Neuvěřitelná přeměna! Ještě před deseti lety byli lidé s mentálním postižením ve Vyšším Hrádku v Brandýse nad Labem v ústavu. Teď ale všichni žijí jiný život. Normálnější... Jeden z patnácti objektů v okolí Brandýsa nad Labem na Praze-východ je také v Čelákovicích.

„Funguje to tu dva roky a nyní zde bydlí osm lidí,“ řekla Blesku vedoucí týmu asistentů Petra Knězů (28). Její spolupracovnice klientům pomáhají s běžným chodem domácnosti. Dohlížejí na to, aby si připravili jídlo, dokázali si nakoupit, vyžehlit nebo vyprat.

Pomáhají jim i s hygienou. „Oni to většinou zvládají. Ale jde i o to, abychom jim připomněli, že si mají například vyčistit zuby,“ vysvětluje Knězů. V domě je nepřetržitá služba asistentů. Přes den tu pomáhají dva až tři lidé, večer je tu jeden.

Obyvatelé domu tráví hodně času především na rozlehlé zahradě. „Pořád máme co dělat. Hlavně si spolu hodně povídáme,“ říká jedna z klientek Danuše Žižlavská, která například využívá i různých kurzů. „Baví mě třeba vaření,“ prozradila seniorka.

Kde všude působí?

Vyšší Hrádek poskytuje sociální služby ve Středočeském kraji v městech Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Čelákovice, Kostelec nad Labem a jejich okolí.

Chcete pomoci i Vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás ( je vedené pod Nadačním fondem J&T).

Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Vše o Srdci pro Vás naleznete: ZDE!!!

Fotogalerie
5 fotografií