„My se na akci neskutečně moc těšíme, už máme dávno rezervovaný hotel. Dorazí i zbytek rodiny, tetičky, strejdové a naši přátelé. Bude nás tam opravdu hodně. Já půjdu určitě a hezky pěšky, ale zatím nevíme, zda vezmeme nahoru i malou,“ říká tatínek malé holčičky Petr Josiek (28).

„Aktuálně řešíme, aby nám tam Pavlínka nedostala někde třeba na lanovce epileptický záchvat, který mívá poměrně často,“ přidává se maminka Veronika Kirvejová (23) s tím, že na akci prý dorazí i lékař malé Pavlínky.

„Je to pan doktor, který se jí stará o protézky. A zapojil se i do pomoci třeba tím, že rozhodil sítě ohledně transparentního účtu, kam hodní lidé Pavlínce přispívají penízky. Zatím nám účet slouží tak, že z toho platíme cesty k lékařům, kteří nejsou v Karviné,“ pokračuje Veronika.

A kolik lidé nejčastěji holčičce posílají? „Od stovky nahoru to je, ale padla tam i částka pět tisíc. My jsme šťastní i za dvacet korun, z toho se dá taky hezky naspořit pěkná částka,“ dodává maminka.

Auto a řidičák!

Nadační fond KlaPeto, za kterým stojí Kateřina Klasnová a hendikepovaný sportovec Jaroslav Petrouš, se snaží každý rok pomáhat několika dětem. Vždy zároveň vyberou jedno, pro které se »jde na Sněžku«. Tím je letos dvouletá Pavlínka, která po boji se zákeřným meningokokem přišla o nožičku.

Část vybraných peněz proto půjde právě jí a jejím rodičům. Kvůli dojíždění za odborníky by jim nejvíce pomohl automobil. Je tu ale jeden háček… „Nemám řidičák! Začal jsem s autoškolou v březnu, tak snad to nějak zvládnu a budu připravený jezdit,“ práskl na sebe tatínek Petr. Nyní rodinu k odborníkům do Uherského Hradiště vozí Pavlínčin děda.

Přežila, ale...

Začalo to zvýšenou teplotou, kterou rodina přisuzovala růstu zubů. Pak se objevil flíček jako u neštovic a poté to bylo rychlé. Pohotovost, antibiotika, zhoršení stavu a holčička byla během 24 hodin v umělém spánku. Boj o život vyhrála, ale lékaři jí museli amputovat nožičku… Navíc má zasažený mozek.

Meningokok (Neisseria meningitidis) je zákeřná bakterie, kterou lékaři označují jako časovanou bombu přežívající v nosohltanu až u téměř patnácti procent zdravé populace. Pokud nemoc propukne, nejohroženější jsou kojenci a pak dospívající od 15 do 20 let.

Projevuje se horečkou, může přecházet do hnisavého zánětu mozkových blan (umírá až 10 % nemocných), příznaky jsou křeče, ztráta vědomí. Nejtěžší formou onemocnění je meningokoková sepse, na jejíž následky zemře 25 % nemocných! V České republice se nejčastěji projevují druhy, které jsou označeny písmeny A, B, C, W-135, Y. Proti těmto typům onemocnění je k dostání vakcinační sérum.

Pomůžete i žlutým tričkem!

I pro tento ročník jsou vyrobena benefiční trička s logem projektu »Na Sněžku pro Pavlínku«. Ty mají žlutou barvu a pořídit si je můžete na webu NF KlaPeto www.klapeto.eu. Zakoupením trička v hodnotě 200 Kč můžete tento den využít lanovku na Sněžku a zpět zdarma. Lidé také mohou přispět libovolnou částkou na transparentní účet: 2200692979/2010.

„Každá vybraná koruna jde přímo na pomoc dětem. Zakládáme si na tom, že peníze nepoužíváme na režii a všichni naši spolupracovníci jsou, tak jako my, dobrovolníci,“ říkají zakladatelé KlaPeta Kateřina Klasnová s Jaroslavem Petroušem.

Tričko slogem projektu »Na Sněžku pro Pavlínku«
Autor: Foto: D. Malík, archiv rodiny

Fotogalerie
26 fotografií