V době turistického boomu byl sice turisťák velkým hitem, ale zpočátku se s popularitou moc nesetkal. Víc než kilová štangle salámu se pronesla, a navíc nebyla ani skladná. Ale milovníci výletů neměli moc na výběr, salám totiž do konce 60. let neměl konkurenci.
V roce 1967 výrobní závod v Hodicích přišel s kvalitnější vysočinou, ta se rázem stala natolik populární, že z turistiky vytlačila levnější turistický salám. Přesto si ale turisťák stále držel pověst slušného trvanlivého salámu v nižší cenové relaci. A drží si turistické salámy po tolika letech stejnou pověst? To se dozvíte už v pátečním testu Blesku!
Když měl turisťák normu… V roce 1977 byla schválena Československá státní norma (ČSN) pro výrobu a dodávání turistického salámu. Postupně ho začaly podle dané receptury vyrábět různé masokombináty po celém Československu.
VELKÝ TEST TURISTICKÝCH SALÁMŮ UŽ V PÁTEČNÍM BLESKU!
- Suroviny: hovězí přední výrobní, vepřové libové a vepřové výrobní bez kůže, vepřové kůže.
- Další přísady: dusitanová nebo dusičnanová nakládací směs pepř mletý koriandr česnekový koncentrát cukr voda.
- Pomocné látky: potravinářské bílkovinné koncentráty polyfosfátové přípravky.
- A jaké přídatné látky používají dnešní výrobci? Drží se tradiční výroby? Čtěte už v pátek!
Vyzkoušejte originální recept na kokosový salám:
Nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si kokosový salám Andrii Kononstev