Deset deka pochoutkového salátu v papírovém kelímku a dva rohlíky k tomu. Svačinka, kterou si leckdo rád dával na stojáka u stolku v bufetu za dob socialistického Československa.
Jak se změnila po více než čtvrt století kvalita pochoutkového salátu? A dodržují všichni výrobci původní recepturu? Ani náhodou! Například šetří na hrášku. A někteří jsou natolik skoupí, že ho do salátu nedávají vůbec. Největší hříšníky vám už zítra prozradí Potravinový Sherlock!
Práce jako pro Popelku
Aby bylo zřetelné, co se v pochoutkových salátech smíchaných s majonézou skrývá za ingredience, museli pracovníci laboratoře Eurofins nejprve jednotlivé vzorky navážit na 100gramové porce.
Ty se pak na kuchyňském sítu s 2mm oky krátce a šetrně propláchly, tak aby se zbavily majonézy. Po propláchnutí salátu se pinzetou přebíraly jednotlivé složky – salám, okurka, hrášek a cibule. Každá skupina ingrediencí se ještě vážila.