Kellera na post lídra kandidátky pro eurovolby prosazoval i Bohuslav Sobotka. "Je to uznávaná a zajímavá osobnost s levicovými názory, která se v Evropském parlamentu v žádném případě neztratí," řekl šéf ČSSD Lidovým novinám. Od dnešního rána pak v Obecním domě v Praze zasedalo stranické grémium, které známého sociologa a filosofa jako lídra potvrdilo.

Keller přitom loni v říjnu dostal od prezidenta Zemana Medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy. Je zastáncem sociálního státu, který se se svou silnou sociální sítí stará o své občany..

Lídryní pro letošní volby do Evropského parlamentu se přitom chtěla stát i Alena Gajdůšková. S podporou ve straně se však nesetkala. "Gajdůšková se ukazuje jako problém a Jan Keller, s kterým se počítalo jako s dvojkou, zřejmě bude přemlouván, aby byl prvním na kandidátce," předjímal zdroj LN z vedení sociální demokracie. A stalo se. Gajdůšková prý není pro voliče dostatečně atraktivní. I díky image paní z 80. let?

Místopředsedkyně ČSSD Gajdůšková přitom přiznala i jeden handicap. Není nijak zvlášť jazykově vybavená. To by jí ale prý v europarlamentu nevadilo. "Jedním z 27 úředních jazyků v europarlamentu je český jazyk. Předpoklad cizího jazyka není úplně nezbytně nutný, jdeme hájit české zájmy. Hovorově se domluvím. Anglicky," uvedla Gajdůšková pro LN.