24. září 2018
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Test vanilkových dezertů a pudinků: Pudink bez mléka, šlehačka bez smetany

/
  • Test vanilkových dezertů a pudinků
    29. září 2017 ● 05:30
     

    Vanilkový pudink je oblíbenou pochoutkou malých i velkých. Když je doma připravený, tvoří jej z většiny mléko. Jenže u některých v kelímku prodávaných dezertech výrobci na mléce dost šetří. Navíc u pudinků se šlehačkou jsou skoupí i na smetanu!

     

  • 1.

    Vyhláška neexistuje

    I když se ve složení dočtete, že obsahuje mléko, pokud dezert není označený jako »mléčný«, mléko v něm nemusí tvořit ani 50 % hmotnosti. Jediným »mléčným« dezertem byl v našem testu pouze Danone Dannette Vanilla. U většiny ostatních najdete na etiketě označení jako »pudinkový krém«, »dezert s vanilkovou příchutí«, »pudink« nebo »pudinkový dezert«. Jenže u takových dezertů mají výrobci volnou ruku, neexistuje totiž žádná komoditní vyhláška a platí pro ně pouze obecné nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 2.

    Pudink z mléka? Jak který

    Zajímalo nás, které pudinky jsou skutečně mléčné a které tak naoko vypadají. Mléčné bílkoviny s mléčným tukem jsou na celém pudinku z hlediska množství to nejdražší. Proto jsme stanovili tzv. index mléka, v němž byl zohledněn obsah celkových bílkovin, podíl tuku a hodnota mléčného cukru. Čím víc se index blíží hodnotě 100, tím víc odpovídá tomu, že byl pudink vyrobený z mléka.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 3.

    Vybělená šlehačka – nevhodná pro děti

    Už zmíněný »nemléčný« pudink Vanilla Dessert má jako jediný ve složení kromě karotenů i E171. Pod tímto kódem se schovává označení titanová běloba a v současnosti je kontroverzním barvivem z hlediska své bezpečnosti. Titanová běloba je ale povolená a podle některých studií neškodná. Pro děti ale není vhodná. Výrobce si jejím použitím pomáhá k bílé barvě šlehačky. V přírodě se toto barvivo vyskytuje v přirozené podobě v minerálech. Pro potravinářské účely se vyrábí uměle a jeho výroba je ryze českým vynálezem. Při ústním podání nebyly prokázány negativní účinky. Používá se jako bílý pigment do žvýkaček, bonbonů či cukrovinek nebo do krmiv pro zvířata. Také se používá v kosmetice nebo se přidává do malířských nátěrů.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 4.

    Chudá šlehačka

    Osm z 11 testovaných vanilkových dezertů mělo šlehačku. U chutné šlehačky platí, že čím víc tuku, tím lepší. Navíc ideální šlehačku si ušleháte ze smetany s 30 % – 40 % tuku. K tomu se ale nepřiblížil ani jeden výrobek. Na základě obsahu tuku jsme i pro šlehačku stanovili index. Hodnotu 100 by měla šlehačka, která by odpovídala skutečné smetanové šlehačce. Na tu ale nedosáhl nikdo. Nejvyšší index měl pudinkový krém Basic, druhý nejvyšší pak dezert Olma.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 5.

    »Nemléčný« pudink

    Že mléko nebude obsahovat sójový dezert Alpro, nebylo žádným překvapením. Jenže skoro bez mléka byl i jeden z pudinkových dezertů Vanilla Dessert. Měl nejnižší index mléka – kromě celkových bílkovin a mléčného cukru (laktózy) měl nejnižší i obsah tuku – 0,18 %, což neodpovídá ani obsahu tuku v odstředěném mléce (0,5 %).

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 6.

    Kalorická bomba

    Když se podíváte na to, kolik cukrů (sacharózy, glukózy a fruktózy) je v jednom kelímku ovocného jogurtu a kolik v hotovém pudinku, zjistíte, že jsou na tom zhruba stejně. „V porovnání s bílými jogurty jsou však pudinky jinde,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Z výživového hlediska mají totiž jogurty v naprosté většině vyšší obsah bílkovin. Navíc energetická hodnota pudinků je vysoká. „Pokud byste dali malému školáčkovi ke svačině kelímek pudinku a doplnili kouskem ovoce a pečiva, aby byla svačina vyvážená, dáte mu tím mnohem víc energie, než by měl ke svačině mít,“ vysvětluje nutriční terapeutka. Pokud chcete dát svým ratolestem pudink jako součást svačiny, tak vybírejte dny, kdy jsou aktivní a nesedí celé dopoledne v lavici, například o víkendu.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 7.

    Přírodní, nebo umělé aroma?

    Hlavní aromatickou látkou, která je charakteristická pro pravou vanilku, je vanilin, který ji tvoří z 85 %. Kromě něj obsahuje vanilka i několik desítek dalších aromatických látek. Vanilin se dá vyrobit i synteticky. Někteří výrobci také používají jeho derivát, náhražku ethylvanilin, který se v přírodě vůbec nevyskytuje a je víc aromatický než vanilin. Naše laboratoř zkoumala, zda výrobci do pudinků přidávají vanilin – aroma, které se nejvíce blíží přírodní vanilce, nebo zcela »umělý« ethylvanilin. Dobrou zprávou je, že nikdo z výrobců dezerty nearomatizuje levnější náhražkou! Zda je vanilin přírodního, nebo syntetického původu, se sice nepodařilo zjistit, na druhou stranu jistým vodítkem vám může být složení.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 8.

    Spoléhejte na chuť

    Nikde není dáno, kolik aromatických látek mají dezerty s příchutí vanilky mít. Ani není v legislativě jednoznačné, kolik přírodní vanilky mají výrobky obsahovat, aby se mohly nazývat »vanilkové«. Laboratoř měřila i množství vanilinu v pudincích a rozdíly byly velké – od 1,6 mg/kg do 372 mg/kg. Pro srovnání ve vanilkovém lusku je vanilinu okolo 20 g/kg. Jelikož ale vanilin není jedinou aromatickou látkou ve vanilce, neplatí zde „čím víc vanilinu, tím lepší“, protože vanilkovou chuť mohou dodávat i další aromatické látky z vanilky. Jak tedy zjistit, jak moc jsou vanilkové? Dejte na svoje chuťové pohárky. V senzorickém testu spotřebitelé nejlépe hodnotili příjemnost a výraznost v chuti a vůni po vanilce dezerty Milbona, Tesco a Boni. Výrobek Ehrmann Pacholík byl sice v chuti příjemný, ale ve vůni po vanilce byl nevýrazný. Nejméně podle nich chutnal po vanilce pudink Vanilla Dessert.

  • 9.

    Něco jako mléko

    Při domácí přípravě pudinku většina kuchařek zkrátka vlije půl litru mléka do hrnce, přidá pár lžic škrobu a cukru, ochutí vanilkovým extraktem a uvaří pudink. Že je pudink z mléka, o tom není pochyb. Při průmyslové výrobě však výrobci nepoužívají většinou přímo mléko, ale různé mléčné složky v podobě odstředěného mléka, mléčného tuku, mléčných bílkovin, syrovátky atd., ze kterých míchají výsledný produkt. V našem testu jsme proto v pudinku změřili obsahy základních složek, které charakterizují mléko. Těmi jsou bílkoviny, tuk a laktóza. Jejich obsahy jsme porovnali s obsahem v běžném mléku a vypočítali index mléka. V některých dezertech je však deklarovaná i přítomnost želatiny, která může mírně zkreslit obsah bílkovin. V laboratoři se nám však nepodařilo oddělit bílkoviny želatiny a mléka, proto jsme tento fakt museli zanedbat, což může některým výrobcům pomoci k lepšímu výsledku. U obsahu tuku byly při výpočtu zohledněné různé kategorie mléka a v komentářích k jednotlivým výrobkům se dočtete, jakému mléku by nejspíše obsah tuku odpovídal.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 10.

    Není aroma jako přírodní aroma

    Ve složení na etiketách výrobků se často dočtete, že výrobce použil buď »přírodní aroma«, nebo jen »aroma«. Nejinak je tomu u námi testovaných dezertů s vanilkovou příchutí. Jaký je v tom rozdíl?

    ● »Aroma« může obsahovat jak přírodní, tak syntetické látky s aromatickými vlastnostmi.

    ● »Přírodní aroma« musí obsahovat pouze aromatické látky nebo aromatické přípravky přírodního původu a při označování se musí uvést výraz »přírodní« a původ aromatu.

    ● Pokud je tedy u výrobku uvedené označení »přírodní vanilkové aroma«, alespoň 95 % aromatické složky musí být získáno z vanilky. U syntetických aromat stačí uvést ve složení potraviny pouze »aroma« nebo výrobci mohou uvést aroma a jeho původ (např. vanilkové aroma).

    ● Devět z 11 pudinků má ve složení jen »aroma«, dezert Boni uvádí i původ »vanilkové aroma«. »Přírodním vanilkovým aroma« se pyšní jen jeden pudink – Ehrmann a Pacholík.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 11.

    »Modifikovaný« je jen způsob úpravy

    Výraz »modifikovaný« škrob některé spotřebitele děsí. Nemá ale nic společného s genetickými modifikacemi. Jde o způsob úpravy škrobu pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů tak, aby se dosáhlo požadovaných vlastností. A právě u modifikovaného škrobu je jeho upravenou vlastností to, že 1 gram dokáže pojmout až litr vody. Při přípravě domácího pudinku použijeme víc škrobu, než použijí výrobci toho modifikovaného. Obsah škrobu u námi testovaných dezertů byl velmi podobný a pohyboval se okolo 2–3 %.

    Test vanilkových dezertů a pudinků

  • 12.

    VIDEO: Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?

    Video
    délka: 02:08
    1080p 720p 360p

    Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní? Zuzana Štíchová, Petr Soukup

  • 13.

    Čtěte více!

    Všechny testy Blesku naleznete: ZDE!!!

    Fotogalerie
    8 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

aaobcanka: Zlatí komunisti ! Při příštích volbách si pamatujme nejen toto s jídlem, jak Západ vymyslel, jak a kde občana obelhat a okrást a jak nám cpou do jejich supermarketů u nás ty jejich sráááágory. Nezapomeňme, jak nás tady za 27 let vlády nechaly ODS, TOP, pak STAN, ale i KDU a ČSSD vytunelovat po vzoru agresivního kapitalistického Západu. Tj. vykrást stamiliardy našich daní. Volme KSČM, SPD, ANO ! <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

(05. 11. 2017 12:11)

Pink: Vanilkové dezerty,šlehačky a ostatní pochoutky skončily krátce po roce 1989,kdy je nahradila chemie.

(09. 10. 2017 17:14)

ov21: ... vybělená šlehačka ? vždyť to žádnou šlehačku neobsahuje

(29. 09. 2017 16:45)

pepen: Je to vše úmysl...éčka,náhražky!!!Samé jedy a nikdo to nekontroluje!!!Potřebují,aby lidé vychcípali!!!Nejhorší doba,co nastala!!!Samý zloděj,podvodník a tunelář!!!Vše se děje beztrestně,nikdo není potrestán!!! ODPORNÁ DOBA !!!!!

(29. 09. 2017 08:41)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč