Zelených od roku 2004, je zároveň členkou Českého svazu ochránců přírody. „Jsem nadšenou cyklistkou, zahrádkářkou, příznivkyní osobního rozvoje a zimního koupání. Ráda čtu, luštím sudoku, chodím do přírody a do divadla,“ přibližuje se voličům.

11) Brno Plus - Robert Kotzian (44)

A další rozkol se svou někdejší, zaběhlou stranou. Brno Plus (Brno+) vede do komunálních voleb v Brně právník Robert Kotzian, absolvent Vojenské akademie v Brně a brněnských práv, který dřívě pracoval jako programátor.

V letech 2006 až 2010 byl starostou městské části Brno-Bohunice, působil v minulosti i jako náměstek primátora. Dvacet let až do roku 2017 byl členem ODS, třikrát za ní kandidoval do Sněmovny. Je někdejším asistentem bývalého europoslance ODS Petra Duchoně.

12) ODS s podporou Svobodných - Markéta Vaňková (41)

Na sesazení primátora Vokřála si v Brně brousí zuby ODS. Ta coby svou lídryni vybrala advokátku Markétu Vaňkovou. Matka dvou dětí je taktéž absolventkou brněnských práv, která si navrch udělala advokátní zkoušky.

„V ODS působím od roku 2002, ve stejném roce jsem se stala zastupitelkou městské části Brno-střed a v této funkci setrvávám dodnes,“ píše o sobě Vaňková, který je od roku 2016 také zastupitelkou Jihomoravského kraje. „Nejvíc volného času trávím s rodinou, kromě ní se věnuji sportu a cestování a ráda navštěvuji divadlo,“ přidává další divadelní nadšenkyně v přehledu.

Advokátka Markéta Vaňková je volební jedničkou ODS v Brně Advokátka Markéta Vaňková je volební jedničkou ODS v Brně | Facebook

13) Brněnští senioři - Štefan Kandalec (65)

Svou vlastní kandidátku mají i Brněnští senioři. Její jedničkou je důchodce a bývalý příslušník Policie ČR Štefan Kandalec. „Jak název napovídá, plánujeme podporovat především důchodce. Budeme se snažit získat pro Brno co největší dotace od státu,“ řekl Brněnskému Deníku hráč šachů i aktivní běžec.

14) Piráti - Tomáš Koláčný (26)

U Pirátů nepřekvapí, že jejich volebním lídrem je mezi ostatními lídry benjamínek - 26letý Tomáš Koláčný, předseda místního sdružení Brno a brněnský radní pro oblast otevřenosti města a participace obyvatel, vystudoval bakaláře na VUT v Brně v oboru silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika a poté svá studia přerušil.

„Ve svém volném čase se věnuje ochraně přírody, cestování, turistice, fotografování, zážitkové pedagogice, ′oživování historie′, paběrkování, pořádání outdoorových závodů, vodní turistice a mnoha dalším aktivitám. Tomáš má rád kvalitní filmy, rockovou a elektrickou hudbu, výlety do přírody za každého počasí a v neposlední řadě také koprovku,“ píší o něm na svých stránkách Piráti. Nepřekvapí pak ani to, že Koláčný podporuje plnou legalizaci samopěstování, držení a užívání konopí.

15) SPD - Ivan Fencl (60)

Jedničkou Okamurovy SPD v Brně je vedoucí katedry dopravy na Báňské univerzitě Ivan Vencl - vysokoškolský pedagog, který je řádným členem SPD teprve od června 2018. 

Její rétoriku si však již osvojil. „SPD je jediné významné politické hnutí v České republice, která ochraňuje zájmy českých obyvatel vůči aroganci moci české byrokracie a socialistickým tendencím neomarxistického vedení EU,“ míní.

16) Nezávislí kandidáti - Andréa Komárková (58)

Číslo 16 přidělil los dalšímu uchazeči o místo v zastupitelstvi - jsou jím „Nezávislí kandidáti společně pro město Brno, bezpečnost, dostupné bydlení a dopravu. Vyřešíme a víme jak na to“. Jedničkou na kandidátce je Andréa Komárková,  ekonomka v plném invalidním důchodu, která loni na podzim kandidovala do Sněmovny za SPD. „Byla jsem členkou SPD a nyní již nejsem a jsem tomu ráda. Měla jsem důvod, proč jsem sama odešla. Spletli si mě se zaměstnancem,“ vzkázala letos v srpnu na Facebooku.

17) KDU-ČSL - Petr Hladík (32)

1. náměstek brněnského primátora a „hrdý Brňák“ Petr Hladík o sobě na svých stránkách píše, že zastupuje primátora v době jeho nepřítomnosti, ale nejen to. „Zároveň mi byla svěřena na starost oblast školství, prorodinné politiky, bytů a zdravotnictví. Předtím jsem pracoval jako projektový manažer a konzultant,“ uvádí.

„Nejradši jsem však tátou od rodiny. Jsem šťastně ženatý a s manželkou Zuzanou společně vychováváme dceru Anežku a syny Vojtíka a Prokůpka,“ prozradil Hladík, jehož KDUˇ-ČSL rozjela kampaň „Brno je boží“.

18) Maffie.cz - Lubor Pospíchal (38)

Osmnáctku vyfasovalo recesistické hnutá Maffie.cz, které do voleb vede „capo di tutti capi, propagátor SMART CITY a jednatel společnosti“ Lubor Pospíchal. Vede společnost zabývající se prodejem čistících a dezinfekčních prostředků, před volbami v Brně však vzbudil rozruch právě mafiánským uskupením s pokračujícím názvem „Hoď sem velké křížek pro betelné Štatl, zaslouží si to!“.

Maffie.cz již stihla představit „brutální kandidátku“, na které nechybí ani striptérka. „Je to kamarádka ode mě z ulice. A striptérka je tam proto, abychom na sebe upozornili. My si na nic nehrajeme. Kandidátka má být odrazem společnosti a mezi pětapadesáti lidmi, tak to vychází, může být i striptérka,“ vysvětlil Pospíchal aktuálně.cz. Názvem se přitom neodkazuje na sicilské kmotry, ale na Maffii, hlavní orgán domácího odboje za první světové.

Lubor Pospíchal stanul v čele recesititckého hnutí Maffie.cz Lubor Pospíchal stanul v čele recesititckého hnutí Maffie.cz | Facebook

19) Jauner Československo 2018 - Vladimír Kellner (50)

Rozruch nejen v Brně vyvolalo další uskupení - Jauner Československo 2018, pod jehož hlavičkou jdou do voleb cirkusáci. V Brně je vede jediný kandidát Vladimír Kellner, OSVČ. Sdružení cirkusáků založil Václav Šimek, na dotaz Blesku ohledně svého na internetu nedohledatelného kandidáta nezareagovalo. 

20) TOP 09 - Vlastimil Válek (58)

Uznávaný lékař - radiolog a profesor medicíny Vlastimil Válek je jedničkou TOP 09. Poslanec a člen výboru pro zdravotnictví a zemědělského výboru má některé specifické koníčky. „Sborový zpěv (od roku 1976, nyní sbor, který diriguje moje žena) a cimbálová muzika. Vše o víně, především Moravském a Českém. Golf a tenis. Sběr turistických známek spojený s rodinnými výlety do neznáma,“ uvádí o sobě.

Je ženatý, má čtyři děti a je praktikující katolík. V rozhovoru pro info.cz však zaujal, když promluvil i o uprchlících. „Já si myslím, že by se Brno jako město o uprchlíky nedokázalo postarat. A to proto, že se nedokáže postarat ani o své občany, kteří nemají bydlení, jsou v sociální tísni a musí přebývat v naprosto nedůstojných ubytovnách, kde platí zlodějské ceny. A pokud se nedokáže postarat ani o tyto lidi, neumím si představit, že by se postaralo o kohokoli dalšího,“ uvedl Válek.

21) Žít Brno - Barbora Antonová (50)

Zkušenosti s působením na brněnském magistrátu mají již v hnutí Žít Brno. To sází na lídryni Barboru Antonovou, od roku 2014 úřadující předsedkyni. Až čtyřkou je pak náměstek primátora Matěj Holllan (33), který zaujal v uplynulém funknčním období řadou netradičních názorů, ale i kontroverzí včetně toho, když se nechal v podniku na Ukrajině bičovat.

Antonová je překladatelka a korektorka, od roku 1993 OSVČ, která v roce 2016 kandidovala s podporou TOP 09 do Senátu. Označuje se za aktivistku. „Nejsilnějším motivem naší kandidatury je uchovat liberální směřování Brna,“ vzkazuje s tím, že v posledních letech se dle ní Brno stalo sebevědomým a otevřeným městem a změny jsou vidět nejen ve veřejném prostoru, ale zejména v přístupu k občanům.

Brněnské specifikum chce opět uspět: Barbora Antonová je jednička hnutí Žít Brno. Vlevo čtyřka na kandidátce Matěj Hollan Brněnské specifikum chce opět uspět: Barbora Antonová je jednička hnutí Žít Brno. Vlevo čtyřka na kandidátce Matěj Hollan | ČTK

22) STAN - Petra Quittová (46)

Poslední číslo z 22 uskupení, ambice však podstatně vyšší. Jedničkou Starostů a nezávislých je v Brně Petra Quittová, vrcholnou politikou nikoli nepolíbená. V roce 2013 totiž působila coby první místopředsedkyně Věcí veřejných po Kateřině Klasnové, členství ukončila v roce 2015.

Quittová je rozvedená, s dlouholetým partnerem má dceru. Vystudovala na dětskou sestru a poté i Veřejnou ekonomiku a správu. Někdejší odborná referentka na odboru zdravotnictví na Krajském úřadě do politiky vstoupila již v roce 1993, kdy se stala sekterářkou starosty. Dnes je místostarostkou MČ Brno - Černovice.

Výsledky komunálních voleb v Brně najdete ZDE

Podívejte se do galerie na další fotky brněnských lídrů:

Podívejte se na nejvážnější kandidáty na ostravského primátora ZDE

Doporučujeme
mandat ( 27. září 2018 12:01 )

Proc Blesk nepise o tom, co ted delaji muslimove ve svedsku ? Cmaraji sve symboly na kostely a historicke budovy.Terorizuji mistni obyvatele a nikdo o tom ani carka, proc ? Jste podelany,jako vsichni patolizalove EU ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa