Julie vyrůstala v dětském domově a svého muže, tehdy ještě přítele, poznala už v patnácti letech. Krátce nato otěhotněla, skončila ve výchovném ústavu pro matky s dětmi. „Pak jsem se vdala a s manželem šla bydlet k jeho rodičům,“ řekla Blesku Julie.

Oba se pak chtěli osamostatnit a sehnali si bydlení v bývalém statku u Třebestovic. To se však nakonec ukázalo jako velký problém. „Začali nám potíže, co tu bydlíme. Postupně jsem měla další děti, a když manžela zavřeli za nevykonané veřejně prospěšné práce, ještě se to zhoršilo,“ popisuje žena.

16 tisíc pro 7 lidí

Její celkový příjem, který se skládá z rodičovského příspěvku a dalších sociálních dávek, je 16 tisíc. Na uživení rodiny to ale nestačí. „V první řadě je jídlo, ale pak už nejsou peníze na vlak do 12 kilometrů vzdálené školy v Nymburce,“ vysvětlila paní Julie s tím, že se kvůli absenci dětí ve škole nabalují další problémy.

O to, aby její rodina, v které jsou dcery Julie (16), Šárka (15), Adélka (7), Bára (3), Nikola (1) a syn Petr (12), mohla alespoň trochu fungovat, se snaží postarat Respondeo. „Chodí k nám paní Tománková, pomáhá nám, s čím se dá. Bez toho si to nedovedu představit,“ říká žena.

Kvůli rodině obětuje i své zdraví. „Mám nádor na játrech, měla bych se jít léčit, jenže léky stojí hodně peněz. Měla jsem za ně platit měsíčně 2700 Kč, jenže to bych neměla na jídlo a nevyžila bych s dětmi. Takže to zatím neřeším,“ vysvětlila.

 

Poradkyně z Respondea Kateřina Tománková: Sehnali jsme pračku, brikety, zkusíme i peníze na léky

Už téměř pět let pracuje Kateřina Tománková (39) v organizaci Respondeo, která se věnuje občanskému poradenství, pomoci obětem domácího násilí a trestných činů a v neposlední řadě také rodinám s dětmi. Na starost má i rodinu Lavuových (v rámci programu Pomoc rodinám s dětmi). Velké potíže jsou i fi nance. „Paní nemůže chodit do práce, je na mateřské, má jen sociální dávky a peníze od manžela dostávat nemůže,“ vysvětluje Tománková s tím, že se Respondeo snaží pomáhat s materiální pomocí díky církvi Remedy International Church Poděbrady a Farní charitě v Nymburce. Takhle se povedlo sehnat pračku nebo třeba dřevěné brikety, aby bylo čím topit.

Pomoci se snaží i se zákeřnou nemocí paní Lavuové. „Řekli jsme si, že se s tím nesmíříme. S paní jsem se domluvila, že si dojde na krevní testy, a když budou potřeba peníze na léky, pokusíme se je sehnat. Má tu šest dětí, které ji potřebují,“ vysvětluje pracovnice Respondea.

Fotogalerie
6 fotografií

Video: srdce pro vás-autista Radeček

Video
Video se připravuje ...

srdce pro vás-autista Radeček Tereza Hodáliková,Tomáš Koníček,Petr Soukup