Eurovolby jsou tu, volební místnosti v Česku se otevřou v pátek úderem 14. hodiny. Kampaně finišují, již dnes večer se na ČT čeká velká debata kandidátů papírově nejsilnějších stran. Nejvíce peněz do kampaně pro evropské volby se přitom rozhodla vložit ČSSD, a to 25 milionů korun. Babišovo hnutí ANO investovalo 18,5 milionu korun, nejméně z vládních stran pak dala ze své kasy ta nejmenší, KDU-ČSL - pouze 5 milionů korun.

TOP 09 doufala ve výdaje ve výši 10 milionů korun, stejnou sumu si vyhradila i ODS. Komunisté plánovali utratit 8 milionů, Z neparlamentních uskupení si zřejmě nejvyšší výdaje na volby naplánovala Strana zelených - 7 milionů. Vyplývá to ze srovnání deklarovaných nákladů na eurovolby, které dnes provedla ČTK.

Šetřílci

Strany přitom na eurovolební kampaň vyčlenily mnohem méně peněz, než kolik investovaly do podzimních sněmovních voleb nebo také do evropských voleb před pěti lety. Například ČSSD za minulé eurovolby zaplatili 60 milionů korun a za sněmovní volby 87 milionů korun! Ještě vyšší rozdíl ve výdajích má hnutí ANO 2011, které náklady na sněmovní volby vyčíslilo na 111 milionů korun.

Své kandidáty do Evropského parlamentu přitom začali obyvatelé unie volit už dnes, a to nejprve v Nizozemsku a Velké Británii. Ve většině zemí EU si volby nechali na neděli. V ČR se jako v jediné zemi EU volí ve dvou dnech - v pátek od 14:00 do 22:00 a sobotu od 8:00 do 14:00. Výsledky budou známy v neděli po 23:00.

Půl miliarda na zajištění eurovoleb

České eurovolby přitom nebudou samozřejmě zadarmo. "Ve schváleném státním rozpočtu je na financování voleb do Evropského parlamentu určena částka 543,3 milionu korun," uvedl Michal Žurovec z ministerstva financí. Pro příspěvky úspěšnějším stranám, které získají alespoň jedno procento odevzdaných hlasů, je v tomto balíku vyčleněno 100 milionů korun. Za každý hlas budou mít tyto strany 30 korun.

Největší podíl na nákladech mají tradičně odměny volebním komisařům. Pohybují se kolem 300 milionů korun vzhledem k tomu, že okrskových volebních komisí je na 14.800. Komise musejí být zpravidla alespoň pětičlenné, ve vesnicích do 300 obyvatel nejméně čtyřčlenné. Základní odměna volebního komisaře činí 1300 korun.