Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Exministr Pospíšil chce ovládnout Prahu. S Marvanovou povede kandidátku TOP 09 a STAN

Autor: ČTK, ivm - 
14. května 2018
13:25

Lídry společné kandidátky TOP 09 a STAN s názvem Spojme síly pro Prahu budou předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a právnička Hana Marvanová. Poměr v první třetině kandidátky bude deset členů TOP 09 a šest STAN. Novinářům to dnes řekli zástupci stran. Jména kandidátů a jejich pořadí budou ještě řešit. Zda se k nim přidá některá další strana, není jasné.

Strany podpořil bývalý primátor Jan Kasl nebo marketingový expert Jakub Horák. TOP 09 je nyní na magistrátu v opozici, STAN jako součást Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v koalici s ANO a ČSSD.

„Kandidátka bude nabízet vedle politiků TOP 09 a STAN také nezávislé osobnosti, které ví, jak řešit problémy hlavního města Prahy. Chceme pro pražské voliče přinést alternativu proti současné situaci v Praze i celé České republiky,“ řekl Pospíšil.

Pospíšil: Znám praktické problémy Pražanů

Budoucí primátor by měl podle Pospíšila být člověk se zkušenostmi s řízením velké instituce. „Byl jsem pět let ministrem spravedlnosti a takový úřad jsem řídil,“ řekl.

Dodal, že zná praktické problémy obyvatel i podnikatelů v Praze. „Třetí věcí je, že čtyři roky působím v Evropském parlamentu a vnímám, jak se rozvíjejí metropole a předbíhají Prahu. Právě tyto zkušenosti bych rád využil a poskytl je pro správu Prahy,“ řekl.

Marvanová připomněla dopravní kolapsy

Praha se podle Marvanové potýká s dopravními kolapsy a nefunguje transparentně. „V Praze chybí dostatek bytů a situace je dramatická už i pro slušně vydělávající rodiny. Chceme zároveň poskytovat veřejné bydlení,“ řekla Marvanová.

Je podle ní třeba zrušit stavební uzávěry na tzv. brownfieldech. Kritizovala i současnou situaci v dopravě. Prioritou města musí být dostavba silničních okruhů. „Zároveň chceme podporovat alternativní a moderní způsoby dopravy," řekla. „Současné vedení se honosí tím, že nic nebude utajovat a vše bude transparentní, ale opak je pravdou,“ dodala. Utajovány jsou podle ní informace například o fungování městských firem. Strany budou chtít vytvořit celopražský registr smluv.

TOP 09 a STAN budou společně kandidovat navíc i v desítce takzvaných velkých městských částech. V malých částech bude podle předsedy pražského STAN a starosty Lysolaj Petra Hlubočka záležet na konkrétní dohodě.

O přesném pořadí kandidátů budou členové stran ještě jednat. Už nyní je ale jasné, že na špici bude předseda gremiální rady Institutu plánování a rozvoje (IPR) architekt Petr Hlaváček nebo šéf festivalu Pražské jaro Roman Bělor.

Strany nyní jednají s KDU-ČSL, zda se ke kandidátce připojí. Podle Pospíšila bude záležet na tom, jak rychle lidovci vyřeší kauzu poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL), který si založil své hnutí Praha sobě, s nímž chce jít do voleb. „Ze strany KDU-ČSL máme informace, že by to mělo být vyřešeno v řádu několika dní. Až se tohle dořeší, jsme připraveni se dohodnout,“ řekl Pospíšil.

Video  „Za posledních 20 let čeští politici nevstali a neřekli, že je EU pro nás důležitá,“ zlobí se Pospíšil  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Doporučujeme
pupicek001 ( 14. května 2018 19:05 )

Tez za poradca pi-tomia

pupicek001 ( 14. května 2018 16:42 )

Kacenka je na holky, vadi ti to?

cid2000 ( 14. května 2018 15:39 )

Novodobá exstrémní knížecí SS TOP09 je nástupnickou fašistickou stranou z 1.republiky a to NOF/Národní obcí fašistickou pod vedením generála R.Gajdy!!!Pěkná banda co podporuje sudeťáky, podporují banderovce a likvidaci památníků,pomníků Rudé armády a špinění osvobození naší země Sovětským svazem!Jsou velice aktivní v překrucování našich dějín nebo její fabulací před současnou mladou generací!Obdiv ke zbraním SS, gestapu a Wermachtu je do očí bijící!Dle jejich výkladu si současným mladý člověk musí myslet,že nás Adolf Hitler s nacisty chránil před komunistama a proto bylo zabito nebo zavražděnou pouze 365 000 občanů Československa!Jen půl miliónu lidí bylo nasazeno na nucených pracech,pracovních táborech,sběrných a vyhlazovacích táborech a měla se řešit Česká otázka o vyhlazení a přesídlení občanů ČSR!!!Na to každý zapomíná a je nám neustále předhazováno, že rok 1968 byl pro nás,pro naší zem ten nejhorší v dějinách ze strany TOP09 a dalších ODS,STAn,KDU atd!!smrt a hrdinství řadových vojáků Rudé armády je zamlčováno a zesměšňováno!!Za osovobozeníČeskoslovenska padlo okolo 144 000 vojáků Rudé armády a statisíce raněny!!Dnešní uplacení řízení novináří,umělci jako David Černý sponzorovaný knížetema další politici s ex-komunistou Šttěttinou se neštítí ničit jejich oběť pro naší zem!!Rudá armáda ať si říkáme co chceme zachránila náš národ od vyhlazení!!!To nikdo nemůže změnit ani lži těchto jedinců a subjektů!!Pořád se pletou hrušky 1945 s jablkama 1968!!!Je neuvěřitelné kolik českých nacistů se v posledních letech vyrojilo s obdivem k Německu a zbraním-SS /Waffen-SS a i v řadách současné mládeže!!!Proto považuji tuto stranu za nacistickou!!Na straně TOP09 je i Česká televize ČT24 s fanatickými redaktory od,kterých se člověk/posluchač dověděl během květnového svátku osvobození/konce 2.sv.války pouze to , že Rudoarmějci nás pouze okrádali o hodinky,plošně znásilňovali a hrozně popíjeli alkohol!!Že jich tady padlo opravdu velké množství to zamlčela naše Česká televize!!V Ně

pupicek001 ( 14. května 2018 15:38 )

Souhlasim aby bylo hlavni mesto Ostrava

svestkybudou ( 14. května 2018 15:12 )

Jiří měl kandidovat na HRAD!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa