Organizace se věnuje pěstounské péči, a právě díky ní má nyní Barbora Haasová v péči Áďu (9). Cesta za vytouženou dcerou byla ale hodně trnitá. Jako pěstounku ji nedoporučil krajský úřad. „Měla jsem více minusů než plusů,“ krčí rameny Barbora. Až na základě spolupráce s organizací Děti patří domů byla doporučena na tzv. hostitelskou péči. „Nejprve jsem měla Áďu v dlouhodobé hostitelské péči, pak jsem ji měla na předběžné opatření a loni v listopadu ji dostala do pěstounské péče,“ vysvětluje.

Pokud by se holčičky nikdo neujal, zůstala by v ústavu. Má mentální retardaci a částečnou mozkovou obrnu. „Dozvěděla jsem se o ní od kamarádky, která má čtyři děti v pěstounské péči a dvě jsou postižené. Říkala mi, že by si Áďa zasloužila, aby se jí někdo ujal,“ popisuje pěstounka.

Nechtěla se pustit

S holčičkou se nejprve vídala jen málo. „Poprvé jsme si hrály na kočku a myš. Běhala kolem a nevěděla, co si má myslet. Podruhé mi sedla na klín a už se nechtěla pustit. Později jsem si ji mohla brát na víkendy. Do ústavu už se vracet nechtěla,“ vzpomíná. Áďa je spokojená. „Kdyby uměla mluvit, myslím, že by mi to i řekla. A já jsem také šťastná,“ vypráví žena, která uvažuje, že by si přibrala ještě další dítě. „Když vidím, jakou cestu urazila Áďa, mohla bych pomoci někomu dalšímu,“ uvažuje Barbora Haasová.

VIDEO: Blesk srdce - Pestrá společnost

Video
Video se připravuje ...

Blesk srdce - Pestrá společnost Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií