Už před narozením byla Jindrovi zjištěna těžká srdeční vada. Hned po porodu podstoupil riskantní devítihodinovou operaci srdce. Další, stejně dlouhý zákrok, ho však čekal hned v pěti měsících a ještě jeden, v roce.

S komplikacemi, které by jiného porazily, ale chlapec statečně bojuje! Přitom je na tom vývojově asi jako roční miminko. „Jindříšek má několik srdečních vad. Má nevyvinuté srdíčko, dětskou mozkovou obrnu a rysy autismu,“ říká maminka Michaela Pacourková. 

Zdravotní stav jejího syna se dlouho nelepšil, spíše naopak. Naštěstí svitla naděje, že by mohlo být lépe i díky asistenčnímu pejskovi. Toho loni 11. dubna získal od Pestré společnosti. A úspěch se postupně dostavil. „Je vidět pokrok. Jindříšek není tolik agresivní. Je spíše jemnější či veselejší,“ tvrdí maminka dítěte.

První setkání Jindra se ale musel s pejskem nejprve skamarádit. Ještě než se k němu dostal Falco, trénoval spolupráci na velkém plyšákovi. „To byly začátky. Pak jsme jezdili do Pestré společnosti a tam se učil dávat jiným pejskům piškot, hladil je a zkoušel povely,“ vypráví paní Pacourková.

Když se pak pro Jindru našel Falco, oba k sobě hledali cestu. A zdá se, že se to povedlo. „První den se Jindra bál. Ale postupně se oba sblížili a teď už jsou kamarádi a parťáci. Díky Falcovi se dokonce i více rozmluvil,“ řekla maminka. Je ráda, že pejsek učí jejího syna hlavně trpělivosti, například když mu hází míček, nebo nosí hračky.

Aby Jindra labradora mohl dostat, musela Pestrá společnost sehnat na výcvik 219 tisíc korun. To se naštěstí povedlo, stejně jako u dalších čtyřiadvaceti psů, které už organizace lidem s postižením předala. „Snažili jsme se taky přispět, ale Pestrá společnost naštěstí našla sponzory,“ řekla Michaela Pacourková. Společnost má už i další zájemce o pejska, peníze ale musí teprve sehnat.

Fotogalerie
6 fotografií