Radost před smrtí mu udělala organizace Pink Bubble, o které Blesk píše celý červen v projektu Srdce pro vás. Právě díky ní si užil poslední radost v životě. Dostal se na koňskou farmu do Rakouska.

Když Tomáš Pavlíček (23) z Přelouče vypráví o svém bratrovi, má stále slzy v očích. „Ondra onemocněl v prosinci 2015 a zemřel loni v září. Mělo to hodně rychlý spád,“ říká Tomáš.

Všechno to začalo, když se mladíkovi ze dne na den udělala na krku boule. „Začali jsme lítat po doktorech, ale tři měsíce poté se mu to zvětšilo,“ vzpomíná. Když mu doktoři bouli chirurgicky vyndali, za dva týdny tam byla znovu. V dubnu se od doktorů dozvěděli krutou diagnózu – rakovina lymfatických uzlin.

„Šestnáctého dubna měl osmnácté narozeniny. Vzali si ho do Motola a byl tam do doby, než se to stalo,“ vypráví Tomáš, který se jen těžko smiřuje se smrtí mladšího bratra. Pět let před tím totiž přišel i o maminku. „Tehdy mi bylo osmnáct. Táta od nás už dříve odešel a nejevil žádný zájem. Takže když umřela mamka, dostal jsem bráchu do péče já,“ líčí Tomáš.

V posledních dnech života byl prý ale Ondřej šťastný. Organizace Pink Bubble mu splnila životní sen. „Ondra rád jezdil na koni, Haflingovi. To je plemeno z Rakouska a mají tam i farmu. Takže brácha sebral poslední síly a chtěl se tam podívat,“ popisuje Tomáš.

V té době už od doktorů věděli, že boj s nemocí bude marný. „V organizaci nám během týdne sehnali řidiče i zdravotní sestřičku. Pustili ho ze špitálu a vyjeli jsme na tři dny. Byl hodně spokojený a šťastný. Uměl si to dobře naplánovat,“ vypráví mladík. Po výletu se vrátil zpět do nemocnice, kde ještě ten večer zemřel.

Ondra nejprve absolvoval řadu chemoterapií. „Když pak bylo hůř a nedařilo se to vyléčit, zkoušeli ještě nějaké experimentální léky, které bohužel nezabraly,“ popisuje Tomáš, kterému pak volali doktoři, ať za nimi přijede. „Před transplantací kostní dřeně se to bráchovi rozjelo ještě víc. Řekli mi, že se s tím nedá nic dělat, a chtěli, abych u toho byl, až mu to řeknou,“ vzpomíná.

Rakovina lymfatických uzlin

Rakovina lymfatických uzlin, jinak také Hodgkinova choroba, je nádorové postižení, vycházející z lymfatické tkáně. Postihuje často mladé lidi. Hlavním příznakem je nebolestivé zvětšení lymfatických uzlin – např. na krku (případ Ondřeje), v podpaží, v oblasti hrudníku, kolem ramene. Nemocný je malátný, unavený, svědí ho kůže, má horečky a v noci se více potí. Často i dost zhubne.

Léčba je dnes velmi úspěšná. „Až 90 procent mladých pacientů se vyléčí, a proto je potřeba rozvíjet programy na jejich podporu v době, kdy se dávají dohromady,“ říká ředitelka Pink Bubble Martina Šmuková. Ondra, který měl konkrétně Burkittův lymfom (podkategorie této choroby), to štěstí bohužel neměl.

VIDEO: Srdce pro vás dříve informoval též o organizaci Dejme dětem šanci, která pomáhá dětem z dětských domovů

Video
Video se připravuje ...

Dejme dětem šanci Tomáš Koníček, Lukáš Červený

Pink Bubble

Cílem Nadačního fondu Pink Bubble je podpora onkologicky nemocných náctiletých a mladých dospělých do 29 let po celé České republice v průběhu léčby, v době rekonvalescence a při následném návratu do života.

Tato organizace je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Zapojte se i vy!

Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 nebo dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

 

Fotogalerie
11 fotografií