Právě Asociace neúplných rodin startuje letošní rok projektu Blesku Srdce pro vás a během celého ledna se s touto organizací seznámíte podrobněji. Asociace vznikla už v roce 2011 s tím, že bude mapovat potřeby rodičů samoživitelů a přiblíží je tak zákonodárcům.

„Do jejího vedení jsme vstoupili v roce 2015. Hlavním důvodem bylo to, že se na nás při podnikání v právní oblasti obracelo čím dál tím více samoživitelek s prosbou o bezplatnou pomoc, a my jsme se proto rozhodli pomáhat,“ říká o začátcích Filip Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin. Rok poté vznikl program VašeVýživné.

„Hlavním důvodem bylo to, že samoživitelky nemají čas, peníze ani psychickou sílu se řešením problémů zabývat, a proto je často odsouvají. A také samozřejmě dost často vůbec nevědí, kde problém s výživným vůbec řešit,“ pokračuje dále Sýkora.

Jak a komu VašeVýživné.cz pomáhá?

Na www.vasevyzivne. cz se mohou obrátit všichni rodiče, kteří se ocitnou v životní situaci, kdy nedostávají výživné a nevědí, jak postupovat. „Máme celorepublikové pokrytí, stačí se na nás obrátit telefonicky nebo e-mailem. Platí to jak pro maminky, tak tatínky samoživitele,“ říká mluvčí asociace František Brož.

Asociace se inspirovala v zahraničí, především u severských států, kde na problémy dlužných alimentů neexistuje jednotný recept a každou situaci je třeba vyhodnotit samostatně. „Naše operátorky každý případ telefonicky naberou a následně se zhodnotí,“ vysvětluje Brož.

Podle zkušeností se rodiče obecně bojí problém začít řešit především z toho důvodu, že je to bude stát hodně času, běhání po úřadech, a to vše s nejistým výsledkem. „Naši asistenti tuto část práce převezmou, takže výrazně snížíme byrokratickou zátěž. Služba je navíc zdarma, pokud se přistoupí k vymáhání, vzniklé náklady pak v případě exekuce uhradí dlužník. Takže dotyčný rodič nemá co ztratit, nemusí si předem platit drahého právníka,“ popisuje Brož.

Největším bičem na neplatiče je ztráta řidičáku!

Zákon, díky kterému může exekutor zabavit neplatičům výživného na dítě řidičský průkaz, platí v Česku od roku 2013. Odborníci se shodují, že tahle metoda se osvědčila. Ročně se to týká stovek lidí! Platí to hlavně na ty, kteří nechtějí výživné platit kvůli sporům s bývalým partnerem či partnerkou.

To si pak každý rychle rozmyslí, zda opravdu nebude platit výživné, pokud mu hrozí odebrání řidičského oprávnění. Pokud ovšem prokážete, že řidičák potřebujete k práci, nebo jste řidič z povolání, exekutor vám řidičák zabavit nemůže. Navíc exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného může exekutor vydat pouze tehdy, jestliže je v exekuci vymáhán nedoplatek výživného na nezletilé dítě.

Problém »Výživné« v číslech:

  • Problém s výživným řeší spíše ženy (93 procent žen, 7 procent mužů)
  • Během prvního měsíce fungování programu VašeVýživné.cz se ozvalo 300 matek a otců, které chtěly pomoci
  • Jedna pětina případů končí u exekutora
  • Průměr výživného v ČR je 2 tisíce korun
  • Na policii jde jedna třetina lidí. Podle Asociace ale policie nedokáže peníze z dlužníka dostat.
  • Celorepublikový dluh klesl ze zhruba 13 miliard na cca 10 miliard a stejně tak průměrný dluh na výživném (z 92 tisíc na 87 tisíc)
  • Neplacení výživného je druhý nejčastější trestný čin v ČR
  • 61 procent klientů Asociace řeší problém dlouhodobě, 18 procent řeší problém poprvé
  • V průměru volá do organizace 50 žen a mužů za den
  • V call centru organizace pracují 4 ženy

Kontakt:

  • Asociace neúplných rodin, z. s.
  • Adresa: Elišky Krásnohorské 135/7, 110 00 Praha 1
  • IČ: 229 03 259
  • E-mail: info@asociaceneuplnychrodin.cz
  • Web: www.asociaceneuplnychrodin.cz
  • Telefon (infolinka): 222 534 777
  • Chcete přispět? Číslo dárcovského účtu Asociace neúplných rodin: 8880288802/2010

Koho představujeme? Blesk Srdce pro vás spolupracuje jen s prověřenými organizacemi. S jejich výběrem pomáhá Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR).

Jste veřejně prospěšná nezisková organizace? Přihlaste se na www.avpo.cz! Přednostně pak zveřejňujeme ty, které disponují Značkou spolehlivosti a s tím souvisejícím označením Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. To je totiž zárukou, že nezisková organizace efektivně naplňuje své deklarované poslání a řádně hospodaří se svěřenými prostředky. Více informací na www.znackaspolehlivosti.cz nebo na www.srdceprovas.cz.

VIDEO: Poradna Asociace neúplných rodin.

Video
Video se připravuje ...

Poradna Asociace neúplných rodin Asociace neúplných rodin

VIDEO: Vymáhání výživného exekucí je náročný proces.

Video
Video se připravuje ...

... Asociace neúplných rodin

VIDEO: Výživné pro děti z neúplných rodin.

Video
Video se připravuje ...

Výživné pro děti z neúplných rodin Asociace neúplných rodin

VIDEO: Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod manželství.

Video
Video se připravuje ...

Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod manželství Asociace neúplných rodin

Fotogalerie
6 fotografií