Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

MAPA: Tudy ve čtvrtek kvůli stávce neprojedete

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: oj, rum - 
12. června 2011
18:52

Odboroví předáci oficiálně vyhlásili stávku na čtvrtek. Nevyjedou žádné vlaky, stát bude celý den i MHD v Brně, v Praze a dalších městech bude výrazně ochromena. Součástí budou i masivní blokády silnic a bude jich ještě víc než by jich bylo v pondělí.

Zda bude jezdit v hlavním městě pro dopravu klíčové metro, zatím není jasné. Na tiskové konferenci to v neděli řekli zástupci Koalice dopravních odborových svazů. Potvrdili také, že se chystají na blokádu silnic. Přesná místa však sdělit odmítli s tím, že policie chce blokádu řešit razantnějším způsobem než například před třemi lety.

Stávka se podle odborářů uskuteční ve větším rozsahu, než v jakém by se uskutečnila 13. června. Odboráři ale nechtějí vytvářet velké shluky lidí, které by mohly přilákat provokatéry či způsobovat nějaké problémy. "Nechceme, aby to skončilo nějakým vytloukáním oken či zapalováním," řekl šéf odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Blokády budou způsob, jak se k protestu připojí odboráři z jiných svazů.

Předáci také poukázali také na to, že v žádném případě nechtějí bránit v průjezdu ani hasičům či záchranné službě. "Pokud se řidiči rozhodnou blokovat s dopravními prostředky komunikace, tak to my neorganizujeme," zbavoval se podílu na vině za blokády i Luboš Pomajbík z Odborového svazu dopravy.

924862:gallery:true:true

10 otázek a odpovědí

1. Proč odboráři stávkují? Nejvíce se bouří proti důchodové reformě, podle které by se v budoucnu mělo odcházet do penze až v 70 letech. Vadí jim ale i ostatní reformy: konec stravenek, zvyšování DPH a následné zdražování, rozšíření plateb u lékaře...

2. Má stávka šanci na úspěch? Na to je těžká odpověď. Odboráři doufají, že ano, proto to přece dělají. Vláda ale ustoupit ze svých reforem nehodlá.

3. Co všechno nepojede? V celé republice nepojedou vlaky, dokonce ani mezinárodní. Ty budou kolem odstaveny na nádražích. V některých velkých městech nepojede ani MHD – čili autobusy, tramvaje, trolejbusy. V Praze by se poprvé mělo zastavit i metro. Hlavní silniční tahy do metropole navíc chtějí odboráři zablokovat.

4. Omluví mě stávka z práce? Ani náhodou! Jak se dopravíte do zaměstnání, je na vás a stávka není omluvou. Je totiž předem ohlášená, takže je dostatek času si dopravu vyřešit. Pokud se na pracoviště nedostavíte, může vás zaměstnavatel potrestat. Naopak stávkující jsou z obliga – je účast ve stávce z práce omlouvá...

5. Jak to zamává s ekonomikou? Jen v dopravě vznikne škoda odhadem 1,5 miliardy. Denně se v republice prací vytvoří hodnoty asi za 10 miliard. Pokud část lidí bude stávkovat a další se kvůli tomu nedostanou do práce, vznikne výpadek zhruba kolem čtyř miliard.

6. Co nebude fungovat? Na dopravě je závislé téměř vše. Pošty, banky i další úřady oznámily, že patrně nebudou moci zajistit běžný standard. Zapomenout můžete asi i na čerstvé rohlíky, pekárny jsou odkázány jak jinak než na dopravu... Nejhorší však bude situace, kdy by na stávku měli doplatit nemocní, pro které se třeba kvůli zátarasům nedostane včas sanitka...

7. Utrpí víc velká města, nebo venkov? Na venkově dopravu zajišťují vesměs soukromí dopravci, kteří stávkovat nebudou, takže tam bude vše v pořádku. Problémem bude výpadek vlaků. Většina lidí tak vytáhne auto, kolo a kratší vzdálenosti ujde po svých. Na druhou stranu v některých velkých městech nepojede MHD, což je problém. Nejhůře na tom bude Praha. Nepojede nic a navíc odboráři chtějí blokovat silnice.

8. Bude stávka opravdu jen jednodenní? S 99% jistotou se dá předpokládat, že stávka bude trvat jen jeden den. Oficiálně je ohlášena na celých 24 hodin.

9. Mám nárok na náhradu škody? „Vzhledem k tomu, že je stávka předem avizovaná, nárok na náhradu bude jen v naprostém minimu případů. Těmi mohou být například akutní zdravotní stavy. Ty se nedají plánovat předem,“ vysvětlil právník Jan Černý.

10. Co když nestihnu letadlo na dovolenou? „Protože se jedná o zásah vyšší moci, které nemohla cestovní kancelář ani letecká společnost zabránit, klienti nemají nárok na žádné fi nanční odškodnění,“ varuje Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Nezbývá než vyjet dříve či přespat třeba u letiště v hotelu.

zuzaniela ( 15. června 2011 14:01 )

nevím, kolik je vám let, ale podle vašich příběhů asi tak sto. Já jsem papírový pleny používala už před dvaceti lety. Jenom ten mobil jsem ještě neměla. Ale s dětma jsem byla doma 2 - 3 roky a nikdy jsem toho ani já ani manžel ani moji kluci nelitovali.

zuzaniela ( 15. června 2011 13:59 )

Milý pitomečku, mateřská je od toho, aby matka byla s dítětem. Je jedno jestli doma, v parku nebo v kavárně. Z dětí, který máma vymění za práci, rostou později spratci, který nemají rády nic jinýho než prachy. A aby bylo rovnou jasno. Nejsem na materřský, to už mám 20 let za sebou. Je mi 47, ale mluví ze mně zkušenost a to nejen ta moje.

zdenakalvod ( 14. června 2011 22:35 )

Ale klidně.... nekompromisní, co mají patent na rozum a všem by nám, hlupákům, ukázali. Stačí? .... Mám dojem, že se diskuse zvrhla někam úlpně jinam, než měla.

hoho5 ( 14. června 2011 18:44 )

no já si myslím že je důležité, že odcestovali koně Převalského do Mongolska za naše peníze vojenským speciálem ( který taky nebyl nejlevnější) - děkuji pane ministře Vondro, a jsem zvědav kdy odcestují naši občané zadarmo na náklady pana Vondry na dovolenou a na náklady senátorů a ministrů si ji užijí. Jo a hádejte se o plenky, když tady jde ve čtvrtek absolutně o něco jiného, ale to bohužel někteří diskutující pochopit nechtějí a nebo jsou zblbnutý provládním tiskem a jinými masmédiami, styďte národe, pokud nebudeme jednotí, ničeho nedosáhneme aby nám normálním občanům a pracujícím bylo tak jak je to normální v civilizované Evropě.

quasimodo ( 14. června 2011 15:55 )

to uz se Vam nechce koukam. ono je lepsi jen strcit na web "takovy typ lidi" nez specifikovat. ono je to pak uz prilis osobni.

Zobrazit celou diskusi