Příběh Brita přináší Blesk v rámci projektu Srdce pro vás, ve kterém se v červenci věnujeme organizaci Dogpoint. Brita našla u bývalé vojenské základny u Březové na Sokolovsku jedna z místních obyvatelek. A zachránila mu tak život.

„Nejdříve se o něj postaral Petr Prokeš ze záchranné a odchytové služby, který ho měl měsíc u sebe a dostal ho z nejhoršího. Když ho našli, pes se nemohl chudák ani postavit na zadní nohy. Jak má vylysaný ten krk, tak takové měl celé tělo,“ popsal Blesku vedoucí ošetřovatel a výcvikář Dogpointu Jan Jurák. Podle něj to, že Brit neměl na těle chlupy, bylo způsobeno nedostatečnou péčí, špatnou stravou a útoky blech.

Brit je podle Juráka stále hubený. „Netuším, jak se nám ho ještě podaří vykrmit. Během toho prvního měsíce prý přibral 10 kilo. Před operací, kterou prodělal, jsme ho vážili a měl 28 kilo. Takže už je to celkem pěkná váha. Furt je hubený, ale jde mu to všechno pěkně do svalů,“ popisuje stav Brita Jurák. Britovi totiž našli velký výrůstek v tříslech. „Ten už mu vyndali a bylo to zduřelé varle, které ve finále vážilo půl kila. Má ještě nějaké boule na krku. To ještě přesně nevíme, čekáme na výsledky,“ dodává ošetřovatel.

Ošetřovatel: Týrání ho nezlomilo

Brit je v Dogpointu více než měsíc a za tu dobu Jan Jurák vypozoroval, jak se několikaměsíční týrání na psovi podepsalo. „On je psychicky silný pes, je hodně hravý, jen to tělo trošku sešlo. Po psychické stránce ho to nezasáhlo. Je to jeden z těch psů, kterého takové věci naštěstí nezlomí. Jak jsem vypozoroval, tak když jsme mu dělali nějaké vyšetření, které nemají psi rádi, tak vrčel, kousl, ale už nezmáčkl. Takže má v sobě ten blok toho kousnutí. To u něj pořád funguje,“ hodnotí.

Fotogalerie
6 fotografií