22. září 2018
Svátek slaví Darina, zítra Berta

Velký test smažených lupínků: V kterých je nejvíc rakovinotvorných látek?

/
  • Blesk testoval brambůrky.
    15. září 2017 ● 06:09
     

    Málokdo odolá chipsům a přestane je jíst dřív, než se dostane na dno sáčku. I když jsou pohromou pro dietu, ještě horší je, že obsahují velké množství nebezpečného akrylamidu. V našem testu byly i takové lupínky, jimiž ho dostanete do těla skoro dvakrát víc, než je průměrný denní příjem!

  • 1.

    Karcinogen

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) označil akrylamid za potenciální lidský karcinogen. Evropská komise dokonce pro chipsy stanovila doporučený maximální limit – 1000 mikrogramů akrylamidu na kilogram lupínků.

    V našem testu ale tento doporučený limit překračují hned dvoje chipsy – Staročeské brambůrky s příchutí soli (2000 μg/ kg) a oblíbené zeleninové lupínky Tretter’s Řepa & celer (2900 μg/kg), které řada z nás považuje za zdravou variantu chipsů. Pro jejich milovníky ale máme špatnou zprávu – je to pravý opak! Zeleninové chipsy totiž »trumfly« ostatní brambůrky i v nejvyšším obsahu tuku – měly ho 44 %!

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 2.

    Tolerovaná dávka není

    Vědci z EFSA dospěli k závěru, že nemohou stanovit tolerovatelný denní příjem akrylamidu, protože jakékoliv množství může potenciálně vést k riziku vzniku rakoviny. Na základě průzkumů se ale odhadl průměrný denní příjem akrylamidu v populaci, a to od 0,3 do 2 μg na kilogram tělesné váhy za den. Kupříkladu u 70kg dospělého je to tedy až 140 μg této látky denně. Jenže u některých chipsů můžete jedním balením spořádat téměř 2x víc, než je zmíněný průměr!

    Dvakrát víc akrylamidu 

    Staročeské brambůrky měly druhý nejvyšší obsah akrylamidu. Spořádáním 100g porce tak do sebe dostanete 200 μg této karcinogenní látky. Nejvíce rakovinotvorné látky ale měly zeleninové lupínky Tretter’s.

    V běžně prodávaném 90g balení se skrývá skoro dvakrát víc akrylamidu (261μg), než je zmíněný průměrný denní příjem. Ostatní brambůrky obsahovaly většinou okolo 300 μg/kg akrylamidu, tedy obvyklé 100g porci byste zkonzumovali zhruba 30 μg akrylamidu. Nejméně škodlivé látky obsahovaly Bohemia Chips Jemně solené. 

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 3.

    Zeleninové = nejtučnější

    Že jsou brambůrky tučné, to nejspíš nikoho nepřekvapí, ale to, že nejtučnější jsou zdravě se tvářící zeleninové lupínky, nad tím se už leckdo pozastaví. Zatímco brambůrky měly průměrně okolo 31 % tuku, zeleninové lupínky obsahovaly 44 % (44 g tuku na 100 g chipsů).

    Člověk, který si chce jen udržet váhu, by měl denně zkonzumovat od 60 do 80 g tuku. A pokud sní na posezení 100g porci zeleninových chipsů, vyčerpá si víc než polovinu denního příjmu.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 4.

    Děti jsou citlivější

    Akrylamidu v potravinách se nedá úplně vyhnout a v naší stravě byl zřejmě od nepaměti (co se potrava začala tepelně upravovat). Jeho přijaté množství by se ale mělo co nejvíce omezovat, dokonce podle některých doporučení by se mělo denně zkonzumovat maximálně 1 μg akrylamidu na kilogram tělesné váhy (u 70kg dospělého tedy max. 70 μg akrylamidu). Chipsy ale nejsou oblíbené jen u dospělých, mají bohužel i dětské příznivce. Jenže děti jsou na účinky akrylamidu víc než dvakrát citlivější než dospělí.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 5.

    Plné »zlých tuků«

    Je prokázáno, že pokud ve stravě přijímáme vysoké množství nasycených mastných kyselin (hodně jich obsahují tropické oleje), krátíme si tím život. Odborníci proto stanovili denní tolerovatelnou dávku nasycených mastných kyselin max. 20 gramů. V našem testu se objevují chipsy s různorodým množstvím od 2,52 g do 14,7 g nasycených mastných kyselin ve 100g porci.

    Nejnižší hodnoty jsou u chipsů smažených na řepkovém oleji, zatímco nejvyšší jsou u brambůrků obsahujících palmový olej. Vůbec nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin měly lupínky Tesco Value. Pokud sníte večer u televize 100 g lupínků, zkonzumujete tím naráz ¾ z doporučené maximální dávky nasycených mastných kyselin!

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 6.

    Méně soli, než slibují

    Překvapením bylo, že naměřené hodnoty soli byly většinou nižší, než výrobci deklarují na obalu. Obsah soli se pohyboval od 0,62 % do 1,60 %. I když se mohou zdát v chuti méně slané (na což upozorňovali i laičtí senzorici), záleží na velikosti balení. „Výživové hodnoty jsou uvedeny často jen na 100 g výrobku, což s balením často nekoresponduje.

    Množství soli v jednom balení může být i víc než dvojnásobně vyšší,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. „Množství takto zkonzumované soli tak může rázem překročit víc než polovinu doporučeného množství na den,“ dodává.

    Obecně přijímáme soli víc, než bychom měli (až 15 gramů denně). Denní doporučená dávka se pohybuje okolo 6 g soli, což odpovídá zhruba jedné lžičce. Nadměrné přesolování může způsobovat vysoký krevní tlak nebo i rakovinu žaludku.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 7.

    Zdraví nebezpečný už 15 let!

    Na základě pokusů na krysách byl akrylamid shledán jako pravděpodobný lidský karcinogen, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny u spotřebitelů všech věkových skupin. Také může mít škodlivé účinky na nervový systém. Poprvé se o akrylamidu začalo mluvit v roce 2002, kdy jej objevili švédští výzkumníci.

    Ačkoli Evropská komise vydala v roce 2011 doporučené maximální množství této látky u některých druhů potravin včetně chipsů (1000 μg/kg), nejde o žádný limit vedoucí ke snižování hodnot akrylamidu.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 8.

    Záleží na druhu oleje

    Nejen obsah tuku, ale i použitý tuk hraje v kvalitě bramborových a zeleninových lupínků roli. V našem testu se objevily jak chipsy smažené na řepkovém oleji, tak i lupínky vyrobené za použití slunečnicového či palmového oleje. Řepkový olej je výživově nejlepší, ale patří mezi oleje, které jsou náchylné ke žluknutí, což se pak odráží v senzorice.

    Takové chipsy mohou být cítit a chutnat po rybině. Nejstabilnější je v tomto směru palmový olej, jenže je také ze zmíněných použitých olejů nejhorší – obsahuje totiž hodně nasycených mastných kyselin. V našem testu bylo celkem 5 chipsů, které se smažily na palmovém oleji.

    Jedny brambůrky obsahovaly kombinaci palmového a slunečnicového oleje. Pouze dvoje brambůrky byly smažené čistě na řepkovém oleji a celkem troje na slunečnicovém. Zeleninové lupínky byly smažené na slunečnicovém a řepkovém oleji.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 9.

    Místo palmy slunečnice

    Bramborové lupínky Aro Chips deklarují použití palmového oleje, ale podle naměřených hodnot profil tuku odpovídá slunečnicovému oleji. Spotřebitelům to rozhodně z výživového hlediska na škodu není, ale výrobci může být. A to zejména v době, kdy spousta z nás, ať už v rámci zdravého životního stylu, nebo ekologického aspektu, se palmovému oleji v potravinách velkým obloukem vyhýbá.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 10.

    Nejen v brambůrcích

    Chipsy nejsou jediným zdrojem nebezpečného akrylamidu. Tuto látku obsahují i další smažené bramborové výrobky (hranolky, krokety, pečené brambory), pražená káva, bílý a křehký chléb a také sušenky, dorty, snídaňové cereálie či suchary. Nejvíce se ale na denním příjmu podílejí smažené hranolky, smažené chipsy, káva a její náhražky a chléb.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 11.

    Světlé chipsy vs. dohněda

    Laičtí senzorici upozorňovali u některých chipsů, že jsou velmi světlé. Ačkoli to může vypadat nepřirozeně, signalizuje to nižší obsah akrylamidu. Právě tím, že se prodlužuje doba smažení při nižší teplotě, jsou výsledné lupínky světlejší. „Z tohoto pohledu jsou výhodnější chipsy smažené dozlatova než ty do tmava,“ potvrzuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 12.

    Nařízení z EU

    V současné době Evropská komise připravuje nařízení, které má minimalizovat možnosti vzniku akrylamidu při výrobě potravin. Navrhuje technologické postupy, které budou výrobci povinni používat.

    Navíc má připravované nařízení zvýšit informovanost mezi lidmi o tom, jak zamezovat vzniku akrylamidu při domácím vaření, pečení a smažení. Evropská komise také stanovila hodnoty akrylamidu, které by neměli výrobci překračovat. Nejde však o maximální limity, ani to nebude znamenat, že je potravina závadná.

    Jde o ukazatele, jak jsou opatření účinná. Pokud maximální hodnoty výrobci překročí, bude následovat kontrola, zda bylo dodrženo všechno pro to, aby se snížila možnost vzniku akrylamidu během výroby.

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

  • 13.

    Co jsou nasycené mastné kyseliny?

    Mastné kyseliny jsou hlavní složkou tuků a olejů a rozdělují se na nasycené a nenasycené. Zatímco nenasycené mastné kyseliny, zvláště esenciální, mají dobrý vliv na náš organismus a pro tělo jsou nepostradatelné, tak vysoký příjem nasycených mastných kyselin vede ke zvyšování cholesterolu v krvi, a tím i k riziku vzniku srdečněcévních onemocnění. Hodně jich obsahují živočišné tuky (např. v tučném mase a tučných mléčných výrobcích) a tropické oleje (palmový, kokosový atd.).

    Že chipsy nejsou nic zdravého, asi nikoho nepřekvapí.

    VIDEO: Prohlédněte si tuhle šílenou reklamu na chipsy z Japonska!

    Video
    délka: 00:30
    720p 480p 360p 240p

    Šílená reklama na chipsy z Japonska youtube.com

    Fotogalerie
    31 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

osmnactka1...@...: Díky za test Kromě chipsů Bohemia solené nejím vůbec, většinou třeba paprikové nebo ty Lay's Strong s příchutí chilli a limetka, ale kupuji je, jenom když je mají někde v akci. Třeba od zítra je budou mít jen za necelou dvacku v Albertu - https://www.letakomat.cz/albert/aktualni-letak-supermarket-od-stredy-14-03-2018/ .

(12. 03. 2018 15:25)

snehulak: Milá Barborko, kde nakupuješ ty tvé tolik oblíbené brambůrky Tretter’s Řepa & celer ? Já o nich slyším poprvé.

(15. 09. 2017 13:18)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč