V současné době cvičí psy pro všechny typy postižení, u kterých může být hafan užitečný. „Psi se cvičí pro konkrétního klienta, umí třeba narovnat nehybné nohy vozíčkáři či stisknout tlačítko, když páníček dostane epileptický záchvat,“ popisovala v květnu Daušová, která cvičí vodicí psi od roku 1992.

Čtenáři Blesku následně ukázali, že chtějí pomáhat. Společně s Nadačním fondem J&T vybrali během května 13 012 korun. „Jsme za tento dar nesmírně vděční, respektive asi ještě vděčnější budou naši psí studenti, protože za tuto částku pro ně bude nakoupeno krmivo a pamlsky na odměny v rámci výcviku,“ prozradila Daušová, jak s penězi naloží.

„Na Facebookovém profilu naší organizace, kde je cca 5500 příznivců, o tomto projektu naši příznivci hojně diskutovali a projektu fandili. Ještě jednou mnohokrát děkujeme za možnost účasti na tomto vašem výborném projektu, bylo nám ctí a potěšením,“ uzavřela.

Stát hradí pouze vodicí psy

A jak nyní hodnotí účast v projektu ředitelka organizace Zuzana Daušová? „Jsme velice rádi, že jsme se rozhodli jít do Srdce pro vás. Tento projekt Blesku považujeme za skvělý.

V ČR jsou lidem se zrakovým postižením, jako kompenzační pomůcka, hrazeni pouze psi vodicí a všichni ostatní lidé s postižením, bez ohledu na závažnost jejich handicapu, věk i potřebnost pomoci speciálně vycvičeného psa, nedostanou na psa příspěvek žádný, a proto jsou pro možnost získání psího pomocníka odkázáni výhradně na dárce,“ dodala na závěr.

Grant pro organizace

Blesk chce pomoci nadacím, spolkům, nadačním fondům či obecně prospěšným společnostem. V rámci projektu Srdce pro vás spolupracujeme s Nadačním fondem J&T. A ten nově vypisuje grant.

Co je cílem? Umožnit neziskovým organizacím projít hodnocením spolehlivosti a ucházet se o značku Spolehlivá veřejně prospěšná společnost. Pomoci získat finanční podporu prostřednictvím DMS kampaně.

A hlavně – vybrané neziskové organizace dostanou rozsáhlý prostor v deníku Blesk. Hlaste se až do 30. 6. 2017 ZDE.

Fotogalerie
10 fotografií