Manželům Komárkovým pomohla pěstounská organizace Děti patří domů, jejíž činnosti se Blesk věnuje v říjnu a listopadu v projektu Srdce pro vás. Právě díky ní mají doma už téměř dva roky Renatku, která v lednu oslaví třetí narozeniny. „Po dvou klucích jsem chtěla ještě holčičku. Jenže synové se narodili předčasně a pak mi doktoři řekli, že mám asi jen pětiprocentní šanci, že v dalším těhotenství donosím zdravé dítě,“ prozradila Blesku Vendula.

Když se krutý verdikt dozvěděl manžel, přišel s nápadem adopce. „Tehdy jsem jen tak plácnul, že až dostavíme dům, tak by to šlo,“ směje se Tomáš. „Říkal, ať nebrečím, že si někoho vezmeme. A to nám dodalo impulz,“ doplňuje ho žena a oba tak začali pátrat, co je k tomu potřeba.

Neschůdná adopce

Jenže byla to těžká cesta. „Paní na úřadě nám řekla, že s dvěma vlastními dětmi nemáme šanci, a nabídla nám pěstounství. Takže jsme se přihlásili do kurzu, který tomu musí předcházet,“ vypráví Vendula, která má státní zkoušku z psychologie.

Společné rozhodnutí

Aby mohli manželé vychovávat další dítě, považovali za nutné probrat to se svými syny. Matěj (7) i Adam (11) z toho byli nadšení. „Domluvili jsme se, že ségra bude naše společné rozhodnutí,“ popisuje Tomáš. Brzo tak do rodiny přibyla Renatka. „Bylo to neuvěřitelně rychlé, těžké, ale rozhodně ničeho nelitujeme,“ říká Vendula. Rodině pak se vším pomohla organizace. „Klíčová pracovnice paní Radka nám pomohla, s čím se dalo. Podali pomocnou ruku, aniž by ještě museli. A to na nás ještě nedostali jedinou korunu,“ říká Tomáš s tím, že díky Radce bylo všechno snadnější.

Utekla od Renatky

Rodina ví, kdo je biologická matka Renatky. „Víme, že má základní vzdělání a nikdy nepracovala. Během 5,5 roku měla 4 děti a využívala je i k trestné činnosti. Má několik trestů. Poslední za opuštění Renatky, když utekla chvíli po porodu,“ popisuje Tomáš, podle kterého je nyní tři měsíce na svobodě. Otec holčičky je prý neznámý. Ke kontaktu nedošlo. „Jen napsala stručný dopis ještě z vězení, aby ukázala zájem. Po poradě s Radkou a sociální pracovnicí OSPODU jsme odepsali a poslali fotku,“ řekla Vendula.

Předání přes víkend

Přestože jiné rodiny na dítě do péče dlouho čekají, u Komárkových to bylo extrémně rychlé. „Byl čtvrtek a my se na ni jeli podívat přes půl republiky do kojeneckého ústavu. Okamžitě jsme se rozhodli a úžasná paní z úřadu nám ji mohla dát už druhý den,“ vzpomíná Vendula, která s manželem musela hodně rychle organizovat všechno možné. „Neměli jsme autosedačku, kočárek, oblečení, vlastně nic… Navíc jsem ještě chodila do práce. Tam mi ale vyšli vstříc, a my si tak mohli Renatku odvést domů už v pondělí,“ vypráví pěstounka.

Do věku miminka!

Po třech měsících se objevily potíže. „Rozvinulo se u ní rané trauma. Jednou ráno jsem za ní přišla a ona koukala do stropu a nereagovala. Byl to vývojový regres. Byl jí více než rok a ona se chovala jako třítýdenní miminko. Její mysl se přenesla do období, které jí chybělo. Nechala se asi 14 dní nosit jako miminko, a i tak se chovala. Pak zase přepnula zpátky a byla normální. Chodila, jedla, povídala a hrála si,“ popisuje Vendula, podle níž se regres opakoval ještě dvakrát.

O organizaci

Cíl organizace Děti patří domů je pomoci snížit počet dětí žijících v dětských domovech a kojeneckých ústavech. Organizace pomáhá také pěstounům při péči o sociálně osiřelé děti, aby nemusely vyrůstat v ústavní výchově. „Mnoho těchto dětí má nejrůznější zdravotní limity a hendikepy, jiné bojují se svými strachy a následky špatného zacházení v raném dětství,“ vysvětluje ředitelka organizace Dagmar Gloserová. Spolek má základnu ve Svitavách, ale pomoci dokáže pěstounům v celém Česku. Funguje od roku 2008.

Chcete pomoci i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

VIDEO: Srdce pro vás - LATA


Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV

Fotogalerie
44 fotografií