Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišův trumf pro Prahu: Boháč Stuchlík má Harvard, hájí rychlopůjčky a žije s mluvčím

Autor: ČTK, simao - 
23. července 2018
17:50

Manažer a podnikatel Petr Stuchlík je úspěšným investorem, který spoluzaložil poradenskou společnost Fincentrum. Investoval i do jiné společnosti, která vydělává na rychlopůjčkách. Stuchlík ji v rozhovoru pro Lidové noviny hájí, prý jde o férový byznys. Multimilionář studoval i na Harvardu, podnikat začal už na gymnáziu. Dle svých slov chce pomoci vytvořit most mezi běžným ANO a pražskou kavárnou.

V době, kdy jsou ohledně vzdělání a diplomových prací pod dohledem i členové vlády, je tahle otázka nezanedbatelná - multimilionář, zlínský rodák a generální ředitel a předseda představenstva finanční poradenské společnosti Fincentrum Petr Stuchlík má přitom tituly a vzdělání z dobrých adres.

Absolvoval Fakultu managementu na Vysoké škole ekonomické v Praze (2001), studoval marketing na Erasmově univerzitě v Rotterdamu, nedávno dokončil studia managementu pro majitele firem (OPM) na Harvard Business School v USA.

Stuchlík chce most mezi ANO a pražskou kavárnou

Ohledně nabídky vést kandidátku ANO, kterou dostal přímo od premiéra Andreje Babiše, Stuchlík nyní v rozhovoru pro Lidové noviny říká: „Nabídky stát se primátorem nepřicházejí každý den.“  Z dřívějška se osobně příliš neznali. „Zřejmě na mne dostal dobrá doporučení, jinak si to neumím vysvětlit. Pan premiér se mi nesvěřuje. Dostal tip. Od koho, to se musíte zeptat jeho,“ dodává s tím, že nepovažuje za důležité, kdo ho Babišovi doporučil.

„Pokud se mi podaří alespoň trochu přemostit příkop mezi pražskou kavárnou a běžným hnutím ANO, budu rád, protože nic není v životě černobílé. Nikdo není arcilotr a nikdo není svatý,“ řekl nyní Stuchlík Lidovým novinám.

Navrhli ho Babišův stratég či PR „guru“?

Podle dřívějších informací webu Novinky.cz doporučili výměnu pražského lídra Babišovi jeho mediální poradci. Ti si údajně dělali průzkum, podle kterého Pražané v čele hlavního města chtějí manažera, nikoliv politika.

Podle webu Euro.cz se jménem Stuchlíka mohl přijít politický poradce Andreje Babiše a volební stratég Alexander Braun. Spekuluje se však právě i o vlivu Babišova PR „guru“ a marketingového experta Marka Prchala, kterého šéf ANO nadšeně líbal na čelo na pódiu po posledním drtivém volebním vítězství. 

Od Babiše dostal na pódiu po triumfu ANO v posledních volbách pusu i marketingový "guru" Marek Prchal Od Babiše dostal na pódiu po triumfu ANO v posledních volbách pusu i marketingový "guru" Marek Prchal | ČTK

Dvojkou na kandidátce ANO bude sesazený lídr a poslanec Patrik Nacher, trojkou exministr financí Ivan Pilný. O nich Stuchlík říká, že by mohli být členy pražské kavárny. Sám Stuchlík se dle svých dnešních slov nominaci rozhodl přijmout i proto, že se podle něj společnost příliš polarizuje a chce prý také posílil liberální proud v hnutí ANO. 

Žije s mluvčím Kapsche

Sám Stuchlík liberálním člověkem je. A jeho partnerem je David Šimoník, se kterým žije v registrovaném svazku a který působí jako mluvčí společnosti Kapsch. Ve volném čase Stuchlík pilotuje sportovní letadlo.

„Často se volá po tom, aby do politiky přišly nové tváře, ale když přijdou, přijde ohromná hysterie. Jsem zocelený byznysem, který nebyl jednoduchý, ale sotva jsem začal, už se hledá všechno možné a objevují se polopravdy, někdy i lži,“ postěžoval si LN.

Podnikat začal na gymnáziu

Podnikat začínal již jako student gymnázia, kdy překládal a připravoval k tisku manuály pro hodinky nebo počítačové hry. Na vysoké škole se začal věnovat marketingu a reklamě na internetu, o nichž na přelomu století napsal se spolužáky několik knih.

„Když je vám 20 let, máte na tohle všechno dost sebevědomí,“ řekl k tomu po letech. Krátce pracoval v marketingu společnosti Johnson&Johnson, během studií v Nizozemsku pracoval na podobné pozici ve firmě vyrábějící hasičské přilby.

Spolupráce s Nejedlým. Ale ne Zemanovým

Společnost Fincentrum spoluzaložil Stuchlík v dubnu 2000, v červnu následujícího roku prodal webovou stránku mediální skupině Mafra, kde v letech 2002 až 2006 vedl nově vybudované obchodní oddělení elektronických médií. Finančnímu poradenství se ovšem pod hlavičkou Fincentra věnovat nepřestal.

Fincentrum založil spolu s Martinem Nejedlým, což je však jen shoda jmen s ekonomickým poradcem prezidenta Miloše Zemana. Většinu prodali v lednu 2013 do rukou investičních fondů ARX Equity Partners a Capital Dynamics, ponechali si ale menšinový podíl a zejména řízení firmy. Nedávno se objevily v médiích informace o chystaném prodeji firmy, která patří k největším finančním poradcům v ČR.

Rychlopůjčky? Stuchlík se hájí

Po oznámení kandidatury za ANO se v médiích objevila ostrá kritika toho, že Stuchlík investoval do firmy, která poskytuje půjčky s vysokým úrokem. V Indexu odpovědného úvěrování, který vydává organizace Člověk v tísni, se umístila na 30. místě ze 42 hodnocených společností. Stuchlík k tomu řekl, že je jen pasivní investor a do firmy se rozhodl investovat proto, že s klienty jedná slušně a žádného nedostala do tíživé finanční situace ani do dluhů nebo exekučních pastí.

„Dává lidem drobné půjčky, průměrná výše je kolem patnácti tisíc korun, kterou lidé splácejí třeba 52 týdnů. Typická zákaznice je milá paní, která má tu smůlu, že její manžel nedokáže být dobrou oporou, vychovává dvě děti. A pokazí se jí pračka. Banka jí nepůjčí, a co jí zbývá?“ uvedl v LN Stuchlík. V případě Fair Credit jde o druhého největšího poskytovatele drobných nebankovních půjček v ČR, upozorňuje investor. 

Investice do rádií i obleků

Se Stuchlíkovým jménem jsou spjaté i další investice. V lednu 2014 koupil rozhlasové stanice Expres FM a Classic FM (nyní Classic Praha), které byly původně součástí skupiny Mafra, při jejím prodeji společností Agrofert z ní ale byly i kvůli Stuchlíkovu zájmu vyčleněny. Loni v červnu získala dvě třetiny rádií česká internetová jednička Seznam.cz s plánem vytvořit z nich celoplošné stanice. Stuchlík se pustil do byznysu také s pánskými obleky - a investoval do obchodu Jakuba Lohninského Le Premier.

Doporučujeme
zdenekkseneda ( 23. července 2018 19:17 )

No nic, začnu sem zase hrnout svých deset ohrkaných vět na Bureše a ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa