Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo povede Ústí na Labem? S „pučistkou“ soupeří lékařka, muzikant i ředitel školy

Autor: mah - 
4. září 2018
15:00

V Ústí nad Labem se hlavním tématem stal způsob řešení problémů sociálně vyloučených lokalit a boj s „obchodem s chudobou“. V programu se mu věnuje většina kandidujících subjektů i lídři jednotlivých kandidátek. Křeslo obhajuje Věra Nechybová. Původní náhradnice z kandidátky ANO se do čela krajského města dostala poté, co s dalšími kolegy bývalé vedení města v roce 2015 odvolala. Andrej Babiš tehdy krok označil za „ukázkový puč“ a celou ústeckou buňku ANO zrušil. Nechybová pak přešla k UFO. Mezi dalšími uchazeči o primátorské křeslo nechybí ani extremisté zastoupení předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem.

Tomáš Vandas (Čisté Ústí) – manažer

Hnutí Čisté Ústí vede do voleb Tomáš Vandas, dlouhodobý předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti a jejího soudem zrušeného předchůdce Dělnické strany.

S hnutím Čisté Ústí by chtěl zajistit například parkování obyvatel v centru zdarma, nebo takzvané Domovské právo. Čisté Ústí vzniklo na půdorysu NS-LEV 21, ve které se angažoval někdejší premiér Jiří Paroubek.

Yveta Tomková (Vaše Ústí) – starostka MO Ústí nad Labem-Neštěmice

Kandidátku hnutí Vaše Ústí vede starostka městského obvodu Ústí nad Labem-Neštěmice Yveta Tomková. Za klíčové téma její strana vidí především sociální situaci ve městě.

„Plošná privatizace domů a bytů z konce devadesátých let a přelomu milénia byla největším zločinem tehdejších vlád na obyvatelích města. Přesně kvůli ní je dnes město terčem turistiky sociálně slabých a odkladištěm nepřizpůsobivých,“ vysvětlila na stránkách hnutí svůj pohled Tomková. Město by tak podle ní mělo přistoupit ke zpětnému výkupu nemovitostí, jinak se mu situace nikdy nepodaří skutečně zlepšit.

Milan Anýž (SPD) – živnostník

Hnutí Tomia Okamury kandidáty ani program zatím v Ústí blíže nepředstavilo.

Karolína Žákovská (PRO! Ústí) – právnička, vysokoškolská pedagožka

Kandidátku PRO! Ústí vede členka strany Zelených Karolína Žákovská. Ta za subjekt poprvé kandidovala již v roce 2014. Tehdy neuspěla a stala se zastupitelkou pouze v městském obvodě Ústí nad Labem-město.

Další volební neúspěchy přišly v roce 2016, kdy se neprobojovala do zastupitelstva Ústeckého kraje na společné kandidátce Zelených a Pirátů, a o rok později, kdy za Zelené kandidovala do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

V současnosti je 3. místopředsedkyní Zelených. Tou se stala na začátku roku 2018 na sjezdu strany v České Třebové.

Věra Nechybová (Ústecké Fórum Občanů) – primátorka Ústí n. Labem

Hnutí založené krátce před posledními volbami v roce 2014 v posledních měsících intenzivně řeší vyloučené lokality. Rada města například uvolnila peníze na likvidaci obří skládky ve vnitrobloku domů ve vyloučené lokalitě Předlice. Úklid má stát městskou kasu asi tři miliony korun. Mnozí poukazují za to, že město tak uklízí skládku, kterou si tam vytvořili nájemníci soukromých domů. Mimo to na začátku roku vyvolalo pozdvižení zjištění HlídacíPes.org, že si radnice u Regionální televize Ústecka zaplatila 45 reportáží, u kterých radnice rozhodovala, o čem se bude vysílat.

V takto zaplacených reportážích navíc pravidelně vystupovali pouze politici z hnutí primátorky a nikdo z konkurenčních politiků.

Michal Ševcovic (PRO Zdraví a Sport) – ředitel ZŠ Stříbrnická

Ředitel základní školy Stříbrnická Michal Ševcovic jako jednu ze svých priorit už na jaře označil nutnost zpřístupnit obyvatelům Ústí více sportovišť. Toho by chtěl dosáhnout například i tím, že by se veřejnosti po konci výuky otevřela školní hřiště.

Hnutí se nevyhnulo předvolebním dohadům. Původně představilo společnou kandidátku s TOP 09 s jiným lídrem. Po několika týdnech se to změnilo a sportovci i Topka jdou vlastní cestou.

Pavel Vodseďálek (KSČM) – technik

Komunistický kandidát na primátora Pavel Vodseďálek své plány představil v rozhovoru pro komunistické Haló noviny, který následně zveřejnily i stránky ústecké KSČM. Vodseďálek by chtěl bojovat především s vylidňováním Ústí, ale i s velkým množstvím ubytoven a takzvaných „obchodníků s chudobou“. 

Jiří Železný (Za lepší Střekov) – investiční poradce

Za lepší Střekov bylo původně občanským sdružením. Z toho se nakonec transformovalo do politického hnutí a vyrazilo do boje o ústecký magistrát v čele s Jiřím Železným, jejich cílem je především boj s „obchodem s chudobou“.

David Jensen (Krásné Ústí n. Labem-ODA) – muzikant, člen orchestru divadla

Kandidáti pod hlavičkou OA jsou většinou nezávislí. O hlasy se uchází v zastupitelstvu města, nedali ale dohromady kandidátky pro všechny čtyři městské obvody. KraUs slibuje Ústečanům například chybějící akvapark.

Petr Nedvědický (ANO) – krajský zastupitel

Petr Nedvědický je předseda oblastní ústecké organizace hnutí ANO. Důvěru vedení ANO dostal v roce 2015, když začal skládat úplně novou ústeckou buňku. Působí za něj i v krajském zastupitelstvu.

Radim Bzura (Svobodní a nezávislí) – team leader, outdoorový nadšenec

Radim Bzura se na ústeckou radnici v posledních volbách dostal v dresu TOP 09. V minulém roce ji ovšem opustil, zdůvodnil to tím, že se mu nelíbí témata, která strana komunikuje, ani způsob komunikace.

V letošních komunálních volbách pak své místo zkouší obhájit jako nestraník na společné kandidátce Svobodných a nezávislých kandidátů.

Pavel Tošovský (ODS) – projektový manažer, bývalý starosta Neštěmic

Pavel Tošovský původně kandidátku vést neměl. Na první místo se ovšem dostal ve chvíli, kdy v ústecké ODS došlo k zemětřesení. Ústecký Deník v polovině července informoval o tom, že původní kandidátku zrušila pražská centrála. Pavel Tošovský poté nahradil na prvním místě Jiřího Drbala, který měl být lídrem původně.

S lokální politikou ale má ovšem i on bohaté zkušenosti. V minulosti totiž působil jako starosta Neštěmic a zastával i pozici náměstka hejtmana Ústeckého kraje.

Irena Skálová (TOP 09, KDU-ČSL a STAN) – oční optička, optometrička

Společnou kandidátku TOP 09, KDU-ČSL a STAN povede Irena Skálová z první jmenované strany. Ačkoli bylo původně v plánu kandidovat v této sestavě pouze na magistrát, tak se strany nakonec spojily i v jednotlivých městských částech.

Michaela Vaňková (ČSSD) – lékařka

ČSSD do svého čela vybrala lékařku Michaelu Vaňkovou, který provozuje gynekologickou ambulanci. Při představení své kampaně mluvili zástupci sociální demokracie především o čistotě v ulicích. Podobně jako pražská ČSSD by se ve městě rádi zasadili o levnější MHD, kterou by podle nich měli mít v první řadě senioři zdarma.

Jiří Fišer (Severočeši.cz) – operátor odsíření

Severočeši skládali kandidátky na poslední chvíli, lidi ochotné kandidovat hledali mimo jiné i na Facebooku. Podrobnosti ke svým lídrům ještě nezveřejnili.

Výsledky komunálních voleb v Ústí nad Labem najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa