Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jedlé vánoční dárky: Mandarinkový punč i nakládaný hermelín! Pochoutky doma vyrábí polovina z nás

/
  • 13. prosince 2018 ● 13:28

    Vymyslet vánoční dárek pro rodinu a blízké nemusí být vždy snadný úkol. Pokud ale chcete vsadit na jistotu a originalitu zároveň, darujte něco na zub. Třeba nakládaný hermelín či voňavý mandarinkový punč.

     

    Takzvaně jedlými dárky můžete obdarovat prakticky kohokoliv – rodinu, blízké, kolegy i spolužáky. Podle průzkumů se takový dárek  chystá dát pod stromeček přibližně polovina dotázaných žen i mužů. A komu je nejčastěji věnují? Z výsledků vyplynulo, že nejvíce putují k rodičům a prarodičům.

  • 1.

    Mandarinkový punč

    Když uhodí mrazy, je potřeba organismus zahřát a přidat pořádnou dávku vitamínů navrch. Darujte tu pravou voňavou vánoční atmosféru v balíčku, který poslouží k přípravě mandarinkového punče. Návod je velmi jednoduchý.

     

    Suroviny: 4 mandarinky na vaření, 4 mandarinky na odšťavení, 3 lusky skořice celé, 1 lžička celého hřebíčku, 4 celé badyány, 1 lžička mletého zázvoru, 200 ml jablečného sirupu, 3 lžíce třtinového cukru, 200 ml rumu

     

    Postup: Mandarinky odšťavněte nebo z nich ručně vymačkejte šťávu. Slijte do hrnce a vsypte nadrobno nakrájené zbylé mandarinky. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a mletý zázvor. Přilijte jablečný džus, rum a oslaďte. Přiveďte k varu a krátce povařte. Základ na mandarinkový punč přeceďte do lahvičky a vložte do setu. Při podávání pouze zalijte sirup vroucí vodou a dozdobte kořením a měsíčkem mandarinky.

     

    Překvapte o Vánocích své blízké jedlým dárkem
    Autor: Albert

  • 2.

    Nakládaný hermelín s chilli a bylinkami

    Čerstvé bylinky a chilli dodají aroma, ozvláštní chuť a krásnou barvu v dárkové sklenici. Co budete potřebovat?

     

    Suroviny: 3 hermelíny, 2 červené cibule, 1 čerstvá chilli paprička, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička soli, 3 lžičky sladké mleté papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 bobkový list, 1 lžička mixu sušených italských bylin, 2 větvičky čerstvého tymiánu, 1 větvička čerstvého rozmarýnu, 2 lžičky barevného pepře celého, 0,5 l sezamového oleje.

     

    Postup: Sýry podélně rozpulte a dejte stranou. Cibule a chilli papričku nakrájejte na kolečka. Utřete česnek se solí. Vnitřky sýru jím pomažte, hojně zasypte paprikou a okořeňte pepřem. Spojte je opět k sobě a lehce přimáčkněte, aby se ve sklenici nerozpadly. Vložte je do nakládací nádoby, přidejte cibuli, chilli, bylinky, koření a zalijte olejem.

    Zdroj: Albert

    Překvapte o Vánocích své blízké jedlým dárkem
    Autor: Albert

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy