Během listopadu loňského roku se na tuto organizaci vybralo díky čtenářům Blesku, kteří zasílali dárcovské DMS, a příspěvku Nadačního fondu J&T 17 728,50 Kč.

Tyto peníze putovaly k nutričnímu specialistovi. „U některých nemocných jsou zranitelné i sliznice v ústech, jícnu a celém těle. Pro zdravého člověka je jen těžko představitelné mít puchýř v krku, natož se s takovým poraněním najíst,“ popsala Blesku koordinátorka projektů DEBRA ČR Magda Hrudková s tím, že lidé s nemocí motýlích křídel bohužel znají situace, kdy nedokážou polknout ani čistou vodu.

„Tito lidé tak mohou být velmi snadno podvyživení a jejich tělo nemá dostatek živin pro hojení ran na těle. DEBRA ČR proto nabízí pomoc nutričního specialisty. Ten nemocným radí, jak upravit jídlo, aby je mohli bez problémů sníst, a které potraviny jim pomohou k lepšímu hojení ran,“ dodala Hrudková.

Každý rok 3 nemocní

S nemocí motýlích křídel se v Česku ročně narodí asi tři děti. Kvůli nevyléčitelné chorobě, kterou u nás trpí 260 lidí, vznikla DEBRA ČR, která je součástí celosvětové organizace. Hlavní sídlo se nachází v Brně, kde je napojeno na speciální klinické centrum, které sdružuje 20 doktorů.

Ti se specializují právě na tuto chorobu. Nemoc motýlích křídel (Epidermolysis bullosa – EB či též bulózní epidermolýza) se projevuje zejména na kůži, na níž se při minimální mechanické zátěži vytvářejí puchýře nebo trhliny.

Kupte si charitativní kalendář, pro který se fotila řada známých tváří. Jeho koupí podpoříte přímo organizaci DEBRA. Můžete ho pořídit v e-shopu na stránkách www.debra-cz.org

Grant pro organizace

Blesk chce pomoci nadacím, spolkům, nadačním fondům či obecně prospěšným společnostem. V rámci projektu Srdce pro vás spolupracujeme s Nadačním fondem J&T. A ten nově vypisuje grant.

Co je cílem? Umožnit neziskovým organizacím projít hodnocením spolehlivosti a ucházet se o značku Spolehlivá veřejně prospěšná společnost a pomoci získat fi nanční podporu prostřednictvím DMS kampaně. A hlavně – vybrané neziskové organizace dostanou rozsáhlý prostor v deníku Blesk.

Hlaste se až do 30. 6. 2017 na www.nadacnifondjt. cz

 

Fotogalerie
17 fotografií