Nadační fond vznikl v roce 2007. „Byla to reakce na to, že lidé se zdravotním postižením často pracovali jen naoko v nějakých chráněných dílnách nebo že jim někdo bral část mzdy. Případně se lidé se zdravotním postižením domnívali, že ani pracovat nemohou,“ popisuje ředitelka NFOZP Zdena Štěpánková (53).

Přizpůsobí náplň?

Mnohé firmy prošly za 11 let velkou proměnou. „Před lety byl cíl pomáhat udržovat a vytvářet místa pro lidi se zdravotním postižením, a to jak na chráněném, tak na běžném trhu práce. Fungovali jsme a fungujeme i jako určitá osvěta pro ty, kteří nevědí, že mohou pracovat,“ pokračuje dále Štěpánková.

Vysvětlování

Důležité prý bylo lidem s handicapem vysvětlovat, že mohou pracovat a nebát se přitom o to, že jim posudkový lékař vezme invalidní důchod, a že je důležité zaměstnavateli říci, jaké pracovní podmínky k výkonu práce potřebují. „Byla to osvěta i pro zaměstnavatele z běžného pracovního trhu, že práce člověka se zdravotním postižením může být stejně kvalitní, pokud zaměstnavatel jen přizpůsobí pracovní náplň nebo pracovní podmínky,“ říká ředitelka organizace.

Otevřený trh?

Dnes už je situace jiná a s tím se změnil i cíl nadačního fondu. Lidem se zdravotním postižením se nemusí vysvětlovat, že mohou pracovat.

To už většina z nich ví. Stále tu je ale problém, že málo lidí se zdravotním postižením pracuje na otevřeném trhu práce. Je potřeba vysvětlovat zaměstnavatelům, že zaměstnávat člověka se zdravotním postižením nemá pouze význam určitého společenského gesta, ale že jde i o ekonomický význam,“ myslí si ředitelka.

Zaměstnavatel má totiž podle zákona povinnost zaměstnávat čtyři procenta lidí s handicapem. „Pokud je nezaměstná, platí pokutu do státního rozpočtu. Když od počátku není dobře připraveno pracovní místo nebo tým na nového kolegu, nemusí to fungovat. I v tomto se snažíme pomáhat,“ říká Zdena Štěpánková.

Chcete přispět?

Chcete přispět na chod organizace? Pomoci můžete jakoukoliv, byť jen drobnou částkou. Stačí ji poslat na účet číslo: 101 815 54 78/6100

Fotogalerie
7 fotografií

Video: Srdce pro vás - LATA

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV