Vinná klobása se na českém stole objevuje už 200 let. „První zmínky se objevují v kuchařkách z 19. století,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví. Bohužel se z nich ale nedočtete, kdo za zrodem vinné klobásy stál. Je však víc než pravděpodobné, že by mohla být »příbuznou« bílé, bavorské klobásy.

Vinná klobása se u nás stala velmi oblíbenou, a to především v období svátků, i když řada z nás si ji dopřává i víckrát do roka než jen na Vánoce. Sehnat jde jen v sezoně – v zimním období. Podle čeho vybírat? Zatímco dříve kvalitu vinné klobásy určovaly normy, dnes mohou výrobci vyrábět tuhle lahůdku ve vlastní režii. A kvalita je různorodá.

Jak ji poznat? Pokud kupujete klobásu váženou od řezníka, vyplatí se vám nejprve zakoupit malé množství a vyzkoušet ji doma. Klobása musí být v přírodním střívku, které by mělo být lesklé a pružné. Při tepelném opracování by určitě neměla popraskat. Jestliže kupujete vinné klobásy z obchodů, vodítkem vám může být samozřejmě složení.

Co do vinné klobásy patří a co rozhodně ne? Dodržují výrobci to, co slibují na etiketě? Které chutnají nejlépe a které byste si do nákupního košíku rozhodně dávat neměli? To vám prozradí Potravinový Sherlock už v zítřejším velkém testu!

Zakoupenou klobásu byste měli dát do lednice a zkonzumovat nejpozději do dvou dnů. „Můžete si je připravit i do tzv. šneků, zabalit do potravinové fólie a uložit do mrazáku k pozdější konzumaci,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Vinná klobása má svou sezonu nejen o Vánocích, ale i v období masopustu a na Velikonoce. V létě ji ale těžko seženete. Je to dáno historicky, protože dříve se vinná klobása stejně jako jiné zabijačkové speciality vyráběly v zimních měsících, aby mohli lidé masové lahůdky skladovat v chladu. A i když v současné době nenajdete domácnost, v níž by chyběla lednice, tato tradice se drží dodnes.