Činnosti svazu se celé září věnuje Blesk v projektu Srdce pro vás. Právě pana Libora dostal svaz z nejhoršího. „Tehdy se na mě všichni vykašlali a já měl takové nervy, že jsem do sebe nacpal ten inzulin. Stačilo ještě půl hodiny a upadl bych do těžkého kómatu a zemřel,“ svěřil se Blesku muž. Paradoxně ho zachránil dluh pět tisíc kamarádovi. „Říkal jsem si: Ty vole, to nemůžeš, abys odešel a ty peníze nevrátil. Z posledních sil jsem se doplazil zpět domů a napral do sebe cukr. A přežil jsem,“ řekl pan Libor.

Jeho trable začaly, když mu bylo třicet. „Zakopával jsem, motal se. Zjistili mi roztroušenou sklerózu. Ze dne na den jsem skončil na vozíku,“ řekl Libor. „Špatně slyším a kvůli nemoci i špatně vidím. V oku mi praskla žilka, doktoři váhali s operací a už oko nezachránili. Takže mám jedno skleněné,“ vypráví. Život mu zkomplikovala i smrt rodičů, navíc ho opustil bratr, který bydlí ve stejném městě.

„Co jsem nemocný, tak mě nezná. Nepřijde, nezavolá,“ říká Libor. Naštěstí mu pomohla organizace. „Pomáhají mi, s čím se dá. Nasměrovali mě i do klubu Demka, kde se potkávám s lidmi. Také pořádají řadu akcí a to mi pomáhá, protože samota je nejhorší, co může být,“ tvrdí Libor Bolina.

Libor Bolina je prý velký dobrák. A to láká podvodníky. „S jeho problémem se na něj nabalili různí lidé a obrali ho o peníze,“ řekla Blesku Marie Fišerová, vedoucí Centra pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj. Jako pracovnice v sociálních službách musela zasáhnout. „Díky ní nyní nejsem svéprávný k úředním výkonům. Nikdo tak nemá šanci okrást mě,“ řekl Libor Bolina, který jednoduše řečeno dostává od sociálky kapesné na týden.

Pokud by chtěl vybrat naspořené peníze, lze to jen přes kontrolu další osoby. „Měl jsem tehdy 600 tisíc z dědictví. Přišel nějaký pán, který tvrdil, že jsme příbuzní a já hlupák mu postupně půjčil hodně peněz a sám se dostal do problémů,“ popsal Libor, který měl pak finanční tíseň a musel se soudit. I se soudy mu naštěstí pomohla organizace.

Libor Bolina se vyučil opravářem zemědělských strojů. Už tehdy jezdil jako reprezentant učiliště na motokárách. Dokonce byl i na mistrovství republiky sajdkár. Tehdy s parťákem skončili na 3. místě.

Později měl svoji autodopravu a autodílnu. Jenže pak ho zasáhly zdravotní potíže. Nyní žije v domě s pečovatelskou službou. „Když je venku hnusně, tak nikam nechodím a nikoho nevídám. Když je hezky, tak obejdu celou Příbram. Snažím se být aktivní a nevzdávám se,“ říká pan Bolina.

VIDEO: Srdce pro vás - LATA

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie