19. září 2018
Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Chudák šlehačka! Potvrzeno: Vyšlehat lze cokoli

/
  • Šlehačky ve spreji na jazyku spotřebitelů.
    23. června 2017 ● 06:00
     

    Pokud jste si mysleli, že rostlinné šlehačky ve spreji jsou zdravější než smetanové nebo že jsou náhražkou pro alergiky či vegany, jste na omylu. Nejenže obsahují mléko, ale také mají hodně »zlých« tuků, které zvyšují cholesterol!

  • 1.

    Není šlehačka jako šlehačka

    Zatímco »smetana« má v české legislativě oporu a je dáno, kolik musí obsahovat mléčného tuku (min. 10 %), »šlehačka« takové štěstí nemá. I když její název vznikl právě tím, že se šlehá ze smetany, v obchodech natrefíte i na šlehačky se složením, které s tou původní nic společného nemají.

    Ale vypadají a chutnají »podobně« a mají podobnou barvu i konzistenci. V současné době se totiž prodávají buď šlehačky na bázi smetany, nebo rostlinných tuků. Od každého typu jsme otestovali 6 vzorků.

  • 2.

    Smetanová vs. s rostlinným tukem

    Šlehačky ve spreji ze smetany mají obecně jednodušší složení. Výrobci si vystačí s několika ingrediencemi, jako je smetana, cukr, emulgátor, zahušťovadlo (aby držela tvar) a aroma.

    U šlehaček z rostlinných tuků je ale výčet složení o něco delší – obsahují vodu, barviva, emulgátory a stabilizátory, a co hůř – nevýhodné tuky. Někdy mají ve složení i odstředěné mléko, čímž jejich význam coby náhražka smetanové šlehačky pro lidi s nesnášenlivostí laktózy (mléčný cukr) nebo alergií na mléko ztrácí smysl.

  • 3.

    Mléčný tuk, nebo éčka?

    Šlehačky ve spreji se bez éček vyrobit nedají. Jednak je potřeba, aby šel obsah »vymáčknout« z balení a také aby držely tvar. Ale rozhodně se nemusí jednat o chemickou šlehačku s přídavkem tuku. Rostlinné šlehačky měly oproti smetanovým vyšší počet éček ve složení.

    Obsahem tuku se ale (až na pár výjimek) od smetanových příliš nelišily. I smetanové ale pár přídatných látek v podobě stabilizátorů a emulgátorů obsahovaly. Ale právě u nich platí, že čím tučnější smetana je, tím z ní snáze ušleháte šlehačku, a to bez pomoci ztužovadel.

    Smutné je, že i ta nejtučnější šlehačka (27,1 %) obsahovala zahušťovadlo. Vyšlehaným koktejlem éček byla rostlinná šlehačka Korrekt. Oproti jiným šlehačkám, které měly okolo 2–3 stabilizátorů (pomáhají držet našlehaný tvar), jich obsahovala Korrekt celkem pět.

  • 4.

    Cukr ve spreji

    Sprejové šlehačky jsou na rozdíl od doma ušlehaných doslazované. A nejen cukrem (sacharózou), ale i například glukózovým sirupem. Suma přidaných cukrů se pohybovala u rostlinných šlehaček od 7,07 % do 9,06 %, u smetanových byly větší rozdíly – od 3,34 % do 8,62 %.

    Rostlinné varianty jsou obecně více doslazované než smetanové. Ale v této kategorii jsme našli jednu výjimku, která byla podobně sladká jako rostlinné – šlehačka Albert Quality.

  • 5.

    Až o 64 gramů méně!

    Zajímalo vás někdy, kolik se z 250g sprejové šlehačky dá skutečně »vymáčknout «? Zkoušeli jsme to u každé ze šlehaček z dvou balení (dle spotřebitelského návodu) a nikdy se nám nepodařilo »vyždímat« celý obsah. A gramáž vysprejovaného obsahu byla dost různá – od 186 g do 234 g.

  • 6.

    Mrkvové šlehačky

     Protože šlehačky z rostlinných tuků by byly bez barviv čistě bílé, musejí výrobci přidávat barviva E160a – karoteny. „Na karotenech samozřejmě není nic špatného,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Jde totiž o přírodní barviva např. z druhů jedlých rostlin, mrkve nebo trávy. Nicméně šlehačky ze smetany se bez nich obejdou.

  • 7.

    Zákeřné tropické tuky

    Smetanové a rostlinné šlehačky se liší chutí, ale také složením tuku. Smetanové obsahují mléčný tuk, který je sice bohatý na nevýhodné nasycené mastné kyseliny, ale v případně rostlinných výrobků je obsah nasycených mastných kyselin ještě vyšší.

    U smetanových šlehaček laboratoř naměřila nasycené mastné kyseliny v rozmezí od 66,3 % do 69,4 %. Rostlinné šlehačky jich obsahovaly mezi 91,8 % až 94 %. „Základem tuku u rostlinných šlehaček je totiž nejčastěji palmojádrový, případně kokosový tuk, tedy zástupci, kteří mají nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin ze všech tuků,“ vysvětluje nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

    Světlá výjimka

    Jedna šlehačka z rostlinných tuků se ale obsahem nasycených mastných kyselin vymyká ostatním výrobkům ve stejné kategorii. Má jich totiž »pouze« 74 %. „Je to tím, že ve šlehačce je kromě tropických tuků přidán i řepkový olej, který má velmi málo nasycených mastných kyselin – necelých 8 %,“ popisuje Boháčová.

  • 8.

    Co jsou mastné kyseliny?

    Mastné kyseliny se vyskytují v přírodních tucích a olejích a rozdělují se na nasycené a nenasycené, z nichž některé jsou esenciální (pro organismus nezbytné). Zvláštní skupinou jsou trans-nenasycené (zkráceně transmastné) kyseliny. Vysoký příjem nasycených, a především transmastných kyselin vede ke zvyšování cholesterolu v krvi, a tím i k riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění.

    Obecně bychom se měli snažit, aby v naší stravě byly tuky s převahou nenasycených mastných kyselin a nasycené mastné kyseliny tvořily maximálně třetinu z přijatých tuků (cca 20 g), zatímco transmastných kyselin bychom neměli přijmout více než 2,5 g za den.

  • 9.

    Lživá deklarace?

    K výrobě rostlinných šlehaček jsou většinou použity plně ztužené tuky, takže podíl transmastných kyselin je téměř nulový, což ukazují i výsledky testu. Transmastné kyseliny totiž vznikají částečným ztužováním tuků, v plně ztužených tucích nejsou, což deklarují i všichni výrobci rostlinných šlehaček.

    U šlehačky Korrekt je ale hodnota transmatných kyselin necelé 1 %, což je sice méně než u smetanových, nicméně ve složení šlehačky nenajdete žádnou jinou složku, z níž by transmastné kyseliny pocházely. Takže výrobce nejspíš používá zastaralou technologii, při které vznikají částečně ztužené tuky.

  • 10.

    Ve smetaně přirozeně

    Ve smetanových šlehačkách byly naměřeny »ošklivé « transmastné kyseliny v rozmezí od 1,5 % do 2 %. „Transmastné kyseliny totiž vznikají přirozeně v trávicím traktu přežvýkavců, mléčný tuk je tedy obsahuje,“ zdůvodňuje nutriční terapeutka.

    Na druhou stranu, jak je vidět ve výsledcích laboratoře, obsahují smetanové šlehačky více mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro náš organismus výhodnější.

    Ztužené tuky v rostlinných šlehačkách je totiž obsahují jen ve velmi malém množství. Takže z hlediska poměru mastných kyselin jsou smetanové šlehačky lepší než rostlinné, v nichž převažuje palmojádrový a kokosový tuk.

  • 11.

    Co je laktóza?

    Laktóza neboli mléčný cukr je cukr, který se přirozeně vyskytuje v živočišném mléce. Při trávení se laktóza pomocí enzymu laktázy ve střevech rozštěpí na glukózu a galaktózu, které organismus dovede vstřebat. Někteří lidé ale trpí takzvanou nesnášenlivostí laktózy, takže se jim laktáza nevytváří buď vůbec, nebo málo.

    Nestrávená laktóza pak zůstává ve střevech a způsobuje břišní obtíže, průjem nebo nadýmání. Existuje ale i alergie na mléko (mléčnou bílkovinu), která spouští u nemocných alergickou reakci imunitního systému.

  • 12.

    Ve smetaně přirozeně

    Ve smetanových šlehačkách byly naměřeny »ošklivé « transmastné kyseliny v rozmezí od 1,5 % do 2 %. „Transmastné kyseliny totiž vznikají přirozeně v trávicím traktu přežvýkavců, mléčný tuk je tedy obsahuje,“ zdůvodňuje nutriční terapeutka.

    Na druhou stranu, jak je vidět ve výsledcích laboratoře, obsahují smetanové šlehačky více mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro náš organismus výhodnější.

    Ztužené tuky v rostlinných šlehačkách je totiž obsahují jen ve velmi malém množství. Takže z hlediska poměru mastných kyselin jsou smetanové šlehačky lepší než rostlinné, v nichž převažuje palmojádrový a kokosový tuk.

  • 13.

    Umělé, nebo přírodní?

    Všechny šlehačky jsou aromatizované. Ale není aroma jako aroma. Někteří výrobci přidávají vanilin, jiní přírodní vanilkové aroma. Zatímco vanilin, je uměle vyrobená bílá krystalická látka – náhražka vanilky, u přírodního vanilkového aromatu bylo alespoň 95 % aromatické složky získáno z přírodní vanilky. Z dvanácti námi testovaných šlehaček deklarují přírodní aroma jen dvě – Basic a Albert Quality.

  • 14.

    Většina = jeden výrobce

    Sedm z dvanácti šlehaček mělo stejného slovenského výrobce Rajo, čemuž odpovídalo i podobné složení a laboratorní výsledky jak u rostlinných, tak i smetanových šlehaček.

    Výjimkou byla pouze Meggle, která na rozdíl od ostatních smetanových stejného výrobce nebyla doslazována cukrem a měla méně smetany. Stejného výrobce mají i rostlinné šlehačky Chanty Party a Kapucín, které mají takřka stejné výsledky. Největší rozdíl mají jen v ceně.

  • 15.

    Hodný, zlý a ošklivý

    Zmíněné skupiny tuků se po vzoru názvu kultovního westernu často dělí na hodné, zlé a ošklivé.

    »Hodný«

    Tuky, v nichž převažují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny

    »Zlý«

    Tuky s převahou nasycených mastných kyselin

    »Ošklivý«

    Tuky, které obsahují transmastné kyseliny

  • 16.

    Většina = jeden výrobce

    Sedm z dvanácti šlehaček mělo stejného slovenského výrobce Rajo, čemuž odpovídalo i podobné složení a laboratorní výsledky jak u rostlinných, tak i smetanových šlehaček.

    Výjimkou byla pouze Meggle, která na rozdíl od ostatních smetanových stejného výrobce nebyla doslazována cukrem a měla méně smetany. Stejného výrobce mají i rostlinné šlehačky Chanty Party a Kapucín, které mají takřka stejné výsledky. Největší rozdíl mají jen v ceně.

    VIDEO: Udělejte si domácího pribináčka. Vyjde vás levněji a chutná výborně.

    Video
    délka: 00:44
    720p 480p 360p 240p

    Domácí "pribináček" stojí jen pár korun a chutná božsky Brigita Zemen

    Fotogalerie
    21 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč