Špekáčky, jak je známe dnes, se poprvé představily na Zemské jubilejní výstavě na pražském Výstavišti v roce 1891. Podávaly se na papírovém tácku s křenem a rohlíkem a prodávaly se za 8 krejcarů. Původně se vyráběly z 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů a z 20 % vepřového výřezu bez kůže.

Třicet procent pak tvořil na kostičky nakrájený špek. Nechybělo ani koření jako česnek, černý pepř a trochu muškátového ořechu. Vázány byly lněnou nití. Co skutečně obsahují dnešní špekáčky? Hodí se na opečení, nebo spíš do ohně? Čtěte už v pátek v Blesku!

 

Fotogalerie
20 fotografií

Video: Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl...

Video
délka: 01:38.13
1080p 720p 480p 360p 240p

Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl... Barbora Kabátová, Andrea Ulagová, Jan Jedlička