Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mýty o lepku: Nevěřte všemu, co se o mouce říká

/
  • Zjistěte, které mýty o lepku jsou pravdivé.
    30. března 2017 ● 05:01

    Kvalita mouky se odvozuje od množství lepku. Lepek je ale v současnosti dost diskutovaným tématem. Až 20 % Čechů vyznává trend bezlepkové diety. Mohou za to i mýty, kterými je lepek opředený…

  • 1.

    Co je lepek?

    Lepek je druh bílkoviny, který po smíchání s vodou a prohnětením nabobtnává a vytváří klenutou strukturu pečeného výrobku. V současnosti je moderní přecházet na bezlepkovou dietu, aniž by dotyční měli při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek jakékoliv zdravotní potíže.
    Lepek je ale v současnosti dost diskutovaným tématem.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Lepek slepuje střeva

    Neslepuje. „Tento mýtus vznikl pravděpodobně z českého slova lepek, které bylo zvoleno pro gluten,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Bílá mouka sice nenabízí takové benefity jako mouka celozrnná, nicméně bílá mouka ani výrobky z ní střeva rozhodně neslepují.

    Člověk může být citlivý na lepek.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Citlivost na lepek neexistuje

    Člověk může být citlivý na lepek. Choroby, které souvisejí s působením lepku, mají souhrnný pojem nesnášenlivost (intolerance) lepku. Neceliakální citlivost na lepek je onemocnění, které má podobné příznaky jako celiakie (tedy průjmy, nadýmání, únavu, bolesti hlavy atd.). Na rozdíl od celiakie ale nedochází ke změnám na sliznici tenkého střeva.

    V současnosti je moderní přecházet na bezlepkovou dietu, aniž by dotyční měli při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek jakékoliv zdravotní potíže.
    Autor: scoom

  • 4.

    Bezlepková dieta je i pro zdravé

    Bezlepková dieta je sice plnohodnotná a obsahuje potřebné živiny, také dostatek energie a bílkovin a zdravému člověku neublíží, ale také nijak neprospěje. Vědecky se neprokázalo, že by vyloučení lepku ze stravy mělo nějaký zdravotní benefit.

    Až 20 % Čechů vyznává trend bezlepkové diety.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Jak kvalitní jsou v obchodech?

    Pro kvalitu mouky platí, čím více lepku, tím lépe mouka »lepí« a z ní vyrobené těsto drží tvar a je elastické a pružné. Už v pátek se dočtete, kolik lepku obsahují běžné hladké mouky prodávané v obchodech.

     

    VELKÝ TEST HLADKÉ MOUKY NAJDETE V PÁTEČNÍM BLESKU!

    Potravinový Sherlock testoval už mnoho potravin, mimo jiné i šunky. Co test Blesku odhalil? Podívejte se na video!

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl... Barbora Kabátová, Andrea Ulagová, Jan Jedlička

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

anka:  mate pravdu,cim je clovek starsi,tim je na lepek citlivejsi.Lepek vytvari v tele zanety. zanety ale take vznikaji i z jinych potravin . Proto, zeny po 50 tak priberou, protoze telo uz to nestaci kontrolovat samo, proto je tolik Alzheimeru a demenci, vyskyt rakovin atd. Jime moc a navic si vetsina z nas dava do tela jed po malych davkach. Ale dneska je spousta dostupnych informaci vsude a jeden se muze vzdelat sam. Potravinarsky prumysl ma za cil prodat co nejvice, Farmaceuticky prodat co nejvice na ulehceni zdravotnich potizi zpusobenych predevsim jidlem.

(30. 03. 2017 13:29)

wocogo: Text je správně, vyvracejí mýtus a potvrzují, že intolerace existuje. "Člověk může být citlivý na lepek. Choroby, které souvisejí s působením lepku, mají souhrnný pojem nesnášenlivost (intolerance) lepku."

(30. 03. 2017 09:33)

blah..: Nieje pravda ze intolerancia na lepok neexistuje. Existuje, ale je omnoho zriedkavejsia ako 20% populacie. Je treba aby sa zisli viacere faktory(bakterialna disbalancia a geneticke predispozicie)

(30. 03. 2017 06:20)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy