„Lidé si často myslí, že trenér musí mít vystudovanou speciální školu. Není to ale pravda. Mnohem důležitější je vztah ke zvířatům a přirozená autorita,“ vysvětluje Kateřina, která cvičí nejen vodicí psy, ale i psy pro neslyšící, epileptiky, vozíčkáře či autisty.

Většinou se jako asistenční psi pro lidi s postižením používají retrívři. A důvodem není jen jejich přátelská povaha. „Retrívři jsou psi, kteří s vámi odejdou za buřta. Nevytvářejí si k člověku tak silnou vazbu jako třeba němečtí ovčáci, snadno se spřátelí s dalšími lidmi,“ říká trenérka.

Vycvičila už ale i méně obvyklé rasy, třeba fenku pudlíka pro vozíčkářku. „Podává lehké předměty a umí otevřít i dveře. Navíc jsem ji cvičila i na speciální úkony, aby klientce narovnávala ruku, kterou špatně ovládala,“ vzpomíná Kateřina. Vozíčkářka měla dříve rotvajlera, ale mohutného psa vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nezvládala. Pudlík se prý osvědčil mnohem lépe.

Trenér také musí být trochu herec. Když se cvičí hafan pro epileptika či diabetika, musí instruktoři simulovat záchvat. „Pejsek musí vědět, že doma nesmí člověka olizovat a snažit se ho »budit«, ale letět k tlačítku, které přivolá pomoc. Naopak venku nesmí běžet pryč, ale zalehnout u člověka,“ vysvětluje Kateřina.

S pejsky chodí Kateřina během výcviku prakticky všude. „Nakupuju, chodíme do divadla, kina i na koncerty. Někdy se mi stane, že mě třeba v obchodním centru zastaví ostraha, ale rychle si vysvětlíme, že když asistenční pes může podle zákona do nemocnice, smí i do drogerie nebo obuvi,“ usmívá se Kateřina.

Organizace Helppes - Centrum výcviku psů pro postižené funguje už 15 let. Cvičí psy pro širokou škálu handicapů. Klienti za chlupatého pomocníka nic neplatí, organizace výcvik hradí z peněz od dárců.

Chcete pomoct i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz
Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Fotogalerie
8 fotografií