Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Gorilí mládě musí zpět ke smečce, zachrání mu to život

Autor: Tereza Hořínková - 
10. listopadu 2011
14:44

Ředitel pražské zoologické zahrady se rozhodl riskovat. Až se zlepší zdravotní stav gorilího mláděte, pokusí se ho chovatelé vrátit jeho mámě – Bikiře. „Nechceme, aby z malého vyrostl domácí mazlíček nucený prožít celý život s lidmi, ale aby to jednou byla gorila s chováním gorily,“ prohlásil ve čtvrtek po nočním jednáním zoologické zahrady její ředitel Miroslav Bobek.

Gorilí mládě, které se v úterý narodilo v pražské zoo, zůstane ještě pár dní v inkubátoru. Chovatelé stále bojují s potíži s udržením jeho tělesné teploty.

„Až se začne jeho stav zlepšovat, vrátíme ho Bikiře. Pokud ho ale nepřijme a podaří se nám ho zachránit, odvezeme jej do chovatelského zařízení v zahraničí, kde jsou nejen optimální podmínky k umělému odchovu, ale zejména skupina goril vhodnější pro jeho přijetí, než je ta naše,“ informoval ve čtvrtek dopoledne ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. I když je podle něj šance na úspěch velmi nízká a riziko opravdu velké, chovatelé do toho půjdou a malého samečka Bikiře vrátí.

Bikira nemusí mládě přijmout, a to při pokusu zemře. V případě, že se o něj matka začne starat, může snaha skončit neúspěchem, protože mládě nepřežije případné zdravotní komplikace.

Pokud Bikira mládě odmítne, nebo se jeho zdravotní stav v nejbližších dnech nezlepší, bude odesláno do zahraniční zoologické zahrady, se kterou se již pražská zoo domluvila. Tamní zoo chová skupinu goril, která má již s podobným odchovem zkušenost. Její jméno zatím nechce Bobek zveřejnit.

Kdyby mládě zůstalo výhradně v péči ošetřovatelů, ohrozilo by to jeho život. Musí získat návyky gorilám přirozené, jinak by bylo po zbytek života odkázáno na péči lidí.

Gorily patří k nejoblíbenějším zvířatům pražské zoo. Dosud v zoo odchovali tři gorilí potomky, všechny porodila samice Kijivu. Problémy s porodem Bikiry chovatelé očekávali, protože samice byla odchována lidmi.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných. Odhaduje se, že jich na světě žije asi 100.000. Ohroženy jsou především kácením pralesů. Pokud bude jejich přirozené prostředí ubývat stejně rychle jako dosud, za 40 let by gorily neměly kde žít a byly by vyhubeny, obávají se vědci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

inkanela ( 11. listopadu 2011 11:24 )

udělejte všechno a toho malého zachraňte, snad sou zvířata lepší než lidi a vezmou si ho

cornela ( 11. listopadu 2011 01:01 )

piš tyto blbosti něěkde jinde, magore

pralinen ( 10. listopadu 2011 23:52 )

 krásný tvoreček který musí žít

alzbeta59 ( 10. listopadu 2011 18:24 )

Ing skarede pohorole v Amrice pro podvody, toz hledaji obeti jinde 

susanah ( 10. listopadu 2011 18:06 )

Nikdo není zvědav na tvoje pitomosti.

Zobrazit celou diskusi