Cílem organizace, o které Blesk v rámci projektu Srdce pro vás bude v srpnu psát, bylo nabídnout mentálně postiženým život v domácnostech. A to se podařilo. „Jsme vůbec první organizace v České republice, která prošla za podpory zřizovatele, kterým je Středočeský kraj, úspěšnou transformací,“ řekla Blesku ředitelka Iveta Blažková s tím, že i v domácnostech pomáhají klientům asistenti.

Vyšší Hrádek poskytuje tři služby – domov pro osoby se zdravotním postižením, chráněné bydlení a denní stacionář. Většina z 90 klientů Vyššího Hrádku žila v minulosti v ústavu, nyní však bydlí v domácnostech.

„Nemáme žádnou ústavní budovu. Při transformaci se vytvořily cvičné byty a z nich se postupně odcházelo do jednotlivých domácností. Buď do pronajatých bytů, nebo jsme později získali i vlastní objekty,“ prozradila ředitelka.

Prakticky všechny klienty se Vyššímu Hrádku podařilo přestěhovat do domácností. „Tudíž i ty ležící, kteří jsou plně odkázáni na pomoc našich asistentů,“ vyjádřila se ředitelka.

Ta si hodně cení toho, že lidé mají i přes svůj handicap mnohem větší možnosti. V domácnosti si téměř sami umí uvařit, vyprat, mohou chodit na procházky mimo domov nebo do zaměstnání. To v bývalé ústavní budově vůbec nebylo možné. „Prostě se snažíme měnit zaběhnuté stereotypy nejen v poskytování sociálních služeb, ale i v pohledu veřejnosti na lidi s postižením,“ dodala ředitelka.

Vyšší Hrádek poskytuje sociální služby ve Středočeském kraji v městech Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Čelákovice, Kostelec nad Labem a v jejich okolí.

Vše o Srdci pro Vás naleznete: ZDE!!!

Fotogalerie
4 fotografie