23. října 2011 • 12:09

VIDEO: Motocyklista Simoncelli (†24) po děsivé havárii zemřel

Autor: ČTK, bko
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Motoristickým světem otřásla další tragédie. Při Velké ceně Malajsie silničních motocyklů zemřel po hrozivé nehodě italský jezdec Marco Simoncelli (†24). Závod královské třídy MotoGP byl poté bez náhrady zrušen.



Jen před týdnem přitom zemřel při sérii Indy Car v Las Vegas britský pilot a dvojnásobný vítěz slavného automobilového závodu 500 mil v Indianapolis Dan Wheldon.

Simoncelli upadl ve druhém kole v pravotočivé zatáčce a vletěl přímo pod kola krajanovi Valentinu Rossimu a Američanovi Colinu Edwardsovi, kteří bez možnosti vyhnout se mu do něj najeli.

Valentino Rossi a Colin Edwards Simoncelliho přejeli. Nemohli tomu absolutně zabránit...Foto Repro YouTube

Šestému muži průběžného pořadí MS se při pádu svezla z hlavy přilba a zůstal bezvládně ležet. Lékaři poté několik desítek minut bojovali o jeho život, ale marně. Necelou hodinu po nehodě byl Simoncelli mrtev.

"Když dorazil lékařský tým, byl už v bezvědomí. Snažili jsme se ho oživit, ale nedařilo se nám to. O 45 minut později zemřel," uvedl šéf lékařského štábu MotoGP Michele Macchiagodena.

Závod MotoGP s českým jezdcem Karlem Abrahamem byl okamžitě po hrozivě vypadající havárii přerušen a po 40 minutách čekání bez náhrady zrušen. Zhruba hodinu a čtvrt po tragickém incidentu oznámili pořadatelé, že Simoncelli zemřel.

Hrozivé záběry z Malajsie:

Dělalo se mi zle, uvedl šampion Stoner

"Když jsem viděl opakované záběry, udělalo se mi úplně zle. Když vám spadne helma, není to dobré znamení," uvedl Australan Casey Stoner, jenž si před týdnem v domácí Grand Prix zajistil titul světového šampiona.

Simoncelliho smrt je druhým úmrtím v mistrovství světa během 14 měsíců.

Při loňské Velké ceně San Marina v Misanu zahynul ve třídě Moto2 Japonec Šoja Tomizawa po podobném incidentu, kdy do něj po pádu také narazily dvě motorky.

V královské MotoGP došlo k smrtelné havárii naposledy v roce 2003, tehdy v Grand Prix Japonska zahynul domácí Daidžiro Kató.

Ředitel závodu Paul Butler uvedl, že okolnosti Simoncelliho tragické havárie se budou vyšetřovat. "Byla to šílená nehoda, při které jezdec ztratil helmu. Jsem si jistý, že (motocyklová federace) FIM a MotoGP se na to podívají," řekl šéf okruhu v Sepangu Mokhzani Mahathir. Od otevření trati v roce 1999 až do dneška na ní ke smrtelné nehodě nedošlo.

Simoncelliho, jehož kromě jezdeckých schopností proslavil účes stylu afro, vstoupil do mistrovství světa v roce 2002 jako patnáctiletý v nejslabší kategorii do 125 ccm.

Paolo Simoncelli, otec tragicky zesnulého Marka se objímá s členkou týmu
Paolo Simoncelli, otec tragicky zesnulého Marka se objímá s členkou týmu

V roce 2006 se přesunul do kategorie čtvrtlitrů, v níž se stal v roce 2008 mistrem světa a rok nato byl třetí. Od loňského ročníku závodil v MotoGP a letos v Brně dosáhl díky třetímu místu na první stupně vítězů.

Týden před smrtí zajel v Austrálii svůj nejlepší výsledek, když nestačil pouze na suverénního Stonera. V mistrovství světa vyhrál celkem 14 závodů.

Marco Simoncelli byl proslulý i svou hřívou vlasůFoto Reuters

Závod MotoGP s českým jezdcem Karlem Abrahamem byl okamžitě po hrozivě vypadající havárii přerušen a po 40 minutách čekání bez náhrady zrušen. Zhruba hodinu a čtvrt po tragickém incidentu oznámili pořadatelé, že Simoncelli zemřel.
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud