Chlapeček se narodil jako zdravé miminko, ale ve dvou měsících na jeho malé tělíčko zaútočila neznámá choroba. Skončil na týden v umělém spánku, lékaři mu museli amputovat levou nožičku a pravou ručičku a šance na přežití byla jen 10 procent. „Nejdříve nám řekli, že přijde o články prstů, tak jsme se s tím nějak srovnali. Ale pořád jsme si říkali, že takhle malé dítě a nebude mít prsty… Druhý den, nebo možná třetí, nám řekli, že přijde o tu ručičku a nohu, a když s tím nebudeme souhlasit, že malej umře,“ vzpomíná na dobu v nemocnici maminka malého chlapečka Denisa Laffarová (23) s tím, že dodnes s přítelem neví, jaká nemoc za to může.

„Nikdo nám nic neřekl a vlastně ani pořádně nevíme, proč mu vzali zrovna pravou ručičku a levou nožičku. Důvod amputace byl ale lék, co dostával na podporu srdíčka, protože mu selhávaly postupně všechny orgány. Ten lék měl vliv na ucpávání cév a jak je malej, tak mu nejdou profouknout cévy… Tak to tahle dopadlo,“ popsala.

Blesk zajímalo, jak vypadá jeden takový den s Matyaskem. „No to je těžké, on je s ním každý den dost jiný. Teď byl dost nemocný, tak byl i hodně náladový. Co se týče spánku, tak s tím Matyasek problém nemá. Spinká celou noc v kuse. Teď se sice naučil chodit spát až v 11, ale máme vypozorované, že je jedno, v kolik jde spinkat, protože je jako budík a v 8 už se hlásí. Navíc v 8 dostává první léky.“

„Ráno vstaneme, dostane léky, ty bere 4 ráno a 3 večer, takže 7 kusů za den, ale jedná se o 4 léčiva. Nemá vůbec očkování žádné, to jsme nestihli. Takže je celkově více oslabený a každý bacil na něj hned skočí,“ vypráví Denisa. „Když je zdravý, taky chodíme ven, on miluje procházky. Když je ale Maty nemocný, tak nemůžeme. To je pak na mě dost naštvaný. Nejraději by byl venku celý den.“

„Cvičíme Vojtovu metodu a děláme to třikrát denně, pak ještě po obědě a večer. Cvičení zabere tak 10 minut,“ popisuje maminka. Podle Denisy často Matyaska bolí nožička a ručička, které museli lékaři částečně amputovat… „Potřebuje teplé koupele, které mu pomáhají. Do vaničky se mi už pořádně nevejde, má 15 kilo. Musí se pořádně ponořit do vody a relaxovat. Je to na něm vidět, jak si ulevuje,“ uzavírá maminka.

Pokud chcete Matyaska a další děti, které budou po charitativní akci vybrány, podpořit, tak můžete zasílat peníze na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2001375049/2010. I letos jsou vytvořena speciální benefi ční trička. „Ta mají krásnou mátovou barvu. K sehnání jsou v různých velikostech na e-shopu Nadačního fondu KlaPeto (www.klapeto. eu/obchod) za dvě stě korun a budou k dispozici i zítra v Peci. Ten, kdo na sobě bude mít benefi ční tričko, bude mít navíc jízdu lanovkou na Sněžku zdarma! Těšíme se na vás všechny,“ lákají na akci Kateřina Klasnová a handicapovaný sportovec Jaroslav Petrouš, zakladatelé NF Klapeto.

VIDEO: Lilianka, která se narodila bez rukou: Podívejte se na dojemné video s rodinou

Fotogalerie
7 fotografií