Je čas Vánoc a čas nakupování vánočních stromků. Ti, kdo ještě vánoční stromek nepostavili do obývacího pokoje a hodlají teprve ten správný ulovit, by se měli podívat na video, za kterým stojí německý autoklub ADAC.

Němci přišli s videem, v němž upevnili stromek na kapotě vozu tzv. pružnými či gumovými upínači (gumicuky), které jsou velice oblíbené i u Čechů a simulovali náraz v rychlosti 50 km/h. A co se stalo? Popruhy po nárazu vylétly a stromek letěl přes kapotu. Mohl tak někoho lehce zranit, v horším případě i zabít.

Poté stromek upevnili stahovacími popruhy a opět simulovali náraz ve stejné rychlosti. Stromek však tentokrát zůstal na svém místě. „Při nehodě v rychlosti 50 km/h působí na upevnění třicetikilového stromku zničehonic síla odpovídající 750 kilogramům. Stromek by tedy měl být, stejně jako jakýkoliv jiný náklad, důkladně upevněn,“ stojí ve videu autoklubu ADAC.

„Pokud se rozhodnete pro převoz na střeše, musí spodní konec kmene směřovat dopředu, tedy po směru jízdy. Pak si vezměte upínací popruhy, jeden omotejte kolem kmínku, druhý kolem stromku jako takového a oba pásy pečlivě pomocí ráčen utáhněte. A ano, gumové upínače nemohou stromek dostatečně dobře zajistit. Držte se od nich raději pryč,“ varují ve videu.

Video
Video se připravuje ...

Návod: Jak upevnit vánoční strom na střechu youtube

Fotogalerie
14 fotografií