Jaký máte názor na klasické a light majonézy? 

„Pokud se používají jako »ochucovadlo«, nic proti nim nemám. U light verze je sice energetická hodnota nižší, ale pořád je vhodné je používat jako ochucovadlo a nemyslet si, že light znamená, že ji můžeme jíst neomezeně. Pokud majonéza doplní chuť základních potravin (asi nejčastěji salátů), pak proti ní nic nenamítám.“

Takže jednou za rok na Vánoce majonéza není takové »zlo«?

„»Zlo« je spíš vánoční přejídání, mnoho tuků (a to nejen z majonéz), hodně sladkého, a tedy i mnoho energie, a hlavně minimum energetického výdeje. Jedna potravina »zlo« neudělá, pouze její nepřiměřené množství, ale to platí nejen o majonéze.“

Je lepší kupovaná, nebo doma dělaná majonéza?

„Na to není jednoznačná odpověď. Z hygienického hlediska vidím jako rizikovější majonézu doma připravenou, protože u kupovaných se používají k přípravě pasterizované žloutky. Záleží ale také na chuti. U domácí majonézy víme, jaký olej používáme, což je výhodnou, ale dostatečné informace (včetně nutričních hodnot) najdeme i na některých kupovaných majonézách. Takže jednoznačného vítěze nemám.“

Fotogalerie
4 fotografie