Příběh Lucie a jejího boje s rakovinou deník Blesk přináší v rámci projektu Srdce pro vás. Měsíc červenec patří Alianci žen s rakovinou prsu. Lucie nebyla pouze tou, která jen bojovala. Teď pomáhá v boji druhým!

„Na ten den, kdy jsem se to dozvěděla, nikdy nezapomenu. Doktorka mi volala výsledky biopsie večer, v den narozenin tehdy dvouleté dcery. Říkala mi tenkrát, že se nemusím vůbec bát, že je to malý zapouzdřený karcinom a že se to vyndá a vše bude v pořádku,“ začíná vzpomínat Lucie, které v té době bylo 32 let.

V den, kdy nastoupila do nemocnice na operaci, ale doktoři najednou obrátili. „Řekli mi, že se sešla komise a že to přehodnotili a že mi vezmou celé levé prso. Že jsem mladá a že se nádor rozprostřel. Z této zprávy jsem byla psychicky na dně a nevěděla jsem, co bude dál, zda mám vůbec šanci dál žít,“ pokračuje Lucie.

Jelikož byl nádor hodně agresivní, naplánovali lékaři další operaci, kde se zaměřili na podpaží. „Poté následovaly série chemoterapií, a pak i biologická léčba, kterou jsem skončila loni na jaře. V papírech jsem si přečetla, že jsem vyléčená, a tak to i beru já,“ říká Lucie, která od té doby přehodnotila celý svůj život.

„Beru to tak, že ta nemoc přišla, protože jsem byla hodně ve stresu, hodně jsem pracovala, žila takový uspěchaný život daňového poradce. Uvědomuji si to a už méně pracuji a vážím si každého dne, který tu jsem a mohu být s rodinou. Důležité je v životě hlavně zdraví,“ prozrazuje.

Na otázku, zda se bojí, že by se nemoc vrátila, odpovídá: „Já se to snažím brát tak, že když jsem tu nemoc zvládla jednou porazit, tak bych to dala znovu. Strach, že by se to vrátilo, nemám. Spíš si to více uvědomuji, když mám teď dvě děti.“ Lucii se totiž podařilo po ukončení léčby otěhotnět a nyní má kromě čtyřleté dcery i dvanáctitýdenní holčičku. „Mám druhé miminko a jsem šťastná,“ uzavírá.

Pomáhá druhým se začátkem

Lucie se snaží pomáhat jiným mladým ženám, které bojují s touto zákeřnou nemocí. „Hlavně proto, že když já sama jsem byla na začátku, vůbec jsem nevěděla, kde a na koho se obrátit. V roce 2015 jsem se proto přidala k mladým pacientkám z projektu Aliance žen s názvem Bellis Young & Cancer,“ vysvětluje Lucie Pečenková a dodává: „Snažíme se šířit informace o rakovině prsů, o možnosti samovyšetření a v neposlední řadě se stýkáme a předáváme si informace a zkušenosti. I třeba to pozitivní, kdy jiné holky vidí, že se nám po léčbě podařilo otěhotnět a mít děti.“

Aliance žen s rakovinou prsu

Obecně prospěšná společnost založená v roce 2002 zastřešuje 45 pacientských organizací z celé České republiky. Poskytuje metodickou pomoc, koordinuje projekty a kampaně ve prospěch prevence a léčby nádorového onemocnění prsu. Aliance už pomohla řadě nešťastných lidí, které přepadla zákeřná rakovina.

Více informací o organizaci najdete na webových stránkách www.breastcancer.cz a www.youngandcancer.cz

Fotogalerie
4 fotografie