Test rajčatových pyré a protlaků: Předražená sterilovaná voda v konzervě | Blesk.cz
17. srpen 2018
Svátek slaví Petra, zítra Helena

Test rajčatových pyré a protlaků: Předražená sterilovaná voda v konzervě

/
  • test rejčatových pyré a protlaků
    11. května 2018 ● 06:03
     

    Jsou označené jako pyré, ale složením odpovídají protlaku. A naopak jsou protlaky, které ingrediencemi odpovídají spíš zahuštěnému pyré. Přitom rozdíl je mezi nimi zásadní – v množství rajčat! To se ale na etiketě dočíst nemusíte. A koupit si tak můžete třeba předraženou sterilovanou červenou vodu v konzervě!

  • 1.

    Pyré je protlak a protlak je pyré? Kdo by z toho nebyl jelen! Za zmatečné označování ani tak nemůžou výrobci, jako nedokonalá a nepřesná legislativa. A aby toho nebylo málo, jednou se dočtete, že pro protlak typická konzerva obsahuje 99 % rajčat. Podruhé se dozvíte, že ve výrobku je 750 g rajčat na 100 g výrobku. A do třetice na etiketě najdete, že protlak obsahuje min. 30 % refraktometrické sušiny. Z kolika rajčat jsou tedy vyrobené?

    Laboratoř měřila u testovaných výrobků množství rajčat v gramech ve 100 gramech výrobku. Potravinový Sherlock pro ilustraci hodnoty přepočítal na počet syrových rajčat ve 100 gramech výrobku. A čísla byla velmi rozdílná – od 1,5 rajčete po víc než 6,5 připadajících na 100 g protlaku či pyré!

    Test rajčatových pyré a protlaků.
    Test rajčatových pyré a protlaků.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Nejdražší jsou se škrobem

    Domníváte se, že čím víc rajčat, tím je výrobek dražší? Paradoxně tomu tak u pyré a protlaků není. Nejdražší byly výrobky, které měly rajčat nejméně a obsahovaly škrob, který nahrazuje kvalitnější rajčatovou surovinu.

    Cenu jsme totiž u testovaných protlaků a pyré nejprve přepočítali na 100 gramů za výrobek. Nejdražší bylo Seliko Rajčatové pyré a nejlevnější rajčatové protlaky San Fabio a Freshona. Zajímalo nás ale také, na kolik by výrobky vyšly, kdyby byly vyrobené z kilogramu rajčat. V tomto ohledu byla nejdražší obě rajčatová pyré značek Seliko a Viva. Jejich cena byla ještě o 13 a 23 korun vyšší, než kolik je běžná cena za kilogram čerstvých rajčat.

    V rajčatovém protlaku se skrývá zázračný lykopen
    V rajčatovém protlaku se skrývá zázračný lykopen
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Pětinásobný rozdíl!

    Protlak i pyré se dělí na zahuštěné a nezahuštěné a z pohledu vyhlášky je mezi nimi rozdíl v tzv. podílu refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou – zjednodušeně řečeno v obsahu rajčat. Rozdíl v tomto parametru byl mezi testovanými výrobky téměř pětinásobný! Nejnižší číslo mělo Viva Rajčatové pyré (7,3 %) a nejvyšší hodnoty dosahoval protlak Korrekt (35,8 %).

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 4.

    Protlak vs. pyré

    Podle vyhlášky mají mít zahuštěné protlaky min. 24 % refraktometrické sušiny pocházející z rajčat, nezahuštěné min. 4,2 % a zahuštěná pyré min. 8 %. Kvalita nezahuštěných pyré je v rukou výrobců. Podíl rajčatové sušiny vyhláška nedefi nuje. „Pokud jde o vzhled a konzistenci, vyhláška klade na zahuštěná pyré i protlaky shodné požadavky,“ vysvětluje odbornice na legislativu potravin Kamila Míková.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 5.

    »Rajčatový guláš«

    Vyhodnocení, zda se výrobci drží daných limitů, nebylo jednoduché. Například AH Basic nemá na etiketě uvedenou informaci, zda se jedná o zahuštěný či nezahuštěný rajčatový protlak. Na limit zahuštěného protlaku (min. 24 % refraktometrické sušiny z rajčat) nedosahuje, ačkoli vzhledem a velikostí balení zahuštěný protlak připomíná. Podle laboratoře má pouze 21,7 % sušiny z rajčat. Nicméně limit na nezahuštěný protlak, kde je povoleno min. 4,2 %, z přehledem splňuje. V testu jsou i výrobky, které jsou označené jako protlaky, ale svým složením (obsahují jen syrová rajčata a sůl) odpovídají spíš pyré (např. San Fabio, Freshona, Giana, K-Classic či Billa).

    Základní problém je, že vyhláška nedefi nuje pojem pyré, ale pouze protlak. Ve fyzikálních a chemických požadavcích na jakost se pak najednou objevuje termín protlak a pyré, aniž by bylo řečeno, jaký je mezi nimi rozdíl, kromě podílu refraktometrické sušiny pocházející z rajčat,“ vysvětluje Míková. Všichni námi testovaní výrobci ale označují své výrobky termínem protlak. „A to i když se technologicky jedná o pyré a spotřebitel z takového označení nepozná, co je vlastně protlak, co pyré a v čem se senzoricky, způsobem zpracování nebo složením liší,“ dodává.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 6.

    Z 99 % rajčat?

    U protlaků by se měla ve složení uvádět vstupní surovina (jaké množství rajčatové suroviny bylo na 100 gramů výrobku použito), což je pro spotřebitele nejsrozumitelnější. Ale u většiny z námi testovaných výrobků to tak jasné nebylo. Výrobci uváděli refraktometrickou sušinu, z čehož není poznat, zda se jedná o celkovou refraktometrickou sušinu nebo refraktometrickou sušinu vnesenou rajčatovou surovinou. Ve složení se ale také často objevovalo: 99 % rajčat a 1 % soli. U zahuštěných výrobků ale obsah sušiny vnesené rajčaty nemůže být 99 %, protože zjednodušeně řečeno sušina je to, co zbyde z rajčat po odpaření veškeré vody.

    Rajčata (například vypěstovaná ve skleníku nebo volně) se mohou od sebe výrazně lišit v obsahu vody a sušiny, proto se stanovuje obsah refraktometrické sušiny, která určuje celkový obsah přírodních sladidel, a také kolik z tohoto podílu tvoří refraktometrická sušina pocházející z rajčat. A právě ta je limitována vyhláškou.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 7.

    Pyré z protlaku

    Pyré Viva a Seliko mají v charakterizaci a ve složení výrobku uvedené, že jde o »zahuštěné protlaky« a obsahují 7,3 % a 15,3 % refraktometrické sušiny pocházející z rajčat. Limit na zahuštěná pyré (min. 8 %) splňují, i když značka Viva vzhledem k 20% odchylce při měření jen s odřenýma ušima. Limitu pro zahuštěné protlaky se ale nepřibližují. „Vzhledem k nízkému obsahu refraktometrické sušiny pocházející z rajčat je proto výrobce zřejmě označuje jako pyré,“ vysvětluje Míková.

    Podle odbornice jsou z pohledu klasické konzervárenské praxe nezahuštěná pyré vyrobená propasírováním oloupaných rajčat s přídavkem soli. „Zahuštění by optimálně mělo být provedeno šetrným odpařením vody,“ říká Míková. Zatímco protlaky bývají ochucené kromě soli i cukrem (sladidly) a obsah vody je nižší. „Pyré se vyrábí ze syrových rajčat, protlaky často už z tepelně zpracovaných polotovarů,“ dodává.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 8.

    Název je na výrobci

    Námi testovaná dvě pyré měla ale ve složení uvedené, že se vyrábí z protlaku. „To, že by se měla vyrábět ze syrových rajčat, ale bohužel ve vyhlášce není, a tudíž je na výrobci, jak si výrobek nazve,“ vysvětluje odbornice.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 9.

    Kdo značí, výběr spotřebiteli zlehčí

    Na etiketě byste měli vždy najít informaci o tom, zda je protlak zahuštěný nebo nezahuštěný a zda je výrobek sterilovaný, chemicky konzervovaný nebo pasterovaný. Z jedenácti námi testovaných výrobků jsme u čtyř takové informace nenašli. Protlaky Billa a Korrekt měly v popisu uvedené, kolikrát jsou koncentrované, což může spotřebiteli napovědět, že jde o zahuštěný výrobek, nicméně vyhláška takový termín »nezná«. Podle výsledku laboratoře refraktometrická sušina pocházející z rajčat odpovídá parametrům pro zahuštěný protlak.

    spotřebitel nedozví, zda je zahuštěný, a nápověda v podobě na etiketě uvedeného obsahu refraktometrické sušiny mu také moc neřekne. Navíc není jasné, zda jde o celkovou nebo vnesenou rajčatovou sušinu.

    Už zmíněnému protlaku značky AH Basic chybí kromě informace o tom, zda jde o zahuštěný či nezahuštěný, i to, jestli se jedná o sterilovanou konzervu.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 10.

    Bez shnilých rajčat

    Zajímalo nás, zda se při výrobě do protlaků a pyré nedostala shnilá rajčata. Laboratoř proto prověřila všechny výrobky na mykotoxiny – toxické látky, které produkují plísně. Naštěstí bez nálezu! „To je velmi pozitivní, protože z praxe vím, že to bývá horší,“ komentuje Míková.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

  • 11.

    Nejméně slaný = nejvíce sladký

    Do pyré a protlaků se kromě rajčat přidává i sůl a cukr. Zatímco sůl se u výrobků pohybovala od 0,03 % do 1,65 %, cukr obsahovaly pouze pyré značek Viva a Seliko. Nejméně slané a zároveň nejvíce sladké bylo Seliko. Nejslanější byl protlak značky Billa.

    Test rajčatových pyré a protlaků
    Test rajčatových pyré a protlaků
    Autor: Dan Černovský

    Fotogalerie
    12 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

cocumysvole: Zobali vrabci zobali igelitové obaly

(11. 05. 2018 11:17)

feketeKarkulka: Všude jen sra čky za mnoho peněz.

(11. 05. 2018 09:38)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč