Víte, že knäckebrot pochází ze Švédska a začal se vyrábět už začátkem 6. století? Tehdy ale neměl tvar plátku, ale velkého kola s dírou uprostřed, aby jej bylo možné navléknout na hůl a zavěsit pod střechu. Také se původně pekl jen dvakrát do roka (po sklizni a na jaře). Ačkoli dnes jsou v obchodech k dostání spíše obdélníkové plátky, kulatý knäckebrot přetrvává ve Švédsku dodnes.

»Puf« a z rýže byl burizon

Rýžové chlebíčky se vyrábějí tzv. pufováním. Jeho počátky se začaly psát na začátku 20. století. Vynálezce – americký botanik se švédskými kořeny Alexander P. Anderson –byl přesvědčený, že zrno rýže obsahuje málo vody, a když se zahřeje v zavřené skleněné trubici, voda se přemění v páru a otevřením trubice pára »exploduje« a vznikne pufovaný váleček – burizon. Svůj objev představil v roce 1904 na Světové výstavě v St. Louis. Do jejího konce zpracoval 10 tun rýže a nadšeným přihlížejícím prodal 250 000 balíčků s burizony.

VIDEO: Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete.

Video
délka: 07:35.08
720p 480p 360p 240p

Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete. Vím, co jím a piju

VIDEO: Jak zachránit zčernalý banán? Podívejte se na trik s fénem a rýží!

Video
délka: 02:07
720p 480p 360p 240p

Jak zachránit zčernalý banán? Podívejte se na trik s fénem a rýží! Youtube.com

Fotogalerie
17 fotografií