Hodnotitelka, profesorka Jana Dostálová: „U žádného vzorku nebyly závažné chuťové ani jiné vady. Chuť několika z nich byla ale horší, měly zřetelnou pachuť. Potvrdilo se mi, že másla, která kupuji, jsou kvalitní a naopak ta, která nikdy nekupuji, měla hodnocení nejhorší. Překvapila mě velice dobrá kvalita roztíratelného tuku AB.“

Hodnotitel, docent Marek Doležal: „Mezi většinou másel byly jen velmi jemné rozdíly. Co se týká směsných roztíratelných tuků, tam odlišnost byla. Crème Bonjour, jehož základem jsou rostlinné tuky s malým podílem mléčného tuku, měl měkčí konzistenci a odlišnou chuť od másla. U Jihočeského AB byl poměr rostlinného a mléčného tuku ve prospěch mléčného tuku. Chuť, vůně i konzistence je velmi podobná máslu.“

HODNOCENÍ MÁSEL
HODNOCENÍ ROZTÍRATELNÝCH SMĚSNÝCH TUKŮ
Celkové hodnocení

Češi milují slevy! A slevy másla, kterého sníme v průměru 5,2 kilogramu za rok, jsou častým lákadlem supermarketů, zvláště před Velikonocemi a Vánoci. Pokud jste na pochybách, zda nekupujete »ležáka» z mrazáku, můžete být v klidu. Testy másla neprokázaly větší prohřešky ani u másel v akcích za poloviční cenu. To je vlastně i závěr Potravinového Sherlocka – u másel hlídejte slevy a neplaťte zbytečně víc. Výrobci kvalitu poměrně dodržují. Někteří obchodníci ale spotřebitele balamutí jinak – často nabízejí ve stejném regálu s máslem i roztíratelný tuk, mnohdy cenově srovnatelný, který ale s máslem moc společného nemá. Opět záleží na spotřebiteli, jak pozorný je při nákupu.

Vítěz testu!
V našem testu tentokrát vítězí Tradiční máslo z Moravy, kterému šlape na paty máslo Kunín, ale to se při hodnocení Potravinového Sherlocka připravilo o prvenství vyšší cenou a absencí výživových údajů. Tak kvalitní máslo by si zasloužilo mít na obale i to, co bude povinné až od roku 2016. I horší másla tyto hodnoty uvedené mají!
Video
délka: 01:19.89
1080p 720p 480p 360p 240p

Velký test másel a margarínů: Který ochutnavače překvapil? Blesk TV

Fotogalerie
11 fotografií