Blesk se v rámci projektu Srdce pro vás věnuje celý květen organizaci AFS Mezikulturní programy, o. p. s. Před 16 lety ji objevila i Petra díky článku v novinách. „Tehdy měla naše šestnáctiletá dcera odjet do Německa na roční pobyt, který organizovalo gymnázium, a u nás doma se tak uvolnila jedna postel,“ začíná popisovat Petra Ferjenčíková s tím, že tehdy zjistila, že AFS hledá hostitelské rodiny.

A jednala okamžitě. „Zavolala jsem tam a oni nám poslali dotazník tenkrát šestnáctiletého Masakichiho z Japonska. Bez váhání jsme souhlasili a on byl u nás rok,“ vypráví.

Dva mladší synové prý byli rádi, že místo starší sestry mají najednou staršího bráchu. „My jsme ho hned zařadili do rodinného chodu a střídal se s klukama třeba i v mytí nádobí,“ vzpomíná Ferjenčíková.

Když se později starší syn rozhodl studovat v Anglii, odhodlala se jít do toho Petra znovu. „Opět se nám uvolnila postel, tak jsme si vybrali Toma z Thajska. Jenže ten si skoro ani nevybalil kufry. Nechtěl jíst, jen volal každý den svojí mamince. Tohle bylo neúspěšné hoštění,“ popisuje Ferjenčíková.

„No, a když byl náš Miki druhým rokem v Anglii, tak se k nám domů dostala Lydi z Německa. A s tou to vše bylo tak super, že se vídáme stále, a dokonce díky tomu mám německou vnučku,“ říká Petra. Lydi doslova našla v Cholticích druhý domov. Dodnes jezdí rodinu navštěvovat.

Děti studovaly po světě

Všechny své tři děti poslala paní Petra do světa v už šestnácti letech. Dcera Olga (32) odjela studovat do Německa, Mikuláš (30) se vydal na školu do Anglie a nejmladšího Jakuba (28) poslala do Norska přes organizaci AFS, se kterou už v té době měla zkušenosti. „Celý život jsme šetřili peníze pro děti, abychom jim dali šanci vyjet pryč z republiky a dopřát jim tu mezinárodní zkušenost, co my jsme nemohli, protože jsme žili za bolševika,“ vysvětluje.

VIDEO: Nejklidnější místo na zemi? Mnich žije na vrcholku 40metrové skály!

Video
Video se připravuje ...

Nejklidnější místo na zemi: Mnich žije na vrcholku 40metrové skály! YouTube

Mezinárodní vzdělání

AFS organizuje a podporuje mezikulturní pobyty a vzdělávání. Je to celosvětová nevládní nezisková dobrovolnická organizace, která nabízí příležitost v oblasti mezikulturního vzdělávání pro všechny věkové kategorie s cílem pomáhat lidem rozvíjet schopnosti, získávat znalosti a osvojovat si postoje potřebné pro tvořivý a harmonický život v současném multikulturním a stále více propojeném světě.

Tato organizace je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Fotogalerie
10 fotografií