To, co se naučila, se snaží předávat dál, a pomáhat tak dalším nemocným… Libuše založila v Lovosicích klub pro onkologické pacienty a zároveň je i koordinátorkou projektu Neviditelné ženy, který spadá pod Alianci žen s rakovinou prsu. A právě této organizaci se deník Blesk věnuje celý červenec v rámci projektu Srdce pro vás.

„Sama jsem onemocněla poprvé před dvaceti lety a po patnácti letech, co jsem si myslela, že už je všechno v pořádku, se rakovina objevila znovu. Zjistila jsem, že člověk se prostě musí stále hlídat, sledovat imunitu, jak reagují játra, jak reagují ledviny. A to jsou třeba věci, které vám často onkolog neřekne,“ začíná popisovat Libuše s tím, že během léčby přestávala věřit klasickým českým lékařům a hledala jiné možnosti.

„Oni do nás perou jen tu chemii a léčí jen ten jeden problém. Zbytek těla tím oddělají také, a tak jsem se dostala k východní medicíně a začala chodit k čínské doktorce, která léčila i pana prezidenta Havla,“ pokračuje Libuše.

„U svého onkologa jsem musela podepsat, že přerušuji léčbu, a pořád tam docházím na kontroly. Teď piju hodně koření a snažím se být v klidu. Celé je to o psychice. Vlastně rakovinu máme v těle každý a třeba stres bývá nejčastějším spouštěčem,“ říká. U ní to bylo prý opravdu náročné zaměstnání spojené se smrtí syna.

Protože s rakovinou bojuje už 20 let, rozhodla se pomáhat druhým. „Myslím, že jsem nasbírala dostatek zkušeností, a tak pořádám semináře. Přednáším například o léčebné metodě z Jižní Koreje, snažím se už čtyři roky chodit do škol a povídat tam deváťákům o této nemoci a o možnosti prevence. Nebo třeba na víkendových pobytech máme speciální cvičení čínských císařů. To budeme i teď celé prázdniny předcvičovat v lesoparku Osmička v Lovosicích. Každý čtvrtek od pěti hodin,“ láká na závěr Libuše Žamberská.

VIDEO: Hrozivá čísla: Každý rok 7 tisíc žen s nádorem prsu!

Video
Video se připravuje ...

Hrozivá čísla: Každý rok 7 tisíc žen s nádorem prsu! Eva Faňková, Petr Soukup

Video
Video se připravuje ...

Hrozivá čísla: Každý rok 7 tisíc žen s nádorem prsu! Eva Faňková, Petr Soukup

Aliance žen s rakovinou prsu

Obecně prospěšná společnost založená v roce 2002 zastřešuje 45 pacientských organizací z celé České republiky. Poskytuje metodickou pomoc, koordinuje projekty a kampaně ve prospěch prevence a léčby nádorového onemocnění prsu. Aliance už pomohla řadě nešťastných lidí, které přepadla zákeřná rakovina.

Více informací o organizaci najdete na webových stránkách: www.breastcancer.cz a www.youngandcancer.cz

Tato organizace je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Projekt Neviditelné ženy se věnuje závažné problematice pacientek s metastatickým (pokročilým) zhoubným nádorem prsu. Snaží se zvýšit povědomí celé společnosti o jejich existenci, připomenout jejich problémy a potřeby a pomoci zkvalitnit jejich život.

„Dvakrát ročně vypravujeme pacientky s metastatickým onemocněním na čtyřdenní pobyty, zváni jsou i jejich rodinní příslušníci, a především odborníci z řad onkologů či psychologů,“ říká Libuše Žamberská.

Zapojte se i vy!

Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 Nebo dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
10 fotografií