Pro rodiče malé holčičky to byl šok, o této závažné vývojové vadě totiž vůbec nevěděli! Nikdo je na to nepřipravil, nikdo jim na žádném vyšetření neřekl, že se Lilienka narodí bez ručiček.

Trestní oznámení na gynekologa rodiče zvažovali, nyní to už celé berou jako osud a svoji milovanou dceru zahrnují neskutečnou láskou…

„Díky bohu za Lilinku, obrátila nám život o 180 stupňů a snad jí život nadělí samou radost a štěstí, protože ona si to určitě zaslouží! Je veselá, chytrá a každý pohled na ni mě potěší, je kouzelná,“ říká o své dceři maminka Eliška Josífková.

Lilience se nyní rozhodl pomoci Nadační fond KlaPeto. „S protézami to bude v případě holčičky složité, a pokud to bude vůbec možné, tak nejdříve zhruba v pěti letech. K rodině náš nadační fond už vyslal fyzioterapeutku a s ní také konzultujeme, co bude holčička potřebovat,“ říká spoluzakladatel NF KlaPeto a paralympionik Jaroslav Petrouš.

„Na osud holčičky nás upozornila Miriam Měsková, maminka malého Vojtíška, kterému museli lékaři operovat obě nožičky pár dní po narození a kterému jsme se snažili pomoci loni,“ doplňuje Kateřina Klasnová, druhá spoluzakladatelka NF KlaPeto.

Za Lilien na Sněžku! Už 28. května

Lilien se stane tváří čtvrtého ročníku charitativní akce Výstup na Sněžku. Ta se uskuteční v sobotu 28. května v Peci pod Sněžkou. „Letošní ročník bude určen poprvé pro dítě, které nepřišlo o končetiny chirurgickou cestou. Malá Lilien Klimková se bez obou ručiček v ramenou narodila,“ říká Klasnová s tím, že holčička bude kvůli páteři nosit speciální korzet, který hradí pojišťovna.

„Ke spokojenému vývoji ale bude potřebovat i řadu kompenzačních pomůcek a také speciální rehabilitace. Ne vše je hrazeno. Navíc je vývojová vada Lilienky velice vzácná a není s ní v Česku prakticky žádná zkušenost,“ dodává Klasnová.

Fotogalerie
3 fotografie