„Vesnice, ze které pochází Jindra, jsou Nahořany u Volyně. A svatostánek, kde měl svatbu s Eliškou, je poutní kostel svatého Jána nad vesnicí Radomyšl u Strakonic. Já jsem tam doma. Hoštice jsou jen pět kilometrů odtud,“ odhalil režisér, kde vznikala oblíbená pohádka z roku 1994, která se v roce 2000 dočkala ještě jednoho pokračování.

Právě ve dvojce musel režisér tak trochu pozměnit plány ohledně lokací. Velké bitevní scény Jindry s Turky se totiž měly nejprve točit v lomu u Horních Nerestců, který patří Karlu Schwarzenbergovi (81), ovšem ochráncům přírody se to nelíbilo kvůli tamním vzácným rostlinkám. Nakonec tak musel filmařům posloužit kaolinový důl na Plzeňsku.

Komplikace nastaly i se samotným mlýnem, který se objevil v obou filmech. Ten byste ovšem po Česku marně hledali, jelikož se jednalo o kulisu. Už během jedničky ji ožíraly husy a před natáčením druhého dílu navíc přišly i nečekané povodně na Vodňansku, které zasáhly i rybník u Bavorova. Právě tam filmový arichtekt repliku jihočeského mlýna zasadil. „Zjistili jsme, že je asi v šířce pěti metrů protržená hráz. Z louky, kde stávala kulisa mlýna z lepenky, papírových kartonů a dřevotřísky, se stal močál,“ vylíčil Troška, který tehdy ale katastrofu vyřešil tak, že stavení se na močálu postavilo na pilotech, tedy dřevěných kůlech zaražených do země. A mohlo se zase točit!

Návrh, jak by měla kulisa vypadat, přitom vzešel z hlavy Zdeňka. Skoro jako by měl architektonický styl zvaný jihočeské baroko v krvi. „Před dvěma roky jsem se úplně náhodou dozvěděl, že slavný Jakub Bursa, jenž v polovině devatenáctého století vytvořil takzvané jihočeské baroko, podle kterého jsem udělal i mlýn v pohádce Princezna ze mlejna, byl můj předek z matčiny strany,“ prozradil pro Aha! režisér mnoha pohádek i trilogie Slunce, seno.

VIDEO: Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu! Hana Zejdová, Aleš Brunclík

„On byl třikrát ženatý, měl asi čtrnáct dětí a jedna jeho dcera si vzala nějakého Řandu. A Řandová se jmenovala moje babička, matčina matka,“ objasnil, jak je to s rodinnými vazbami.

Hastrman z Volyně

K místu, kde Troška natáčel pohádku o Elišce, které se dvoří knížepán, čert a vodník, se váže i jedna pověst o hastrmanovi! Jednou se tudy vracel domů pocestný, jemuž vyhasla dýmka. Na břehu řeky nedaleko Volyně spatřil žhavý uhlík. Když se pro něj naklonil, spatřil ve vodě zeleného mužíčka a zeptal se ho, zda si uhlík může vzít. Vodník svolil, pocestný si ho dal do dýmky a doma zjistil, že je to zlatý dukát.

Pohádku Princezna ze mlejna letos na Vánoce uvidíte: 25. prosince od 9:45 na ČT1 a druhý díl 26. prosince od 9:55.

Fotogalerie
39 fotografií