1500 lidí! Tolik klientů ročně má jedna z největších neziskových organizací v Česku. Její hlavní cíl? Pomoci lidem z romské komunity se vzděláním, aby později snadněji získali zaměstnání. „Pro nás je stěžejní mladá romská generace, kde je nejvíce potenciálu k řešení,“ vysvětluje ředitelka Katarína Klamková (39) s tím, že Romové nemají obvykle v rodině silné ekonomické zázemí a vlastně jim nikdo jiný nepomůže.

 Neziskovka vznikla v roce 1997 původně jako dobrovolnická organizace. „Nedělala se tu profesionální činnost, ale šlo spíše o spolek, který vymýšlel, co by se s Romy dalo udělat. Tehdy tu byly nízkoprahové klubovny,“ řekla ředitelka. Jenže nebylo to úplně ono.„Ta práce byla fajn, ale negenerovala ekonomickou soběstačnost rodin. Spíše hasila problémy,“ tvrdí Klamková.

Právě proto nastal v roce 2003 zlom. „Společnost se zprofesionalizovala a měla prvních pět zaměstnanců, kteří prováděli terénní sociální práci. Dělali jsme programy vzdělávání a zaměstnanosti. A začali jsme se rozšiřovat,“ popisuje ředitelka.

Podle ní je podstatné, aby romské děti získaly kvalitní středoškolské vzdělání v konkurenceschopných oborech a minimálně do dvou let byly zaměstnaní, případně dále pokračovaly ve studiu. A prý se to u nich daří na výbornou. Kromě mládeže se na neziskovku můžou obrátit i starší Romové, kteří řeší nezaměstnanost či bytovou situaci.

Program Gendalos je pro mladé Romy

Hlavním cílem je podpořit motivované romské studenty od osmé třídy po vysokou školu na jejich cestě ke vzdělávacím a profesním úspěchům. Pomoci překonat úskalí studia, rozvíjet jejich potenciál a hledat cestu k budoucímu uplatnění.

Tři pobočky i nahrávací studio

Hlavní budovou organizace je centrála ve Vranovské ulici v Brně. Ve stejném městě provozují i hřiště na Husovické ulici či nahrávací studio v ulici Milady Horákové. Další dvě pobočky jsou na třídě 1. máje v Břeclavi a na náměstí Československé armády ve Vyškově.

Cíle IQ Roma servis

● Zažít a doprovázet vzdělávací úspěch romských dětí a mládeže.

● Zvýšit pracovní příležitosti a pracovní hrdost Romů.

● Snížit předluženost a problémy s dluhy mezi klienty.

● Pozitivní obraz, hrdost a občanská angažovanost Romů.

Chcete pomoci i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč.Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T).

Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Fotogalerie
8 fotografií