Lidé ve vaječné hysterii neváhají stát hodinové fronty na staré nosnice po 30 korunách a přetahovat se o ně s ostatními. Někteří si zakládají i chovy na balkonech paneláků. Na venkově se kradou slepice, v marketech jsou k vidění plata, kde chybí jedno dvě vajíčka. Nenechavcům už stojí za to je vynést přes pokladnu po kapsách. Kdo chce mít svátky jara levnější, musí za hranice.

A kdo za to může? EU, překupníci i ministr zemědělství Petr Bendl, který vrátil levná vejce z Polska. Lidé v internetových diskuzích vztekle píšou: Nakopat jim do vajec!

Směrnice EU o komfortnějších klecích byla přijata v roce 1999, kdy byl příslušným eurokomisařem pro zdraví a spotřebitele Ir David Byrne. Ještě v roce 2008 ale pod tlakem chovatelů, kteří varovali před zdražením vajec, přišly klece na přetřes. Tehdejší eurokomisař Kypřan Marcos Kyprianou ale rázně odmítl ustoupit: „Není důvod, aby toto opatření nezačalo od roku 2012 platit!“

Tak platit začala a ministr zemědělství Petr Bendl z Nečasovy vlády se hned osobně angažoval, aby nechal statisíce vajíček z nepředpisových chovů poslat zpátky do Polska. Chtěl chránit domácí producenty, kteří ale nestíhají ta správná vejce dodávat. A také proto prudce zdražují.

Fotogalerie
23 fotografií