Hodnotitelka profesorka Jana Dostálová: „Všechny jogurty byly standardní. Žádný nevykazoval výrazné vady v chuti ani ve vůni. Všechny ale byly poměrně řídké, což je v dnešní době běžné, takže to nelze hodnotit negativně. Bílé jogurty si byly podobné.

Lišil se od nich pouze jogurt řeckého typu, který byl výrazně hustší a byl i chuťově jiný. Já bych preferovala tento, ale samozřejmě záleží na spotřebiteli, který vybere. U většiny jahodových jogurtů mi vadila přílišná sladkost, která byla u některých mnohem výraznější než ovocná chuť.“

Hodnotitelka docentka Kamila Míková: „Co se týče legislativního označení, byly téměř všechny jogurty označeny správně. Všichni výrobci dodrželi komoditní vyhlášku týkající se jogurtů, což znamená, že nepoužívali modifikované škroby. Pokud jde o sladkost, v řadě jogurtů byla použita sladidla, ale na etiketě byla uvedena a správně označena.

Jediný nedostatek byl u podílu ovocné složky, protože tam nestačí pouze uvést množství ovocné složky, ale je potřeba uvést konkrétní podíl jahod. Spotřebitele nezajímá ovocná složka, která obsahuje třeba ještě škrob a fruktózový sirup, ale zajímá je podíl samotných jahod. Toto bylo opomenuto ve dvou případech – jednalo se o jogurty Jogobella a Linessa, oba zahraniční výrobci. Naši výrobci to značili správně.“

Video
délka: 03:07.41

Test light jogurtů: Silueta se tváří hubeně, ale je plná cukru! Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií