Tváří se jako máslo, ale máslo to není. V obchodech se často setkáváme s alternativami k těmto mléčným výrobkům, které mají stejnou gramáž, balení i vzhled, ale v názvu máslo mít nesmí. Jak prokouknout fígl výrobců a tato »nemásla« snadno poznat?

Máslo musí obsahovat nejméně 80 a maximálně 90 % výhradně mléčného tuku. Nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk, přídatné látky a maximum povoleného množství vody je 16 %.

Jakmile výrobce nahradí část mléčného tuku rostlinným tukem nebo do žluté kostky přidá méně mléčného tuku a více vody, než má máslo mít, výrobek už nesmí mít slovo »máslo« v názvu. Jedná se například o »nemásla« se zdrobnělými názvy Máslíčko či Masielko, v nichž je písmeno »a« nahrazeno srdíčkem, nebo o směsné roztíratelné tuky, jako třeba Jihočeské AB, Créme Bonjour či Zlatá Haná.

Podle legislativy by se taková »nemásla« měla prodávat od skutečných másel odděleně, ale nemusí tomu tak být vždycky. V takovém případě vám nenapoví ani cena, protože může být stejná jako ta, kterou zaplatíte za máslo, a už vůbec ne tradiční balení a gramáž, které jsou stejné jako u másel. A tady se opět potvrzuje pravidlo, že se vyplatí číst pozorně obaly výrobků!

Máslo kromě mléčného tuku obsahuje i určité množství vody, která se při výrobě zapracovává takzvanou emulgací (zjednodušeně procesem smíchání dvou nemísitelných látek – vody a tuku). Pokud je máslo dokonale zpracované, při jeho roztírání například na chleba nedochází k uvolňování kapiček vody.

Máslo dokáže rychle vstřebávat všelijaké pachy z vaší lednice, takže byste měli dávat pozor, s čím a jak máslo uchováváte. Nejlepší je jej uložit do vzduchotěsné krabičky. Víte, že dříve, v době bez ledniček, se máslo uchovávalo v nádobách s vodou, solí a ledem?

Kdo je potravinový Sherlock? Vydává se po stopách nepravostí a prohřešků výrobců potravin, hlídá za vás kvalitu surovin a navíc vás naučí, jak netrávit nakupováním potravin celou věčnost a do košíku si dávat jen ty nejlepší.

Kdy vychází VELKÝ TEST? Testy potravin najdete v Blesku každou první středu v měsíci, což vám spolehlivě připomene pravidelná zkouška sirén. Vybrané potraviny pro potravinového Sherlocka testuje renomovaná laboratoř Eurofins a nebudou vždy chybět ani rady a doporučení odborníků z řad výživových specialistů nebo kuchařů.

Fotogalerie
8 fotografií