Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Japonsko ONLINE: Radiace, zima, sníh a hlad...

Autor: ČTK, šim, ap, mivr, evak - 
16. března 2011
22:50

ONLINE: Další rána pro Japonce. Po zemětřesení, tsunami, radiaci a nedostatku jídla udeřila na ostrovy zima. Ve středu se exploze objevily také v 5. a 6. reaktoru fukušimské elektrárny. Japonci se rozhodli, že hořící elektrárnu budou z vrtulníků kropit kyselinou boritou a vodou. Znemožnila to ale radiace. Tisíce lidí ve strachu před ozářením opuští Tokio.  V televizi promluvil císař Akihito. "Modlím se za lidi," řekl. Ty ale sužuje hlad a zima...

V jaderné elektrárně Fukušima hrozí podle její provozní společnosti Tepco tavení palivových článků. Elektrárnou otřásl čtvrtý výbuch, exploze nastala u reaktoru 2.  Exploze se ve středu ráno objevily také v 5. a 6. reaktoru.

V reaktoru 4 hrozí úložiště vyhořelého paliva, z něhož radiace uniká přímo do ovzduší. Ve středu japonští odborníci rozhodli, že elektrárnu budou kropit vodou a kyselinou boritou. Vysoké hodnoty radiace nad elektrárnou to však komplikují. Vrtulníky byly odvolány. Do Japonska se navíc vrátilo studené počasí se sněhem...

ONLINE - STŘEDA

22:43 Japonské ministerstvo zahraničí požádalo diplomaty a vládní úředníky ostatních států světa, aby zůstali v klidu a "sdělovali přesně poskytnuté informace ohledně japonských energetických závodů".  Japonská vláda má strach z paniky, kterou by mohly vyvolat nadsazené informace.

21:17 Japonci podcenili hrozbu jaderné katastrofy při zemětřesení. Podle serveru WikiLeaks byli důsledně varováni Mezinárodní organizací pro atomovou energii o nevhodném stavu svých reaktorů v případě silných zemských otřesů již v prosinci 2008. Po varování zabezpečili zařízení na 7. stupeň zemětřesení, to bylo ovšem nedostatečné pro situaci minulého pátku, kdy bylo zemětřesení na 9. stupni Richterovy škály.

20:20 Rozhodnutí Německa o dočasném odstavení sedmi jaderných reaktorů kvůli obavám z napodobení situace v Japonsku, citelně zvedlo ceny elektřiny v Evropě. V Německu ceny elektřiny vzrostly dokonce o 17,9 procenta. Cena výrazně roste také na pražské burze. Ceny elektřiny se v úterý vyšplhaly až na 64,25 eura (v přepočtu 1570 korun) za megawatthodinu, což je vůbec nejvyšší jednodenní nárůst od roku 2003. Od pátku, kdy v Japonsku udeřilo zemětřesení a následně i tsunami, ceny vzrostly již téměř o 28 procent.

19:07 Češi, kteří se vrátí z Japonska, se musí podrobit kontrole na radiaci.

18:40 USA svým občanům, kteří žijí v Japonsku v oblasti do 80 km od Fukušimy, radí, aby se evakuovali, nebo nevycházeli z domu.

17:52 Počet obětí v Japonsku stále stoupá. Starosta Išinomaki řekl, že stále pohřešují 10 000 lidí. Stejný počet uvedli úřady i v Minamisanriku. Jejich šance na záchranu je kvůli hustému sněžení velmi malá.

17:32 Japonsko odmítlo přijmout ruské experty, kteří pomáhali odstraňovat následky z Černobylu. Obávají se ruské špionáže.

17:23 Firma Eqecat, která se zabývá odhadováním pojistných událostí, předpokládá že škody se budou pohybovat od 12 do 25 miliard dolů. Japonská katastrofa je tak nejnákladnější přírodní katastrofou vůbec.

16:11 Japonské úřady se obávají stavu nádrží s vyhořelým palivem u reaktorů 3 a 4 v poškozené elektrárně Fukušimě 1.

15:08 Japonské úřady oficiálně potvrdily 4255 obětí. Pohřešuje se stále přes 8100 lidí.

14:47 Ve vojenském speciálu právě letí do České republiky 41 členů České filharmonie. Domů se dostanou ve čtvrtek kolem páté hodiny ranní.

14:26 Silné sněžení v některých oblastech prudce snižuje šance lidí na přežití v troskách.

14:16 Čína věnuje Japonsku 10 000 tun nafty a 10 000 tun benzinu.

13:17 Podle japonské vlády je nepravděpodobné, že reaktor 3 v elektrárně Fukušima, je vážně poškozený.

12:14 Další komplikace pro Japonsko. Některé z postižených oblastí zasypala až deseticentimetrová sněhová pokrývka. Záchranářům to komplikuje práci a lidé trpí zimou. Tu ještě zveličuje nedostatek vody a potravin.

Japonci musí vydržet i nepřízeň počasí, nic jiného jim nezbývá... Japonci musí vydržet i nepřízeň počasí, nic jiného jim nezbývá... | Reuters, ČTK

12:12 Belgická vláda zahájila vysílání televizních informačních spotů s návody, jak se zachovat v případě jaderné havárie. Načasování kampaně podle ministryně vnitra Annemie Turtelboomové nesouvisí s nynější situací v Japonsku.

11:37 "Lidé, kteří se vyskytují v okruhu od 20 km od jaderné elektrárny Fukušima 1, nejsou v bezprostředním nebezpečí, protože hodnoty radiace, které tam technici naměřili, jsou v povoleném limitu," uvedl mluvčí vlády Jukio Edano. Zároveň kritizoval provozovatele elektrárny společnost Tepco za to, jak informuje vládu o situaci v komplexu.

11:31 Rusko posílá na letiště Narita vojenské speciály pro své občany. Na letiště nejezdí vlaky, jen autobusy.

11:29 Podle stanice BBC se japonské ostrovy kvůli pátečnímu zemětřesení posunuly o 4 metry na východ.

11:27 Pitná voda v okolí Fukušimy byla již kontaminována radioaktivitou. Naměřené množství ale podle expertů zatím není životu nebezpečné

11:15 Agentura Kjódó přinesla podrobnosti o tom, proč musely být z Fukušimy odvolány helikoptéry. Vodu s kyselinou boritou, která měla zpomalit šíření požáru a zabránit dalším únikům radiace, se nepodařilo nad čtvrtým reaktorem kvůli vysoké radiaci rozprášit.

10:22 Armáda musela kvůli radiaci přerušit rozstřikování vody z vrtulníků.

9:55 Japonci začali hořící elektrárnu Fukušima hasit vodou z vrtulníků. Situaci komplikuje vysoké množství radiace.

Japonci kropí elektrárnu z vrtulníků Japonci kropí elektrárnu z vrtulníků | EPA, ČTK, Reuters

9:06 Japonský císař Akihito promluvil v televizi k národu, což je neobvyklé. Řekl, že události po zemětřesení mu dělají "hluboké starosti". Současné problémy označil za "nepředvídatelné". "Počet obětí roste každým dnem a nevíme, kolik jich bude. Modlím se za bezpečí co nejvíce lidí," řekl v krátkém projev císař.

Císař Akihito promluvil k národu, situace mu dělá vrásky Císař Akihito promluvil k národu, situace mu dělá vrásky | Reuters

8:41 Japonská vláda rozhodla, že v nejpostiženějších oblastech země odloží o dva měsíce guvernérské, komunální a sněmovní volby, měly se konat v dubnu.

8:37 Jižní Korea pošle do Japonska zásoby kyseliny borité. Korea v příštích několika dnech pošle asi 52 tun. Japonsko se rozhodlo, že do země vpustí lékaře ze zahraničí.

8:33 Čína, která se snaží evakuovat své občany z nejpostiženějších částí Japonska, zatím zvýšenou úroveň radiace na svém území nezjistila. Radiaci ale naměřili Rusové.

8:29 Ve stěně vnější budovy reaktoru 4 jsou stále dvě díry o velikosti asi osmi metrů čtverečních.

8:02 Miminko, o kterém se v pondělí psalo jako o dítěti apokalypsy, našlo svého otce! Maminka je bohužel nezvěstná - VÍCE ZDE!

Miminko, o kterém se psalo jako o dítěti apokalypsy, našlo svého otce! Miminko, o kterém se psalo jako o dítěti apokalypsy, našlo svého otce! | čtk

7:44 Oficiálně je pohřešováno kvůli pátečnímu zemětřesení a vln tsunami 7 500 lidí, počet potvrzených obětí je 3676. Nejméně 1,6 milionu domácností je stále bez tekoucí vody.

7:13 Japonští odborníci rozhodli, že jadernou eletrárnu Fukušima 1 budou z vrtulníků kropit vodou a kyselinou boritou. Tu hodlají použít na reaktor 3 a budou se tak snažit zchladit palivové tyče, uvedla televize NHK. Pracovníci elektrárny zatím chladí reaktory mořskou vodou

Japonsko stále bojuje s hrozbou radiace Japonsko stále bojuje s hrozbou radiace | Reuters

7:00 V oblasti byly zaznamenány nové otřesy o velikosti 6 Richterovy stupnice. Epicentrum bylo 95 kilometrů východně od Tokia. V metropoli se třásly budovy.

Katastrofa v číslech

1000 mrtvých leží jenom na plážích v prefektuře Miyagi

10 000 – toto číslo může překročit celkový počet obětí zemětřesení a následné tsunami v Japonsku

72 945 domů bylo zničeno

1 400 000 lidí je bez vody

2 600 000 lidí je bez elektřiny

3 200 000 lidí je bez plynu

2000 – tolik evakuačních táborů postavily úřady

500 000 lidí našlo v provizorních táborech azyl

24 000 lidí bylo ubytováno mimo tábory

100 000 vojáků se zapojilo do humanitárních operací

120 000 přikrývek bylo rozdáno postiženým lidem

120 000 lahví vody vojáci rozdali potřebným

ONLINE - ÚTERÝ

23:22 - Boj se nyní znovu odehrává ve čtvrtém reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1. Inženýři se snaží zvládnout plameny. Ty ale šlehají vysoko nad budovu reaktoru. "Z reaktoru stoupá kouř," řekl mluvčí novinářům. Nebezpečí úniku radiace roste.

22:14 - Experti předpokládají, že se začínají přehřívat i reaktory číslo 5 a šest.

22:40 - Armáda v úterý vypravila pro Čechy do Japonska dva letecké speciály. Stroje, na jejichž palubu se vejde dohromady 130 lidí, míří do Tokia. Přednostně ze země postižené zemětřesením a ničivou vlnou tsunami odvezou ženy a děti. Kdo se dostane na palubu, určí česká ambasáda v Japonsku. Na zvláštním večerním jednání se na to dohodl premiér Petr Nečas s ministry obrany, zahraničí a kultury.

22:36 - Podle mluvčích elektrárny je možné, že se vaří voda v reaktoru 4. Situace je vážná.

21:13 - Přinejmenším šest z 27 ropných rafinérií Japonska zastavilo provoz. 31 procent kapacity nefunguje.

20:13 - Firma Siemens nabídla, že pomůže Japonsku s vedením elektřiny a poskytne několik svých plynových elektráren. Podle odborníků se Japonsko bude vzpamatovávat pět let.

20:06 - V dosahu 30 kilometrů od Fukušimy japonská vláda zakázala leteckou dopravdu. Výjimkou jsou vrtulníky, které budou elektrárnu chladit. Japonsko také oficiálně požádalo o pomoc Evropskou unii. Žádá o naturálie.

20:03 - Americké námořnictvo naměřilo mírné záření na svých základnách Yokosuka a Atsugi, které se nacházejí asi 300 kilometrů severně od poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Nebezpečí prý ale nehrozí.

19:32 - Také v reaktorech 5 a 6 stoupla teplota, zatím ale prý jen mírně.

19:03 - Německo bude tři měsíce zkoumat a zkoušet své jaderné elektrárny, aby vyloučili, že by se tam mohlo stát to co v Japonsku.

17:42 - Japonská vláda přes facebook varuje obyvatele Tokia, aby nevykupovali zběsile obchody s potravinami pro případ, že by proběhlo další zemětřesení.

17:28 - Z Tokia prchají novináři a uzavírají se tam různé závody. Všichni tvrdí, že se jedná o pouhé preventivní opatření.

16:47 - Provozovatelská firma Fukušimy na vlastní účty zajistí chlazení reaktoru 4. To by mělo probíhat tak, že se z vrtulníku bude lít voda do děr ve střeše.

16:20 - Japonská vláda vyzvala okolo 140 000 lidí do třiceti kilometrové vzdálenosti od Fukušimy, aby zůstali ve svých domovech a vzduchotěsně si je zajistili.

15:35 - Japonský ministr obrany potvrdil, že k hašení požáru v úložišti vyhořelého odpadu ve čtvrtém reaktory jaderné elektrárny Fukušima 1 jsou používány vrtulníky jako při hašení lesních požárů.

15:28 - V celém Japonsku byl zaveden nouzový režim. Na příděl je benzín – při jednom natankování může řidič načerpat pouze 10 litrů pohonných hmot. V některých obchodech platí pravidlo nákupu maximálně pěti položek. Úřady pracují na opravě poškozených hlavních silnic a dálnic, aby mohlo být obnoveno zásobování.

15:08 - Některé ze zemí začaly na ozáření testovat cestující, kteří se právě vrátili z Japonska. Mluvčí letecké společnosti Lufthansa řekl, že zatím nebyly zaznamenány žádné stopy radiace.

14:57 – Agentura Kjódó vydala informaci o tom, že nejnovější otřesy by neměly způsobit vlnu tsunami. Zemětřesení, které postihlo východ země, by nemělo ohrozit ani jadernou elektrárnu Hamaoka, která se nachází v prefektuře Šizuoka, jižně od Tokia.

14:53 - Japonsko zasáhlo další zemětřesení. Otřesy o síle 6,0 rozkymácely budovy v Tokiu. Páteční zemětřesení, které vyvolalo zkázonosnou vlnu tsunami, mělo sílu 9,1 stupňů Richterovy škály.

14:40 - Úroveň radiace v Tokiu je asi 20krát vyšší než je normální stav. Podle vedení města by toto množství záření nemělo lidem způsobit žádné zdravotní problém.y

14:27 - Množství radiace v reaktoru je příliš vysoké pro práci a pobyt v jeho kontrolní místnosti. Pracovníci nesmí zůstat uvnitř dlouho

13:52 -  Oficiální počet identifikovaných obětí je asi 2400. Úřady předpokládají, že počty obětí vystoupají k desetitisícům.

13:45 - Podle informací Blesk.cz česká vláda vypraví speciální letadlo pro Českou filharmonii, která je stále v Japonsku, kde koncertovala.

13:39 - Francouzské úřady pro jadernou bezpečnost klasifikovaly havárii v elektrárně Fukušima stupněm 6. Černobylská katastrofa měla stupeň 7.

13:18 - Nejméně u 150 lidí bylo zjištěno ozáření, 23 lidí podstupuje dekontaminační kúru, uveřejnila to Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

13:00 - Začal chat s expertkou na jadernou energii Danou Drábovou. Chatujte ZDE>>>

12:03 - Německo rozhodlo o dočasném odstavení sedmi nejstarších bloků jaderných elektráren postavených před rokem 1980. Trvat by mělo tři měsíce, během nichž chce německá vláda přezkoumat bezpečnost všech 17 jaderných elektráren v zemi.

11:29 Aspoň jedna dobrá zpráva. Podle agentury Reuters žene vítr momentálně radiaci nad oceán. OSN však varuje, že povětrnostní podmínky se mohou kdykoliv změnit.

10:41 Japonská agentura pro jadernou bezpečnost oznámila, že v budově reaktoru 4 v jaderné elektrárně Fukušima jsou dvě díry o velikosti 8 metrů čtverečních. Díry měl způsobit výbuch. Obyvatelé Tokia propadli panice v obavách, že radiace se z poškozené elektrárny dostane do hlavního města

10:26 Vláda uvažuje o vyslání vládního speciálu pro Českou filharmonii, která momentálně vystupuje v Japonsku. Ta se již přesunula z Tokia do bezpečnější Kanazawy v západním Japonsku V České televizi to ohlásil ministr kultury Besser.

10:18: V reaktoru 4 elektrárny Fukušima, je přehřátá vodní nádrž a hladina vody možná klesá. Zprávu vydala agentura Kjódó krátce poté, co se v reaktoru podařilo uhasit požár.

10:16 Ptejte se na všechno k dramatickým událostem v japonských jaderných elektrárnách. Na to, jakou hrozbu představuje únik radiace z Fukušimy, i na bezpečnost českých jaderných elektráren. Na chatu Blesk.cz bude od třinácté hodiny odpovídat Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

9:12 - Ve dvou reaktorech ve Fukušimě mírně stoupá teplota, řek mluvčí japonské vlády agentuře AFP.

9:08 - Japonsko oznámilo Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, že požár v úložišti jaderného odpadu v reaktoru 4 byl uhašen.

8:45 - Vládní mluvčí Yukio Edano podle agentury Reuters oznámil novinářům, že hodnoty radiace v elektrárně Fukušima 1 dramaticky poklesly. Hladina záření je téměř 700krát nižší, než bylo hlášeno ráno.

8:33 - 50 pracovníků, kteří zůstávají v jaderné elektrárně Fukušima, riskují své životy tím, že se vystavují vysoké radiaci, která z poškozené elektrárny uniká. Jejich odvahu veřejně ocenil a vyzdvihl Philip White z Občanského informačního centra pro jadernou energii v Tokiu. Podle něj k této závažné situaci vedla neochota japonských orgánů naslouchat varováním o zemětřeseních a tsunami.

8:30 - Sedmá flotila amerického námořnictva, která je u břehů Japonska nedaleko Fukušimy, naměřila slabé množství radioaktivity v ovzduší. V důsledku toho dočasně své lodě přemístila.

8:22 - Mezinárodní agentura pro atomovou energii potvrdila, že ve Fukušimě hoří nádrž vyhořelého paliva. Požár je v reaktoru číslo 4. Radiace unikla přímo do ovzduší, cituje MAAE agentura AFP.

8:15 - Od elektrárny Fukušima 1 směrem k Tokiu vane vítr, který nad město žene radioaktivní mrak. Během dvou až tří hodin by japonské hlavní město mělo pocítit další větší zásah radioaktivitou. Zvýšené limity byly naměřeny už dříve během úterý.

8:12 - Radiace v Maebaši, hlavním městě prefektury Gunma, které leží severně od Tokia, překročila normální hodnoty až desetkrát. Informuje o tom na základě vládních zpráv agentura Kjódó.

7:56 - Informace, které japonská vláda poskytla veřejnosti, naznačují, že situace ve Fukušimě nabývá nových katastrofických rozměrů, míní expert Greenpeace Tobias Muenchmeyer. Uniklo velké množství radioaktivity, řekl tiskové agentuře DPA.

7:48 - Japonská centrální banka pumpuje miliardy dolarů do finančního systému. Japonská ekonomika dostala od banky v úterý už dvě injekce v celkové výši 98 miliard dolarů (1,7 bilionů korun). Už v pondělí byla do systému vložena rekordní částka 180 bilionů (3,2 bilionů korun).

7:43 - Server BBC.com uvedl, že v elektrárně Fukušima 1 zůstalo asi ještě padesát zaměstnanců. Ostatní byli evakuováni.

7:41 - Požár v reaktoru čtyři způsobil výbuch vodíku, potvrdily to japonské úřady.

7:38 - Elektrárna Fukušima 2, která je vzdálena jen pár desítek kilometrů od poškozené Fukušimy 1, zastavila všechny své čtyři reaktory.

7:32 - Odborník na jadernou energetiku ve zpravodajství ČT24 řekl, že v elektrárně hrozí další výbuchy, pokud se nepodaří zchladit teplotu v reaktorech. Navíc hrozí, že dojde k tavení palivových článků.

7:25 - Podle informací ČT v elektrárně Fukušima hoří sklad vyhořelého paliva. Do ovzduší unikají nebezpečné látky.

7:15 - V reaktorech hrozí tavení palivových tyčí. Chlazení nefunguje. Reaktor je ochlazován mořskou vodou. Jeden z japonských expertů se nechal slyšet, že tento způsob ochlazování  je nevyzkoušený a extrémně nebezpečný.

7:00 - Radiace stále stoupá. V prefektuře Čiba, východně od hlavního města, byly naměřeny až čtyřikrát vyšší, než povoluje limit. Informuje o tom japonská tisková agentura Kjódo. Ve městě Utsunomija, které leží severně od Tokia, byly hodnoty 33krát vyšší než je normál.

6:35 - Z okolí do 20 km od elektrárny Fukušima bylo dosud evakuováno na 70 000 lidí. Rozšíření okruhu o dalších 10 kilometrů znamená evakuaci pro dalších 140 000 lidí.

6:26 - Japonský premiér Naoto Kan poslal na všechny japonské mobilní telefony SMS, ve které žádá obyvatele, aby šetřili elektřinou.

6:20 - Japonská média informovala o tom, že požár na reaktoru 4 se podařilo uhasit.

6:17 - Po dnešním výbuchu v reaktoru 2 uniklo podle japonské vlády omezené množství radioaktivity. Část zaměstnanců elektrárny byla z preventivních důvodů evakuována, asi 50 jich tam ale zůstává.

6:15 - Zpravodajská agentura Kjódó informuje o tom, že v okolí 30 km kolem jaderné elektrárny Fukušima 1 byla vyhlášena bezletová zóna.

6:12V Tokiu byly naměřeny vyšší hodnoty radiace, než je normální. Podle tokijských úřadů však toto množství radiace prý pro lidské zdraví není nebezpečné.

6:05 - Premiér Naoto Kan vyzval Japonce žijící do 30 kilometrů od elektrárny, aby z preventivních důvodů nevycházeli z domu.

6:03 - Francouzská ambasáda v Tokiu také vydala varování, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli.

6:01 - Mluvčí vlády Jukio Edano varoval, že radioaktivita, která unikla z reaktorů 2 a 4, je velmi nebezpečná. "Mluvíme tu o úrovních, které mohou ohrozit lidské zdraví," řekl. Zdůraznil však, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.

6:00 - V elektrárně poškozené pátečním zemětřesením a následnou vlnou cunami došlo už v uplynulých dnech ke dvěma explozím vodíku v budovách reaktorů 1 a 3.

Problémy ve Fukušimě způsobila vlna tsunami vyvolaná zemětřesením o síle devět stupňů Richterovy škály. Ničivá vlna vyřadila z provozu chladicí systém elektrárny. Reaktory se proto začaly přehřívat a technici se je snaží chladit mořskou vodou.

Agentura AFP informuje o dalším požáru v budově, kde je reaktor číslo 4 jaderné elektrárny Fukušima. Podle AP stoupají plameny až nad reaktor.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/japonci-se-boji-radiace-zahnala-i-reportery-mf-dnes-fwi-/zahranicni.asp?c=A110315_125008_zahranicni_stf

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jakub-moravec ( 17. března 2011 23:31 )

pgga, o San Luis Obismo, o tom Ďábelském kaňonu a v něm ta atomová elektrárna mám pěkné obrázky i zajímavé čtení, je to na http://www.zimfamilycockers.com/DiabloCanyon.htm

bara ( 17. března 2011 12:25 )

je zajímavé, jak jsem včera poslouchala TV, že odstavení nějakých atom. elektráren v Německu (pouze za účelem jejich kontrolya případ. oprav.), bude mít vliv na zadražení elektrické energie u nás, kde nic takového se nechystá a vlastně elektřiny máme přebytek - ještě ji vyvážíme!!! Navíc u nás je ještě dražší jak kdekoli směrem na západ Evropy!!

bara ( 17. března 2011 12:23 )

ano, je to úžasný národ...

bara ( 17. března 2011 12:22 )

že ty chceš, aby "makali" za nás, Čechy?? ))))

jakub-moravec ( 17. března 2011 08:49 )

Kudlanko, sláááááávvvaa!!! Už vím ja se jmenuješ, právě mi volala ségra a říkala že ty jsi naše tetička Emilie Moravcová. Tak tetičko vítej, nemohla jsi to napsat narovinu co je to to tvoje E.M.? Také jsem se ptal ségry jak to že jsi teď kudlanka bezbožná, když celá naše rodina byla věřící, a ona říkala, že jsi vždycky byla takový malý antikrist. Tak se měj a prosím tě, polepši se a sekej už latinu, zdravíčko

Zobrazit celou diskusi